M:s Blogg

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Det pågår förberedelser för avvisningar från förvaret i Åstorp till Afghanistan. Utanför demonstrerar både de som är emot och för. Foto:Jennie.
ASYL Tipsen rullar in i kväll från Åstorp och förvaret där. Polisen håller på att förbereda för utvisning av flyktingar där och utanför avspärrningarna har det sedan ett dygn tillbaka pågått en tyst protestdemonstration mot detta.
Deportationen ska ske från Kastrup och enligt uppgift i dn.se ska flyktingarna samlas i charterbussar för vidare transport till Danmark. När detta ska ske är det i skrivandets stund ingen som vet.

Det här är ingen lätt fråga. När jag sitter på min uteplats i Bjuv i det råa kvällsvädret på tisdagen kan jag inte låta bli att tänka på dem som ska ut.

Jag försöker sätta mig in i hur det skulle vara att just en sådan kulen kväll – eller vilken annan kväll eller dag som helst - tvingas på en buss för att om ett dygn vakna i ett land som snarast befinner sig på Medeltiden. Inklusive krig och elände. Och där man inte har, eller hittar, sina anhöriga. Kanske föräldrar som inte vill veta av att man kommer tillbaka sedan familjen en gång skickat iväg en utomlands. Kanske för att som den förste börja skapa en brygga till familjeåterförening i det nya landet.

Det handlar om människor
Jag skulle inte tycka om det. Jag skulle vara förtvivlad. Desperat. Och jag tänker på hur det vore om mina barn utsattes för detta. Jag inser till fullo problemet som skapats förra året genom att myndigheterna i Sverige totalt tappade kontrollen över den invällande flyktingströmmen. Men tänker jag djupare och praktiskt, är det ingen lätt sak att göra som många skriker: Kasta ut dem. Det handlar om människor. Inte materiella ting.

Maten ikväll är god. Köttet välmarinerat och potatissalladen och coleslawen hemgjort av min i köket alltid lika skicklige make Jossi.

Ändå kan jag inte låta bli att fortsätta tänka på dem där i Åstorp och undra vad som väntar dem imorgon. Hamnar de i fängelse när de sätter sin fot på afghansk mark? Vad händer dem? Det får jag naturligtvis inte veta. Inte ens om jag åker dit.

En gnagande känsla stannar kvar i mig.

Många i Sverige ropar just nu på detta. Att flyktingarna ska kastas ut ur landet.

- Släng ut dem! både säger och skriver folk som är trötta på invandringen till Sverige. Och visst har det kommit alltför många på för kort tid för att hela befolkningen ska kunna svälja det. Sjukvård och mycket annat går på knäna av trycket som plötsligt uppstått.

Etter värre
På tisdagen kom också de första resultaten av Medicinalverkets undersökning av åldern på sk ensamkommande barn. Det visar sig att 3 av 4 är äldre än 18 år.

Detta ger naturligtvis mer bränsle till kraven på utvisning. Oavsett om du tillhör dem som har ljugit om åldern eller inte. Ikväll är det nog färre än vanligt som vill att gruppen i Åstorp ska få stanna. Klart människor reagerar på att vissa lurat till sig stöd och resurser de alls inte är berättigade till. Men det finns trots detta de som protesterar och vill stoppa utvisningen. Jag har kontakt med Jennie.

- De som samlat till demonstrationen kommer från många olika platser i Sverige och vill visa sitt stöd för dem som regeringen vill utvisa, förklarar hon och gruppen hon tillhör. Vi vill uppmärksamma allmänheten och media på det vi anser är en pågående rättsskandal. Flera ungdomar i mycket dåligt psykiskt skick sitter inlåste i väntan på utvisning.

- Vårt mål är att stoppa alla utvisningar till Afghanistan och ge de ensamkommande amnesti.

Utanför förvaret dyker det under kvällen också upp människor som när de hör vad som pågår, ler och säger att det var ju bra.

Reser ikväll?
Polisen har spärrat av området för att undvika intermezzon och presstalesmannen vill inte uttala sig så länge ”ärendet pågår”. Förmodligen kommer de som ska utvisas att sättas på bussar under kvällen och forslas till Kastrup.

Enligt uppgifter på dn.se på tisdagskvällen finns en familj med fem barn i gruppen som ska utvisas och tidningen talar med en ung man som säger sig aldrig ha varit i Afghanistan och inte vet vad han ska ta sig till om han kommer dit. Enligt honom flydde hans familj landet innan han föddes men medborgarskapet har han tydligen fått behålla.

De som återvänder frivilligt kan få ett startbidrag i Kabul på 30 000 kronor. Men det har inte denne unge man tagit emot eftersom han in i det längsta hoppades få stanna i Sverige.

Jag kan fortfarande inte skaka av mig känslan av obehag inför det som händer bara några kilometer från mitt matbord. Det borde inte vara så att en del ser sig tvingade till att lämna sitt land för att söka lyckan i ett annat land. Särskilt är detta ingen uppgift för barn och ungdomar.

Marianne Rönnberg Galmor

SÖK

GÅNG

Julskyltningen i Åstorps centrum

29-11-2017

JUL Den 3 december bjuder Åstorps kommun och handelsklubben in till den traditionella skyltsöndagen med aktiviteter för stora och små i centrum. Under dagen kan man träffa tomten och tomtemor, åka...

Läs mer

Julmarknad i Norra Vrams vackra prästgår…

28-11-2017

JULTRADITION Lördag och söndag den 9 och 10 december, mellan kl 14 och 18, är det dags för den traditionella julmarknaden i Billesholmstraktens Hembygdsförening. Som huserar i Norra Vrams gamla...

Läs mer

Julskyltning 3 december - Bjuv

23-11-2017

JUL Julskyltningssöndagen den 3/12 är Julstugan i Centrumkyrkan som vanligt öppen. Mellan  kl14 och 17:30 och där man kan handla lotter och köpa sig en våffla med kaffe.. Man kan också...

Läs mer

Julmarknad i Stenestad

10-11-2017

MARKNAD Den 11 november kl. 11:00 till den 12 november kl. 16:00 är det dags för årets version av Stenestad Julmarknad. En perfekt pittoreskt inramad tradition med såväl marknadsstånd som...

Läs mer

Ekeby julmarknad

09-11-2017

Ekeby Julmarknad sponsrar av företagen i byn och äger rum den 3 december mellan kl 14 och 18. Arrangör är som vanligt Jonas Persson Gram.      

Läs mer

Sommelius möter Moberg

09-11-2017

SAMTAL Nu är det återigen dags för Klippansuccén och samtalsserien ”Gäst i Klippansoffan”! Torsdag den 16 november kl 18.30 gästar författaren och journalisten Åsa Moberg Klippansoffan i ett spännande samtal med...

Läs mer

Deckare till jul!?

09-11-2017

BÖCKER Deckarexperten Kerstin Bergman berättar om olika typer av deckare och vad som händer på den svenska deckarscenen just nu. Hon tipsar också om årets bästa julklappsdeckare, oavsett om det...

Läs mer

Fullspäckat höstlovsprogram

27-10-2017

SKOLLOV Snart är höstlovet här. Se på film, vandra på Söderåsen eller prova på en ny idrott - Bjuvs kommun har ett fullspäckat höstlovsprogram med massor av aktiviteter för barn...

Läs mer

Bowling på höstlovet

17-10-2017

BOWLA Under höstlovet anordnar Bjuvs bowling prova på för skolungdomar i Bjuvs kommun. Vecka 44 (måndag 30/10 - fredag 3/11 kl.13-18) kan ungdomar från 7 år och uppåt prova på bowling...

Läs mer

Brogårda förskola firar 40 år

03-10-2017

BJUV Torsdagen den 5 oktober firas det att Brogårdaskolan fyller 40 år. Kommunen bjuder på en dag fylld av aktiviteter för förskolans barn, syskon, föräldrar och före detta personal och...

Läs mer

Stadens lockelser och faror för våra små…

11-09-2017

KUNSKAP Forskarturnén 2017 på Bjuvs bibliotek fortsätter. I ett föredrag onsdagen den 11 oktober kl 18.00 berättar Caroline Isaksson, docent och universitetslektor i biologi vid Lunds universitet, om Sveriges vanligaste...

Läs mer

Bjuvskalaset 25-26 augusti

24-08-2017

Bjuvskalaset pågår mellan den 25 och 26 augusti kl 15.00 – 23.00.      

Läs mer

Startskottet för nya Brogårdaskolan

07-08-2017

STARTSKOTTET Måndagen den 14 augusti kl 11, tar kommunstyrelsens ordförande Anders Månsson tillsammans med skolans elever, på terminens allra första skoldag - det allra första spadtaget mot en ny Brogårdaskola...

Läs mer

Konsert med Albin Johnsén

15-07-2017

Konsert med Albin Johnsén i Folkets Hus-parken den 11 augusti mellan kl 20 och 23.  

Läs mer

Invigning av multiarenan i Billesholm

13-07-2017

INVIGNING Multiarenan i Billesholm ska vara på plats till skolstarten. Invigningen äger rum måndagen den 14 augusti klockan 10 tillsammans med alla elever på Jens Billeskolan årskurs F-6.  

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
Box 54
267 22, Bjuv

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0725 89 25 61

Storlek mm - Info här »