M:s Blogg

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Utrikeskorrespondenten för SVT i Washington, Carina Bergstedt, var en eftertraktad gäst i Almedalen på måndagen, och hon berättade bl.a. om Fake News.
SANT OCH FALSKT Seminariet hade hållit på ett bra tag när hon kom inspringande i salen i Krukmakarens hus i Visby – Carina Bergfeldt, just nu TV-tittarnas Darling när det gäller rapportering från Washington och USA. Inte minst om Fake News.
- Jag försökte få piloten att förstå att jag hade bråttom, sa hon glatt till arrangörerna Utrikespolitiska Institutet (UI) och Utrikespolitiska Förbundet. Medan hon klättrade upp på scenen och intog sin plats vid ett av ståborden.

-  Men det gick inte, tillade hon.

 

Under rubriken Faktaresistens i utrikespolitiken berättade forskare på UI samt SVT:s utrikesreporter Carina Bergstedt hur fakta används och förvrängs av dagens makthavare. Från vänster Ylva Pettersson, Rosaline Marbinah, Björn Fagersten, Björn Jerdén och Carina Bergstedt.

De övriga 4 debattdeltagarna, forskare på UI och experter på olika världsdelar och politiken där, hade redan berättat om att det inte är ofta fakta styr den faktiska politiken. Fakta räcker inte för politiker som vill jobba snabbt. Fakta och forskning är långsamma verktyg i sammanhanget. Inget makthavare – särskilt inte herrar som USA:s president Donald Trump och en del av hans medarbetare – tycker är värt att sitta och vänta på.

Glasklart exempel
Carina Bergfeldt gav det perfekta exemplet på hur fakta och sanning kan vändas och bli raka motsatsen. Hon var på Donald Trumps installation som president och stod inte många meter ifrån honom. Från platsen där hon stod hade hon full koll exakt på vad som hände både med och runt honom.

- Plötsligt började det regna, berättade Carina Bergfeldt. Och jag minns särskilt hur jag stod och såg på när George Busch den yngre med stor möda försökte kränga på sig en sådan där genomskinlig regncape, ni vet.

- Så hör jag lite senare presidenten själv beskriva sin invigning med att berätta att Gud sett till så att hans installation kröntes av fint väder!

Carina Bergfeldt rapporterade såklart exakt vad som hänt och fick då ännu fler överraskande reaktioner från omgivningen.

Fick mothugg direkt
- Hur kan du veta det? skrev och undrade folk, säger hon. Hur många meter stod du från honom? Var det honom du såg? Hur kan du säga att presidenten ljuger osv?

- Det är helt otroligt det som händer, säger Bergfeldt. Du vet vad som är sant för att du var med. Och ändå finns det plötsligt många människor som inte vill ha sanningen utan en alternativ sådan. Det passade helt enkelt inte en del att jag sa det jag sa. De skapar sig en egen bild. En alternativ sanning.

Det Carina Bergfeldt i ett enda enkelt exempel berättar är verkligen skrämmande. Och det är inte så lätt att vifta bort som dumheter. För president Trump har en trogen skara som tror på absolut allt han säger och gör och det är också den kärntruppen som såg till att han faktiskt blev president.

Företeelsen Fake News har sin motsvarighet i Sverige redan. I form av en rad online-tidningar som hävdar att ”gammalmedia” mörkar sanningen och ljuger för att skydda egna intressen. Fenomenet gå runder namnet Alternativmedia.

Vi har alltså också alternativa sanningar. Jag tar mig för pannan. För mig innebär detta att vetenskapliga sanningar, bevistunga fakta, kan viftas bort hur lätt som helst. Av människor som bara behöver skrika ”Fake News” för att kullkasta det som både är viktigt och juridiskt nödvändigt, i vårt land. Tänk om någon kan påstå vad som helst och bli trodd.

Extremt exempel
Jag tänker på ett hemskt exempel som jag nyligen delade på mitt eget Facebook-konto. Om en religiös kvinna i Afghanistan som varit i moskén och på vägen hamnade i en dispyt med en man som sålde böcker hon ansåg olämpliga och därför ifrågasatte.

- Hon har bränt Koranen! Skrev mannen plötsligt och därefter bröt kaos ut.

Ett kaos som kostade kvinna livet. Ingen var intresserad av att veta huruvida hon bränt någon bok eller inte. Att hon inte gjort det blev en alternativ sanning som majoriteten valde att inte tro på. De valde att se påståendet som Fake News.

Nu har jag svårt att tänka mig att motsvarande skulle kunna hända i vårt land. Men starka krafter är i schwung även i Sverige, för att slå undan fötterna på såväl media som den del av forskningsvärlden som påstår saker man inte vill höra. Som journalist och varm anhängare av vår svenska, demokratiska modell, hoppas jag verkligen att vi inte blir mer extrema än vi just nu är. Att fakta får förbli fakta. Och att vi fortsättningsvis också skiljer på sant och falskt.

Mediecirkusen
Efter seminariet på UI gick jag till Almedalen där medielandskapet är synnerligen förtätat. TV och radion har sina öar vägg i vägg i det närmaste och kändisarna går från den ena soffan till den andra. Med samma budskap, det kan inte undvikas. Partiledarna t.ex. talar först på stora scenen i Almedalen och går sedan direkt till den kanal de själv anser viktigast. I går kväll valde t.ex. Liberalernas Jan Björklund att först landa hos TV4.

Som jag skrev igår så gick han sedan vidare till SVT där Belinda Olsson ”grillade” honom. Och mitt emot SVT – i Sveriges Radios ”studio” – satt en expertpanel bestående av olika journalister, och analyserade Björklunds tal. SVT:s förre ankare – KG Bergström analyserade Björklund och kom fram till att det var ovanligt personligt. Precis som för övrigt Jonas Sjöstedts tal också bedömdes vara.

Mediedarling just nu
Också utrikesreporter Carina Bergstedt tillhör just nu medias och tittarnas favoriter – det är helt uppenbart. Hon rapporterar på ett friskt och begripligt sätt vad som händer i den amerikanska politiken etc, och tittarna har tagit hennes fräscha stil till sig.

I verkligheten, kan jag rapportera för mina Bjuvsnyttsläsare, är hon precis så där pigg och spontan som hon verkar i TV-rutan. Ung, glad, söt, direkt, kunnig. Rakt på – utan krusiduller. Bägge fötterna på jorden - iklädd gympaskor.

Från UI sprang hon direkt till SVT och en direktsändning. Där jag såg och hörde henne berätta storyn om regnet i Washington mm. Eftersom jag sprang efter henne ner till ”mediekvarteren”.

The show goes on
Runt SVT:s studio trängdes nyfikna Almedalenbesökare för att se och höra. Vart Carina sedan drog, vet jag däremot inte. Själv fotograferade jag en stund innan jag bestämde mig för att gå till presscentret en stund och ta mig en fika. Där träffar man alltid kollegor. Både sådana man nyss pratat med och i mitt fall några som jag jobbade med för flera 10-tals år sedan. Vi journalister har dock alltid något att snacka om – oavsett hur ofta eller sällan vi stöter samman.

Nu ska jag vidare i Almedalsvimlet! Det blir något föredrag och ett par mingel. Innan jag letar mig fram till den restaurang där gänget från gårdagens debatt om äldre, träffas idag igen. För att fortsätta diskussionen som kom igång igår. Och äta och dricka gott!

 

På återhörande!

Marianne

SÖK

GÅNG

Julskyltningen i Åstorps centrum

29-11-2017

JUL Den 3 december bjuder Åstorps kommun och handelsklubben in till den traditionella skyltsöndagen med aktiviteter för stora och små i centrum. Under dagen kan man träffa tomten och tomtemor, åka...

Läs mer

Julmarknad i Norra Vrams vackra prästgår…

28-11-2017

JULTRADITION Lördag och söndag den 9 och 10 december, mellan kl 14 och 18, är det dags för den traditionella julmarknaden i Billesholmstraktens Hembygdsförening. Som huserar i Norra Vrams gamla...

Läs mer

Julskyltning 3 december - Bjuv

23-11-2017

JUL Julskyltningssöndagen den 3/12 är Julstugan i Centrumkyrkan som vanligt öppen. Mellan  kl14 och 17:30 och där man kan handla lotter och köpa sig en våffla med kaffe.. Man kan också...

Läs mer

Julmarknad i Stenestad

10-11-2017

MARKNAD Den 11 november kl. 11:00 till den 12 november kl. 16:00 är det dags för årets version av Stenestad Julmarknad. En perfekt pittoreskt inramad tradition med såväl marknadsstånd som...

Läs mer

Ekeby julmarknad

09-11-2017

Ekeby Julmarknad sponsrar av företagen i byn och äger rum den 3 december mellan kl 14 och 18. Arrangör är som vanligt Jonas Persson Gram.      

Läs mer

Sommelius möter Moberg

09-11-2017

SAMTAL Nu är det återigen dags för Klippansuccén och samtalsserien ”Gäst i Klippansoffan”! Torsdag den 16 november kl 18.30 gästar författaren och journalisten Åsa Moberg Klippansoffan i ett spännande samtal med...

Läs mer

Deckare till jul!?

09-11-2017

BÖCKER Deckarexperten Kerstin Bergman berättar om olika typer av deckare och vad som händer på den svenska deckarscenen just nu. Hon tipsar också om årets bästa julklappsdeckare, oavsett om det...

Läs mer

Fullspäckat höstlovsprogram

27-10-2017

SKOLLOV Snart är höstlovet här. Se på film, vandra på Söderåsen eller prova på en ny idrott - Bjuvs kommun har ett fullspäckat höstlovsprogram med massor av aktiviteter för barn...

Läs mer

Bowling på höstlovet

17-10-2017

BOWLA Under höstlovet anordnar Bjuvs bowling prova på för skolungdomar i Bjuvs kommun. Vecka 44 (måndag 30/10 - fredag 3/11 kl.13-18) kan ungdomar från 7 år och uppåt prova på bowling...

Läs mer

Brogårda förskola firar 40 år

03-10-2017

BJUV Torsdagen den 5 oktober firas det att Brogårdaskolan fyller 40 år. Kommunen bjuder på en dag fylld av aktiviteter för förskolans barn, syskon, föräldrar och före detta personal och...

Läs mer

Stadens lockelser och faror för våra små…

11-09-2017

KUNSKAP Forskarturnén 2017 på Bjuvs bibliotek fortsätter. I ett föredrag onsdagen den 11 oktober kl 18.00 berättar Caroline Isaksson, docent och universitetslektor i biologi vid Lunds universitet, om Sveriges vanligaste...

Läs mer

Bjuvskalaset 25-26 augusti

24-08-2017

Bjuvskalaset pågår mellan den 25 och 26 augusti kl 15.00 – 23.00.      

Läs mer

Startskottet för nya Brogårdaskolan

07-08-2017

STARTSKOTTET Måndagen den 14 augusti kl 11, tar kommunstyrelsens ordförande Anders Månsson tillsammans med skolans elever, på terminens allra första skoldag - det allra första spadtaget mot en ny Brogårdaskola...

Läs mer

Konsert med Albin Johnsén

15-07-2017

Konsert med Albin Johnsén i Folkets Hus-parken den 11 augusti mellan kl 20 och 23.  

Läs mer

Invigning av multiarenan i Billesholm

13-07-2017

INVIGNING Multiarenan i Billesholm ska vara på plats till skolstarten. Invigningen äger rum måndagen den 14 augusti klockan 10 tillsammans med alla elever på Jens Billeskolan årskurs F-6.  

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
Box 54
267 22, Bjuv

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0725 89 25 61

Storlek mm - Info här »