M:s Blogg

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
FOLKETS PARK BILLESHOLM Idag på nationaldagen var jag i BIllesholms Folkets Park för att göra ett reportage om firandet som Bjuvs kommun anordnade. TIll min både stora förvåning och glädje fann jag en park som fullkomligt översvämmades av festsugna människor från alla våra tre byar i kommunen.
Själv har jag tillbringat några av mina viktigaste uppväxtår i Billesholms Folkets Park. Som tonåring fick jag gå dit ensam på fredagskvällarna då landets och ibland världens största stjärnor kom till våra trakter på sina säljturnéer landet och världen runt.

Parken stängde vid midnatt. Men det tog några år tills jag fick stanna så länge. Första året jag gick dit själv fick jag bara vara där till kl 22.00. Året därpå en timme längre och först på tredje året fick jag stanna till stängning.

Vad gjorde vi då där? Förutom att se på kvällens artist. Ja, för mig som flicka gällde det att hänga vid dansbanan och se om någon ville bjuda upp till dans. Jag älskade att dansa och var bra på det dessutom. Dessvärre var det inte särskilt många som bjöd upp mig trots det. Eller på grund av det? Vad vet jag? 

Det fanns dock en kille som alltid dansade med mig. Men han gick på ungefär som om man tänker sig att man skulle föra en tung byrå framför sig. Kombinerat med att han svajade som en båt i sjönöd. Från den ena sidan till den andra. Jag minns fortfarande hur jag, när jag dansat med honom ett antal danser och begav mig hemåt, själv gungande från sida till sida. Eller i alla fall så kändes det så.

Ville slåss
Varken den pojken eller någon annan fick följa mig hem. Det blev helt enkelt aldrig så att jag hittade min hjärtevän i Parken. Till slut tröttnade jag på att stå där och vänta på "köttmarknaden". Tog min cykel och körde hem. Men jag minns andra saker därifrån.

Som till exempel två raggartjejer som alltid retade sig på mig och ville slåss. De var fräcka, berusade och bråkiga. För att visa hur tuffa de var så brände de sig med cigaretter i arm- och tumveck. De där två sa ett antal gånger till mig att jag skulle följa med bakom Rotundan och slåss.

Även om de flesta killar i byn under uppväxten fick stryk av mig - som var tuff på mitt eget vis - så hade jag ingen som helst lust att slåss i Parken. Varken med killar eller tjejer. Det var jag alldeles för välartad för. Och när det gällde de här två brudarna så hade jag ett eget sätt att lösa situationerna.

Mina beskyddare
Tjejerna var med i byns raggargäng och nu förhöll det sig så att ett flera av killarna där arbetde i min fars firma. Vilket innebar att killarna istället för att hjälpa sina brudar att spöa mig, skyddade mig från dem.

När jag var betydligt mindre var jag alltid i Parken när radarparet Grodan Boll och Kalle Stropp uppträdde. Och det var också i Parken som t.ex. far Malte firade sin 50-årsdag. Jösses så vi dansade den kvällen! Jag minns min vackra ljusblå sidenklänning med vita prickar på. Jag minns mina fina silverskor. Och jag minns hur det gick att ta ut svängarna i dansen alldeles väldigt mycket. I vår familj gillade vi alla att dansa och som sagt; Jag var bra på det. Helt enkelt för att mina föräldrar var bra - och lärde både mig och min bror Mats.

Märklig kostym
Jag såg massor av artister i Parken men konstigt nog minns jag inte särskilt många av dem. En ser jag dock klart framför mig och det är Thore Skogman! Av alla människor. Visserligen skrattade man gott åt hans ordvrängeri och snabbhet liksom hans pigga uppsyn. Men någon rockstjärna eller konkurrent till favoriterna Beatles var han så klart inte. Men icke desto mindra lever minnet av just honom kvar i min skalle. Förmodligen för att hans scenkostym en speciell afton var så annorlunda. Och faktiskt passande - om han uppträtt på scenen just idag.

Hans kostym var nämligen gul och blå i precis de nyanser som utgör svenska flaggan. Halva kavajen var gul - den andra halvan blå. Lodrätt. Detsamma gällde för byxorna - fast tvärtom, om du förstår hur jag menar.

Det var en ful kostym men så häpnadsväckade att jag nog aldrig kommer att glömma den.

Stolt över vändningen
Ja, min vän, detta var som flöt upp i min 64-åriga huvudknopp när jag nu sitter och tänker tillbaka på dagens nationalfirande i Billesholms Folkets Park. En av få kvarvarande i hela landet och mycket välhållen.

Äntligen verkar det som att Bjuvs kommun har funnit någon mening med just denna park. Då man förlagt firandet av den 6 juni just där. För alla kommuninvånare.

Jag kände mig så stolt över min gamla Park idag. Billesholmaren i mig gladdes åt att se att folk från hela kommunen faktiskt släppt revirtänket för att komma samman med andra och ha en härlig stund i solen. På de gamla gröna originalträdgårdsmöblerna från 1898. Då Parken grundades av arbetarkollektivet i Billesholm uppackat av de på den tiden stora fackförbunden.

Då spatserade välklädda herrar och damer till Parken för att roa sig. Detsamma gjorde deras ättelägg idag.

Så roligt det var att få vara med om denna vändning! Så roligt det var att än en gång se Parken fyllas av folk.

Jag hoppas på många fler sådana tillfällen framöver. Billesholms Folkets Park kommer förhoppningsvis än en gång till och med att bjuda på dans för allmänheten i Rotundan. Jag hoppas jag är i närheten då och inte missar det. Även om benen idag inte lyder som förr så ska jag i så fall säkert klara av en dans eller två!

Marianne.

SÖK

GÅNG

Invigningsfest i Norra Vram

06-09-2018

KULTUR På lördag den 8 september kl 14-16 är det återinvigning av Stallet hos Billesholmstraktens hembygdsförening. Som huserer i Norra Vrams gamla prästgården. Stallet har renoverats och ska i fortsttningen tjäna...

Läs mer

Bjuvskalaset den 24-25 augusti

22-08-2018

KALAS I år går Bjuvskalaset av stapeln 24-25 augusti, som vanligt i centrala Bjuv och Folkets hus-parken. Tivolit och knallarna är som vanligt på plats liksom diverse mat-/godisförsäljare samt lokalpolitiker. Nytt...

Läs mer

Fika i Norra Vram

18-07-2018

FIKDADAGS På söndag den 22 juli är det dags för sommarens andra sommarcafé hos Billesholmstraktens Hembygdsförening i Norra Vrams gamla prästgård. Kaffe med våfflor serveras i trädgården, där det finns...

Läs mer

60-årsfest på Brukshundsklubben i Bjuv

22-04-2018

FEST Den 26 maj firades det rejält i Bjuv och närmare bestämt på Brukshundsklubben, som fyllde hela 60 år!  

Läs mer

"Min farfar försökte mörda Adolf Hi…

15-03-2018

NAZISMEN Torsdag den 22 mars kl. 19 föreläser Barbara Fellgiebel på Bjuvs bibliotek om det idag högaktuella ämnet nazism och närmare bestämt om sin farfar som försökte mörda Adolf Hitler...

Läs mer

Från författardröm till topplista - så k…

28-02-2018

DRÖMMAR Torsdag den 8 mars kl. 18.00 på Bjuvs bibliotek så berättar Helena Kubicek-Boye - psykolog och författare om sina fackböcker. Helena Kubicek-Boye är psykologen och författaren som skrivit fackböcker om bland...

Läs mer

Årsmöte SPF Seniorerna Fyrklövern Bjuv

18-02-2018

MÖTE SPF Seniorerna Fyrklövern Bjuv har haft årsmöte. 90 medlemmar hade hörsammat kallelsen. Mötet ägde rum i Församlingshemmet i Billesholm. Efter mötets öppnande ägde parentation rum, därefter årsmötesförhandlingar som avslutades med...

Läs mer

Brogårda förskola firar 40 år

03-10-2017

BJUV Torsdagen den 5 oktober firas det att Brogårdaskolan fyller 40 år. Kommunen bjuder på en dag fylld av aktiviteter för förskolans barn, syskon, föräldrar och före detta personal och...

Läs mer

Stadens lockelser och faror för våra små…

11-09-2017

KUNSKAP Forskarturnén 2017 på Bjuvs bibliotek fortsätter. I ett föredrag onsdagen den 11 oktober kl 18.00 berättar Caroline Isaksson, docent och universitetslektor i biologi vid Lunds universitet, om Sveriges vanligaste...

Läs mer

Bjuvskalaset 25-26 augusti

24-08-2017

Bjuvskalaset pågår mellan den 25 och 26 augusti kl 15.00 – 23.00.      

Läs mer

Startskottet för nya Brogårdaskolan

07-08-2017

STARTSKOTTET Måndagen den 14 augusti kl 11, tar kommunstyrelsens ordförande Anders Månsson tillsammans med skolans elever, på terminens allra första skoldag - det allra första spadtaget mot en ny Brogårdaskola...

Läs mer

Konsert med Albin Johnsén

15-07-2017

Konsert med Albin Johnsén i Folkets Hus-parken den 11 augusti mellan kl 20 och 23.  

Läs mer

Invigning av multiarenan i Billesholm

13-07-2017

INVIGNING Multiarenan i Billesholm ska vara på plats till skolstarten. Invigningen äger rum måndagen den 14 augusti klockan 10 tillsammans med alla elever på Jens Billeskolan årskurs F-6.  

Läs mer

Bilbingo i Gunnarstorp

13-07-2017

BILBINGO Varje söndag under sommaren spelas det bilbingo på Tornévallen i Gunnarstorp - Bingos svenska hem. Bingo introducerades i Sverige 1961 i just Gunnarstorp. Start kl. 14.00 fram till cirka 17.00. Arrangörer:...

Läs mer

Åstorp förbättrar SFI med Lean

08-06-2017

SVENSKA Vuxenutbildningscentrum i Åstorp har nu genomfört en del förändringar på antagningsprocessen för SFI (Svenska för invandrare). Genom att följa lean-konceptet "rätt från början" har verksamheten lyckats nå fantastiska resultat...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
Box 54
267 22, Bjuv

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0725 89 25 61

Storlek mm - Info här »