Nöje & Fritid

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Bilentusiasterna som glatt ställde upp för fotografering för pressen, en vardagskväll i augusti. Och som kommer tillbaka den 19 till Bjuvsburnouten på Tornérvallen i Gunnarstorp,
BURNOUT Nu är det snart dags igen för Bjuvsburnouten. För andra året samlas bilentusiaster för att visa upp sina åk, träffa vänner och se vem som vinner årets Burnouttävling.

Det är andra året Burnouten i Bjuv körs på idrottsplatsen Tornévallen i Gunnarstorp. Istället för som tidigare på Hedvallska.

Inga matcher spelas längre på den traditionsrika A-planen på Tornévallen men det är inte heller på den som bilarna ställs ut eller däck bränns. Det försiggår istället på B-planen och grusplanen. På den senare göts också förra året en särskilt platta för däckbränningen.

Den plattan har i år byggts ut och ska inte vara så hal som den var i fjol, då nästan alla tävlande bilar gled åt sidan istället för att stå stabilt och gasa och bränna. Vilket ledde till en och annan diskvalificering… och någon enstaka bränning på gatan….

Nu är plattan istället inbränd med gummi och killarna som arrangerar evenemanget är säkra på att det ska funka bättre i år.

Bränner en kort stund
Burnouten är alltså så mycket mer än att bränna däck. Det momentet pågår bara en halvtimme. Något den som aldrig varit närvarande kanske inte helt förstår. Det där med att träffa andra motorintresserade, kolla andras åk, spela musik, ha kul, är minst lika viktigt. Det är själva ryggraden i motorträffarna.

Burnouttävlingen är indelad i två klasser med i år sex tävlande bilar vardera. Den ena klassen är för amerikanare. Den andra för européer.

- Intresset för USA-bilar växer i Sverige, säger Eddie xxxxx, när vi fikar och pratar om varför man alls ska komma till burnouten. Nyligen kom 5 000 bilar till en träff i Falkenberg och 7-8 000 till Västerås. Och i Höör är Twinlake Run ganska stor.

Ny speaker
Det visar sig samtidigt att det är långt ifrån alla i sällskapet som förstår sig på bilar. Den som medan vi sväljer kaffet t.ex via Johan Perssons mobil tackar jag till att vara årets speaker: Martin Jarl.

- Han är rockstjärna och har munläder, säger Johan Persson. Men han kan inget om bilar och det kan vare en fördel här för då blir det en del kul kommentarer, kan man tänka. Lite annorlunda snack än bland oss alla som kan bilar.

I år är det den 17:e gången det är Bjuvsburnout. Femton gånger har man kört på Hedvallska i Bjuv. Nu alltså för andra året i Gunnarstorp. Hur länge ska man vara här då? Första gången i fjol var det lite osäkert om stället skulle fungera och grannarna i Gunnarstorps gamla skola bl.a., var oroliga för främst röken från däckbränningen.

 

Många frivilligkrafter hjälps åt att få ihop Bjuvsburnouten. Här ett pressmöte med både Bjuvsnytt och HD - före ett ordinarie sammanträde. I bakgrunden den gamla läktaren som rivs i höst.

- Vi är här så länge kommunen låter oss, säger Johan Persson och Helge Hvam. Vi har ett nyttjandeavtal med uppsägning på 9 månader och än har vi inte hört något annat än att vi kan vara här.

- Och när det gäller bränningen så har vi ansökt om att få ha den mellan kl 14 och 15.

Förra året
I fjol kom cirka 570 bilar till tillställningen.

- Vi sätter Bjuv på kartan lite med det här, säger Eddie Jacobsson. I motorsammanhang.

- Vi kör visserligen numera samma helg som Vallåkraträffen som också är populär men de har båda dagarna och vi på söndagen. Så det funkar. Och de har europeiska bilar och Volvo mer än amerikanare.

Rent ekonomiskt så är Bjuvsburnouten ett sätt för fotbollsklubben Bjuvstorps IF att dryga ut kassan. I fjol gav festen runt 80 000 kr i tillskott till kassan.

Vädret brukar hålla
Insläppet till biluppställningen öppnar kl 9.00. Själva burnouten äger rum kl 14.00 och då är det tjockt med publik runt staket och avspärrningar.

Dagen avslutas med prisutdelning kl 15.30 och en timme senare – vid 16.30 börjar cruisingen som avslutar hela träffen. Kronan på verket är sedan en fest i Billesholms Folkets Park. Någon gång vid kl 20.00.

Alla fordon som vill cruisar sträckan Gunnarstorp-Norra Vram-Sellebergavägen mot Bjuv-vid Schnitzeln in på Södra Storgatan och hela vägen genom Bjuv till Norra vägen. Därifrån genom Mörarpsrondellen över 110:an och in i Mörarp. Riktning mot Fjärestad och sedan Gantofta, Kvistofta, Glumslöv och så Landskronavägen till Rydebäck. Paus på stranden där innan kortegen sedan vänder mot Helsingborg och det blir fri cruising till Sundpärlan. I år har man inte tillstånd att köra igenom Helsingborg pga vägarbeten.

Marianne Rönnberg Galmor

SÖK

GÅNG

Julskyltningen i Åstorps centrum

29-11-2017

JUL Den 3 december bjuder Åstorps kommun och handelsklubben in till den traditionella skyltsöndagen med aktiviteter för stora och små i centrum. Under dagen kan man träffa tomten och tomtemor, åka...

Läs mer

Julmarknad i Norra Vrams vackra prästgår…

28-11-2017

JULTRADITION Lördag och söndag den 9 och 10 december, mellan kl 14 och 18, är det dags för den traditionella julmarknaden i Billesholmstraktens Hembygdsförening. Som huserar i Norra Vrams gamla...

Läs mer

Julskyltning 3 december - Bjuv

23-11-2017

JUL Julskyltningssöndagen den 3/12 är Julstugan i Centrumkyrkan som vanligt öppen. Mellan  kl14 och 17:30 och där man kan handla lotter och köpa sig en våffla med kaffe.. Man kan också...

Läs mer

Julmarknad i Stenestad

10-11-2017

MARKNAD Den 11 november kl. 11:00 till den 12 november kl. 16:00 är det dags för årets version av Stenestad Julmarknad. En perfekt pittoreskt inramad tradition med såväl marknadsstånd som...

Läs mer

Ekeby julmarknad

09-11-2017

Ekeby Julmarknad sponsrar av företagen i byn och äger rum den 3 december mellan kl 14 och 18. Arrangör är som vanligt Jonas Persson Gram.      

Läs mer

Sommelius möter Moberg

09-11-2017

SAMTAL Nu är det återigen dags för Klippansuccén och samtalsserien ”Gäst i Klippansoffan”! Torsdag den 16 november kl 18.30 gästar författaren och journalisten Åsa Moberg Klippansoffan i ett spännande samtal med...

Läs mer

Deckare till jul!?

09-11-2017

BÖCKER Deckarexperten Kerstin Bergman berättar om olika typer av deckare och vad som händer på den svenska deckarscenen just nu. Hon tipsar också om årets bästa julklappsdeckare, oavsett om det...

Läs mer

Fullspäckat höstlovsprogram

27-10-2017

SKOLLOV Snart är höstlovet här. Se på film, vandra på Söderåsen eller prova på en ny idrott - Bjuvs kommun har ett fullspäckat höstlovsprogram med massor av aktiviteter för barn...

Läs mer

Bowling på höstlovet

17-10-2017

BOWLA Under höstlovet anordnar Bjuvs bowling prova på för skolungdomar i Bjuvs kommun. Vecka 44 (måndag 30/10 - fredag 3/11 kl.13-18) kan ungdomar från 7 år och uppåt prova på bowling...

Läs mer

Brogårda förskola firar 40 år

03-10-2017

BJUV Torsdagen den 5 oktober firas det att Brogårdaskolan fyller 40 år. Kommunen bjuder på en dag fylld av aktiviteter för förskolans barn, syskon, föräldrar och före detta personal och...

Läs mer

Stadens lockelser och faror för våra små…

11-09-2017

KUNSKAP Forskarturnén 2017 på Bjuvs bibliotek fortsätter. I ett föredrag onsdagen den 11 oktober kl 18.00 berättar Caroline Isaksson, docent och universitetslektor i biologi vid Lunds universitet, om Sveriges vanligaste...

Läs mer

Bjuvskalaset 25-26 augusti

24-08-2017

Bjuvskalaset pågår mellan den 25 och 26 augusti kl 15.00 – 23.00.      

Läs mer

Startskottet för nya Brogårdaskolan

07-08-2017

STARTSKOTTET Måndagen den 14 augusti kl 11, tar kommunstyrelsens ordförande Anders Månsson tillsammans med skolans elever, på terminens allra första skoldag - det allra första spadtaget mot en ny Brogårdaskola...

Läs mer

Konsert med Albin Johnsén

15-07-2017

Konsert med Albin Johnsén i Folkets Hus-parken den 11 augusti mellan kl 20 och 23.  

Läs mer

Invigning av multiarenan i Billesholm

13-07-2017

INVIGNING Multiarenan i Billesholm ska vara på plats till skolstarten. Invigningen äger rum måndagen den 14 augusti klockan 10 tillsammans med alla elever på Jens Billeskolan årskurs F-6.  

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
Box 54
267 22, Bjuv

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0725 89 25 61

Storlek mm - Info här »