Nöje & Fritid

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
PRISADE Årets kultur- och ungdomsledarpristagare är Daniel Andersson, Camilla Schmidt och Thomas Jörgensen.
- Daniel Andersson har med sina motorsågsskulpturer gjort sig känd och uppskattad både i och utanför Bjuvs kommun. På åtskilliga platser i Bjuvs kommun och resten av Sverige finns hans fina träskulpturer till glädje och beundran för både stora och små, heter det i ett pressmeddelande från Bjuvs kommun.

- Motorsågskonstnären Daniel Andersson är anlitad av många kommuner och parker i Sverige. Bland annat har han gjort skulpturerna i Billesholms Folkets park, dinosaurier i Göteborgs Botaniska trädgård, Backafallsflickan på Ven och björnar i Åstorp. Daniel Andersson är också lagkapten för svenska landslaget i Timbersports, heter det vidare i releasen. 

Kulturprisvinnarens nominering hittar du här.

Ungdomsledarna
Ungdomsledarpriset 2017 delas mellan Camilla Schmidt, Billesholms musikkårs drill, och Thomas Jörgensen, Bjuvs brottarklubb.

- Camilla Schmidt har tagit initiativ till att starta drillverksamhet inom Billesholms musikkår igen, efter att den legat på is ett tiotal år. Camilla har själv drillat i många år, även som ledare. Med Camilla som ledare drivs idag två drillgrupper med totalt cirka 25 deltagare och till sin hjälp har hon ytterligare tre ledare, skriver kommunen i sin pressrelease.

- Dessa ägnar varje lördag åt att träna drillgrupperna. Dessutom deltar de i musikkårens olika arrangemang och konserter tillsammans med drillgrupperna. Camilla har ett stort engagemang i drillningen men även i aktiviteter runt om, många av dem för att kunna dra in pengar till drillverksamheten. Hon är mycket kreativ och försöker hela tiden utveckla drillningen för att på så sätt fånga intresset hos befintliga drillgrupper och även få nya deltagare i drillningen.

Camilla Schmidts nominering finns här

Duktig tränare
- Thomas Jörgensen har spenderat en stor del av sitt liv i Bjuvs brottarklubb. Under sin aktiva karriär vann hann ett flertal danska mästerskapsmedaljer och representerade Danmark på ett flertal internationella mästerskap, motiverar prisjuryn som utgörs av kultur- och fritidsnämnden i Bjuvs kommun.

- 1996 började Thomas som hjälptränare i lekgruppen i Bjuvs brottarklubb, en grupp för de allra minsta, och sedan har hans tränaruppdrag fortsatt i klubben. Thomas har utöver tränaruppdragen suttit i styrelsen i totalt 4 år. I styrelsen har Thomas bland annat haft ansvar för ungdomsavdelningen och som styrelseledamot har Thomas även haft förtroendeuppdraget och suttit med i Nordvästra Skånes Brottarallians styrelse. Thomas är en duktig tränare som har förmågan att motivera de unga adepterna, avslutas releasen.

Thomas Jörgensens nominering finns här.

Kulturpriset och ungdomsledarpriset delas ut till pristagarna vid nationaldagsfirandet i Folkets park i Billesholm den 6 juni.

De övriga nominerade
Utöver den som kultur- och fritidsnämnden nu utsett till vinnare av kulturpriset fanns ytterligare 4 personer nominerade. Till ungdomspriserna fanns totalt två.

Konstnärinnan Marie Plosjö var en av kulturfavoriterna. För tredje året i rad fanns det de i Bjuvs kommun som ansåg att hon skulle vara en värdig vinnare av priset då hon förutom att ha spridit sina verk lokalt också visat upp dem såväl i Stockholm som i världen i övrigt. Så sent som för bara några veckor sedan, samt kring nyåret 2016-2017, var hon en av de få utvalda konstnärerna som fick äran att visa sin konst på Ceasars Palace i Las Vegas. Här finns hennes nomineringar.

Marcus Nyrén, eldsjälen i äldreboendet Varagårdens Hörnan, var favorit för en hel rad personer på och kring verksamheten. Hörnan är visserligen en kommunal verksamhet och Marcus Nyrén bor inte i Bjuvs kommun men det som gäller enligt reglerna är att mottagaren är verksam här. Marcus Nyréns  nomineringar ser du här.

För första gången i år nominerades också eldsjälen Susanne Bakken för sitt driv och engagemang i Nattvandrarna Bjuv. Som numera även så fort tiden medger det, vandrar i Billesholm. Susannes nominering finns här.

Slutligen undertecknad, skapare och ägare av lokaltidningen på nätet – bjuvsnytt.se  - också nominerad för tredje året i rad. Tidningar och publicistisk verksamhet sorterar även det in under rubriken kultur. Något kanske inte alla är medvetna om. Nättidningen bjuvsnytt.se har tagits emot med öppna famnen bland boende i men också utanför kommunen och har dessutom väckt stor och positiv uppmärksamhet såväl i mediekretsar som i Sverige i stort. Jag har kallats trendsättare och har i den egenskapen t.ex. medverkat i regeringens Medieutredning som är tänkt att ställa om det gamla presstödet till ett produktionsstöd. För att inte minst granskande journalistik publicerad via ny teknik, ska kunna överleva och ersätta de döende papperstidningarna. Min och Bjuvsnytts nomineringar finns här.

BIlden: Motorsågskonstnären årets Kulturprisvinnare 2017. Foto: Tomas Nolin.

Marianne Rönnberg Galmor

SÖK

GÅNG

Tips och trim vid Mölledammarna

28-09-2018

MÖLLEDAMMARNA På söndag är det dags för friluftsfrämjandet Söderåsen, Bjuvs tips o trimbingo runt Mölledammarna. Start 10.00-11.30. Alla barn som deltar får pris.  

Läs mer

Fokus på mat och klimat

26-09-2018

HÄLSA Under två veckor i oktober kan du lära dig mer om hur mat och miljöpåverkan hänger ihop i föreläsningsserien Mat och Klimat på biblioteket i Bjuv. Bland föreläsarna finns bland...

Läs mer

Invigningsfest i Norra Vram

06-09-2018

KULTUR På lördag den 8 september kl 14-16 är det återinvigning av Stallet hos Billesholmstraktens hembygdsförening. Som huserer i Norra Vrams gamla prästgården. Stallet har renoverats och ska i fortsttningen tjäna...

Läs mer

Bjuvskalaset den 24-25 augusti

22-08-2018

KALAS I år går Bjuvskalaset av stapeln 24-25 augusti, som vanligt i centrala Bjuv och Folkets hus-parken. Tivolit och knallarna är som vanligt på plats liksom diverse mat-/godisförsäljare samt lokalpolitiker. Nytt...

Läs mer

Fika i Norra Vram

18-07-2018

FIKDADAGS På söndag den 22 juli är det dags för sommarens andra sommarcafé hos Billesholmstraktens Hembygdsförening i Norra Vrams gamla prästgård. Kaffe med våfflor serveras i trädgården, där det finns...

Läs mer

60-årsfest på Brukshundsklubben i Bjuv

22-04-2018

FEST Den 26 maj firades det rejält i Bjuv och närmare bestämt på Brukshundsklubben, som fyllde hela 60 år!  

Läs mer

"Min farfar försökte mörda Adolf Hi…

15-03-2018

NAZISMEN Torsdag den 22 mars kl. 19 föreläser Barbara Fellgiebel på Bjuvs bibliotek om det idag högaktuella ämnet nazism och närmare bestämt om sin farfar som försökte mörda Adolf Hitler...

Läs mer

Från författardröm till topplista - så k…

28-02-2018

DRÖMMAR Torsdag den 8 mars kl. 18.00 på Bjuvs bibliotek så berättar Helena Kubicek-Boye - psykolog och författare om sina fackböcker. Helena Kubicek-Boye är psykologen och författaren som skrivit fackböcker om bland...

Läs mer

Årsmöte SPF Seniorerna Fyrklövern Bjuv

18-02-2018

MÖTE SPF Seniorerna Fyrklövern Bjuv har haft årsmöte. 90 medlemmar hade hörsammat kallelsen. Mötet ägde rum i Församlingshemmet i Billesholm. Efter mötets öppnande ägde parentation rum, därefter årsmötesförhandlingar som avslutades med...

Läs mer

Brogårda förskola firar 40 år

03-10-2017

BJUV Torsdagen den 5 oktober firas det att Brogårdaskolan fyller 40 år. Kommunen bjuder på en dag fylld av aktiviteter för förskolans barn, syskon, föräldrar och före detta personal och...

Läs mer

Stadens lockelser och faror för våra små…

11-09-2017

KUNSKAP Forskarturnén 2017 på Bjuvs bibliotek fortsätter. I ett föredrag onsdagen den 11 oktober kl 18.00 berättar Caroline Isaksson, docent och universitetslektor i biologi vid Lunds universitet, om Sveriges vanligaste...

Läs mer

Bjuvskalaset 25-26 augusti

24-08-2017

Bjuvskalaset pågår mellan den 25 och 26 augusti kl 15.00 – 23.00.      

Läs mer

Startskottet för nya Brogårdaskolan

07-08-2017

STARTSKOTTET Måndagen den 14 augusti kl 11, tar kommunstyrelsens ordförande Anders Månsson tillsammans med skolans elever, på terminens allra första skoldag - det allra första spadtaget mot en ny Brogårdaskola...

Läs mer

Konsert med Albin Johnsén

15-07-2017

Konsert med Albin Johnsén i Folkets Hus-parken den 11 augusti mellan kl 20 och 23.  

Läs mer

Invigning av multiarenan i Billesholm

13-07-2017

INVIGNING Multiarenan i Billesholm ska vara på plats till skolstarten. Invigningen äger rum måndagen den 14 augusti klockan 10 tillsammans med alla elever på Jens Billeskolan årskurs F-6.  

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
Box 54
267 22, Bjuv

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0725 89 25 61

Storlek mm - Info här »