M:s Blogg

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
I panelen för den del som handlade om äldres inflytande ser vi från vänster Anders Palmgren moderator, Elin Morén Ung Vänster, Niklas Säwén SSU, Katarina Brännström M/riksdagen, Christina Rogestam SPF och Christina Tallberg PRO.
PÅVERKAN? Jag är i Almedalen. Det tror jag ni vet. I en debatt på måndagen som jag deltog i var fokus på det faktum att det år 2020 kommer att finnas fler över 65 år än under 16. Och, slogs det fast - världen första 200-åring är redan född....
Politikerveckan i Almedalen startade på söndagen och på måndagen var det stort fokus på det ämnet jag bl.a. är här för att diskutera: Vad ska man göra med alla äldre i framtidens Sverige – och världen med för den delen? Och hur ser media på äldre? Är de en tillgång eller något man måste göra sig av med? Ska de ens få lova att rösta, försökte en av debattledarna, Anders Palmgren, provocera igång deltagarna med.

Några högre vågor uppfångade jag i och för sig inte i debatten efter Palmgrens puck. Den förblev lugn och saklig med varje delmoment inramat av en kunnig forskare. SSU hade dock ett svar till Palmgren:

- De äldre ska få rösta som de tycker. Sedan blir det vår uppgift att förändra, om vi inte tycker deras beslut är bra. Det är det som är demokrati, sa Niklas Sawén.

I mediedelen debatterade jag bla med Jan Helin, programdirektör SVT, och Casten Almqvist, VD för tv4. Två typiska chefer i mediesvängen. Medelålders herrar i karriären - med betoning på MÄN. Kvinnor i motsvarande ålder finns i deras organisationer men de visas inte upp för tittarna. De är däremot välkomna att bidra med sin kompetens i form av research - faktainsamling - inför olika program. Många är också anställda i projekt, dvs inte fast anställda.

Herrarna berättade att deras tittarskara består av många äldre som inte bombarderar dem med krav på något annat innehåll än det som finns. Vilket de tolkar som att de äldre är nöjda med utbudet.

Min motfråga till Jan Helin var:

- Vad har vi för val? Vi har bara ert utbud att titta på. Det är faktiskt er uppgift att vidga det. Så att ni inte bara tar hänsyn till kön och etniskt ursprung när ni anställer och gör program utan också tar in parametern "äldre". Både i vad programmen ska handla om och vilka som ska jobba hos er. Vi behöver se att även äldre är med i er produktion. Då blir i trovärdiga.

Helin och Almqvist sa inte nej men så fort de kunde avvek de från debatten. Almedalen är en mediecirkus och vi mediekonsumenter får väl se vilket intryck vårt samtal faktiskt gjorde på dessa herrar.

Om inte förr, så när deras ägare på allvar inser att det finns pengar att hämta i gruppen äldre – kommer de förmodligen att stanna och delta i samtalet - hela passet ut.

Follow the money
För tro mig – pengarna finns där. Det är redan en etablerad sanning att 80 procent av vårt lands samlade kapital, ligger hos gruppen 65+. Och denna grupp penningstarka medborgare vill ha något för pengarna. De har inte alls tänkt sig att självmant stiga åt sidan för att de är ”gamla”.

I motsats till media har reklambranschen insett detta och börjat anpassa sig för att komma åt dessa pengar.

Debattiden var kort. Fördelad på fyra sektioner varav medias syn på äldre var en. Många tyckte att det är media som ger oss bilden av äldre. För det mesta i form av några arma stackare som vanvårdas och får ligga i kissiga blöjor dagarna i ända. Eller så visas äldre upp när det gör något ”Piggt”. Typ springer maraton vid 85 eller som Dagny, 105 år, som har börjat blogga på ”äldre dar” och förstås är inbjuden till Almedalen för att prata om detta.

Men sluta nu se de som visar vägen med sin kunskap som en lustifikation. Det är inte så vi ska ses. Vi som kan, vill och orkar.  Jag vill påstå att media bara förstärker den syn på äldre, samt kvinnor och män, som vårt samhälle är uppbyggt på. Men åtminstone de statsfinansierade medierna - SVT och SR - borde veta bättre. Ändra sig. Sluta åldersmobba.

Bara en parantes
- Detta är inget nytt. Vårt samhälle har förändrats förr och vi kommer att klara av även denna relativa parantes i historian, sa Ulrika Lagerlöf Nilsson, Historiska studier, Agecap/GUGöteborgs universitet.

I publiken, och panelen, satt bl.a. två heltidsarbetande (minst) 70+damer som verkligen visar vad äldre kan. De var Christina Rogestam, ordförande för SPF, och Christina Tallberg, ordförande för PRO. De tyckte förstås att hela samhället måste anpassas till det faktum att vi får allt fler äldre och de tyckte också att partierna borde spegla samhällsutvecklingen. Ingen sa emot dem.

Min reflektion kring detta är att vi äldre måste sluta vara så undfallande. Vi väljer självmant att gå åt sidan så fort vår ålder kommer på tal. De unga ska släppas fram. Ibland hör man att vi ska lämna över jobben åt dem.

Men vi måste börja ta för oss mer och om vi, som jag, skapar nya företag, så konkurrerar vi ju inte med ungdomar om samma jobb, utan skapar fler.

Ska och ska förresten, vem bestämmer när jag ska stiga åt sidan? Mer än jag själv? Om nu hälsan står mig bi, vill säga.

- Vi måste sluta vara sådär, sa jag. Vi är några stycken starka och kompetenta som orkar dra lasset. Ta vara på vår kompetens och bygg något nytt utifrån den.

- Se till att samhällets ekonomiska system fungerar så att vi kan fortsätta jobba. Som det är nu vill ingen anställa oss för att löneavtalen säger att ju äldre du är desto mer kostar du. Och det förstärker ju ytterligare åldersfixeringen.

De flesta ungdomsförbunden deltog också i den livliga debatten. Liberal Ungdom LUF:s Joar Forssell menade att den som kan jobba ska göra det. Att det är var och ens skyldighet så länge det går. Istället för att ”leva på samhället”.

Sofia Fölster från MUF ville inte alls använda begreppet äldre utan menade att vi ska se varje individ för sig. En given siffra säger inget om vem du är som person eller vad du förmår uträtta när. Det har hon förstås en poäng i.

Partierna och verkligheten
- Men om nu en 70-åring skulle vilja bli partiledare .... vill partiet då ha henne eller honom? Eller är det bara ung som gäller?

Frågan gick först till den moderata riksdagskvinnan Katarina Brännström och sedan fick de andra närvarande politikerna också ta bollen, en efter en. Något kristallklart svar blev det såklart inte men med en tilltagande åldrande befolkning bör vi börja tänka på frågan: Vem ska egentligen representera vem?

Själv tänker jag: Dagens partiledare - representerar de mig? Dessa unga, ivriga politiker. SSU var ärligt och medgav att idag är man glad oavsett om det kommer en ung eller gammal person och vill vara med. Det viktiga idag för samtliga partier är att NÅGON kommer och vill vara med och göra jobbet.

Behövs pensionsåldern?
Att världens första 200-åring säkert redan är född var en slutsats som drogs på mötet. Inget man till vardags kanske tänker på.

Såväl Katarina Brännström (M) som Susanne Levin (S) i socialdepartementet -som båda sitter i riksdagens Pensionsutskott - var inne på att vi i framtiden borde slopa pensionsåldern. Skillnaden dem emellan ligger i hur en sådan reform ska finansieras. Ska ekvationen gå ihop kommer vi att behöva jobba så länge vi kan. Finns det färre unga klarar de såklart inte försörjningsbördan som de äldres överlägsna antal innebär.

Självklart finns medvetenheten om att det finns yrken som sliter ut folk och där det är relevant att få gå vid 65. Men vi är inte lika och bör därför heller inte alla ”stoppas” vid 65. Den övre gränsen bör vara flexibel så att de som kan och vill, får fortsätta jobba tills inte de heller längre orkar mer. Allt annat är faktiskt ett straff.

Min egen roll
I den fjärde och sista deldebatten ville Anders Palmgren veta om ni - mina läsare i bjuvsnytt.se - bryr sig om frågorna vi precis diskuterat. Alltså frågor om äldrevård, -boende etc. Och om åldrandet i sig.

- Ja absolut, var mitt svar. När jag skriver nyheter och reportage om inte minst hur det fungerar eller inte fungerar på Bjuvs äldreboenden eller i hemtjänsten, då är folk med på noterna. Tackar mig för att jag tar upp frågorna. För deras talan.

- Nuförtiden har ju "världen" också bestämt att alla gamla vill bo hemma så länge det går och gett oss Hemtjänsten, sa jag. Vilket innebär att stressade biträden rusar in och ut på 3 minuter och däremellan får vi klara oss bäst vi kan.  

Enligt min uppfattning både som privatperson och publicist så är människors upprördhet över systemet kring äldrevården något som förenar över partigränser mer än det splittrar. Här har vi till sist alla samma behov. Nämligen att få åldras på det sätt som passar just oss.

Samtalet fortsätter
Min roll var samtidigt denna dag att också visa upp mig och Bjuvsnytt som exempel på att människor kan och orkar visa vägen för fler äldre. Sådana som likt mig tar sin egen samlade kompetens och skapar något nytt med utgångspunkt från den. Och märk väl att här behöver man ju inte bara vara akademiker som jag, utan det går lika bra att göra något eget, oavsett om man jobbat i vården eller vilket annat yrke som helst. Kunskap ger frihet.

Kontakten med såväl närvarande politiker som forskare och övriga deltagare, bestämde vi som möttes i debatten, ska bestå. Redan imorgon möts vi här i Almedalen igen för att äta en gemensam middag och fortsätta meningsutbytet.

Rubriken är redan satt och den kan knappast vara mer kristallklar:

"Samtalet har bara börjat!"

Marianne
Bjuvsröst i Almedalen

 

SÖK

GÅNG

Nationaldagen i härliga Billesholms Folk…

05-06-2018

Den 6:e juni firas Sveriges nationaldag i Folkets park i Billesholm. Billesholms Folkets park fylls med hoppborgar, hinderbanor och roliga aktiviteter för hela familjen. Friluftsfrämjandet och Bjuvs brottarklubb är på plats...

Läs mer

Snart dags för populära Hemvändardagen i…

14-05-2018

EKEBY FÖRSAMLING Lördag 16 juni 2018 är det åter hemvändardag i Ekeby. Självklart är det en dag som vänder sig till alla intresserade i alla åldrar. För två år sedan besöktes...

Läs mer

Bjuvs musikkår 1 maj

24-04-2018

Bjuvs-och Åstorps Musikkår spelar och inviger våren 1:a maj. Plats och tid: Trapptorget, Bjuv kl. 08.45 Åstorps Centrum kl. 10.00 Vid Varagårdens äldreboende, Bjuv kl. 11.30  

Läs mer

Valborgsfirande i Ekeby och Billesholm

23-04-2018

VALBORG Den 30:e april kan du ta del av valborgsfirande i Ekeby och Billesholm på följande platser: Ekeby: 19.00 Samling på Sparbankstorget 19.05 Fackeltåg till majbålet vid askebunkarna 19.20 Skromberga blåsorkester och drillflickorna 19.35 Tal...

Läs mer

Valborgsfirande i Åstorp

23-04-2018

VALBORG Den 30 april firas valborg i Perslunds Hembygdsgård i Åstorp. Musik, tal till våren, majbål och fyrverkerier förgyller kvällen. Den 30 april klockan 20.45 firas valborg i på Perslunds Hembygsgård...

Läs mer

60-årsfest på Brukshundsklubben i Bjuv

22-04-2018

FEST Den 26 maj firas det rejält i Bjuv och närmare bestämt på Brukshundsklubben, som fyller hela 60 år!  

Läs mer

Åsa Moberg berättar om sitt liv

27-03-2018

LIVET Åsa Moberg kommer till Bjuvs bibliotek den 14 april kl. 13 och berättar om ”Livet – en 47:a som berättar om barndom, ungdom och ett yrkesliv som krönikör, debattör...

Läs mer

Barn men inte Bullerbyn

27-03-2018

FAMILJ Den 5 april kl. 19 föreläser Malin Haawind på Bjuvs bibliotek under rubriken ”Familjeliv utan filter: bland gräl, barnskrik och den utopiska drömmen om Bullerbyidyll”.              

Läs mer

Anrik påskmarknad i Norra Vram

22-03-2018

PÅSK På lördag den 24 mars är det dags för årets traditionella Påskmarknad i den gamla prästgården i Norra Vram där en rad entusiaster i Billesholmstraktens Hembygdsförening arbetar med och...

Läs mer

Påsklovet i Bjuv

20-03-2018

PÅSK Under påsklovet finns ett fullspäckat schema med massor av aktiviteter för barn och unga i kommunen. På biblioteken blir det påskpyssel, film, sagostund och tävlingar med chans att vinna fina...

Läs mer

"Min farfar försökte mörda Adolf Hi…

15-03-2018

NAZISMEN Torsdag den 22 mars kl. 19 föreläser Barbara Fellgiebel på Bjuvs bibliotek om det idag högaktuella ämnet nazism och närmare bestämt om sin farfar som försökte mörda Adolf Hitler...

Läs mer

Barnyoga på biblioteket i Bjuv

15-03-2018

RÖRELSE Genom lek och sagor gör vi olika yogapositioner och därmed övas balans, koncentration och avslappning  Klädsel: mjuka kläder  Ta med en vattenflaska. Yogamattor finns.  Bjuvs bibliotek lördag den 17 mars klockan 11.00  Passar barn...

Läs mer

Från författardröm till topplista - så k…

28-02-2018

DRÖMMAR Torsdag den 8 mars kl. 18.00 på Bjuvs bibliotek så berättar Helena Kubicek-Boye - psykolog och författare om sina fackböcker. Helena Kubicek-Boye är psykologen och författaren som skrivit fackböcker om bland...

Läs mer

Att göra på sportlovet i Bjuv

18-02-2018

SPORTLOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun. Här hittar du alla aktiviteter.   Måndag 19/2 Programmering i Scratch Kom och prova på att programmera i Scratch. Du kan testa att skapa ett...

Läs mer

Årsmöte SPF Seniorerna Fyrklövern Bjuv

18-02-2018

MÖTE SPF Seniorerna Fyrklövern Bjuv har haft årsmöte. 90 medlemmar hade hörsammat kallelsen. Mötet ägde rum i Församlingshemmet i Billesholm. Efter mötets öppnande ägde parentation rum, därefter årsmötesförhandlingar som avslutades med...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
Box 54
267 22, Bjuv

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0725 89 25 61

Storlek mm - Info här »