Reportage

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
- Jag har sex förslag på vad man kan ha den gamla stationsbyggnaden till, säger Emil Lord som startat FB-sidan Rädda Billesholms järnvägsstation. Foto: Bjuvsnytt.
BILLESHOLM På Facebook har Emil Lord, 33 år, startat gruppen Rädda Billesholms Järnvägsstation. Men att rädda den är inte det enda han brinner för. Han vill att hela Bjuvs kommun ska vara en bra plats att leva på.
Emil Lord växte upp i Södra Vram och i Billesholm. Han gick i skola i Billesholm och senare på fordonslinjen i Klippan. Efter gymnasiet fick han en lärlingsplats på Höganäs/Bjuv och hade förmånen att få gå bredvid en mekaniker som lärde honom mycket.

Idag arbetar Emil som mekaniker på Ecophons underhållningsavdelning. Han är fackligt engagerad. Det intresset väcktes redan på Höganäs/Bjuv.

Intresserad av historia
Men hur kom han då att engagera sig för Billesholms järnvägsstation? Denna tillbommade, nerklottrade gamla tegelbyggnad som inte varit i bruk på flera decennier?

- Jag är väldigt historieintresserad, berättar Emil. Jag har läst alla nummer av tidningen som fanns här i byn en gång – Vi Billesholmare. Och jag har läst allt som finns om gruvtiden. Dessutom har jag släktforskat.

- Genom detta har jag förstått hur mycket fint som finns och har funnits här och som är värt att bevara, fortsätter han. Miljön är härlig med närhet till skog och natur. Förr var byn full av liv. Här har det funnits en massa affärer som nu är borta. Här fanns till och med ett pampigt hotell som många fortfarande kan berätta om. Ett häftigt vattentorn – men det försvann också.

- Så när jag för en tid sedan läste i tidningen att Stationshuset är till salu och kanske på väg att försvinna – om ingen vill ta sig an det – så tänkte jag: Nä nu räcker det! Jag måste försöka rädda något av det gamla som fortfarande finns kvar!

Sagt och gjort!
Så kom det sig att det på Facebook plötsligt dök upp en sida med namnet Rädda Billesholms Järnvägsstation. Sidan fick snabbt många anhängare. Det finns många billesholmare som vill att byn ska väckas till liv igen, även om inte många är så driftiga som Emil.

- Via Facebook-sidan fixade jag en namninsamling i form av listor som hängde bland annat i Matöppet, på Sussies café, på Biblioteket och på Pizzerian, berättar Emil. Dessutom gick jag runt och knackade dörr. Berättade vad jag höll på med och fick folk att skriva på.

Så många som 503 personer skrev på. Nästa steg för Emil var att få den lokala S-föreningen, där Emil själv ingår, att ställa sig bakom motionen.

- Jag har sex förslag på vilken verksamhet man kan ha i stationshuset, säger Emil. De är Kommunal musikskola, lokal för Billesholms och Ekebys hemtjänst, Kulturhus, Muséum, Ungdomsgård och eller uthyrning till företag och föreningar.

Partikamraterna i Billesholm sa ja till motionen och sände den vidare till Bjuvs arbetarkommuns arbetsutskott för beredning.

- Sedan har det varit trögt, säger Emil litet uppgivet. Jag har ringt och försökt pejla stämningen i Bjuv men blir inte klok på om folk är för eller emot.

- På vårt senaste möte med Bjuvs kommuns Socialdemokratiska styrelse fick jag veta att till nästa styrelse möte den 12 augusti ska jag få någon form av svar på mina motioner, men jag vet inte vilken av dem.

Känner sig litet ensam
Emil har inga jämnåriga i S-föreningen som liksom han vill strida för hembyn. Men han önskar att fler ville gå med i kampen.

- Jag är väldigt engagerad men känner mig också väldigt ensam. Kanske upplevs jag som en ”ångvält”. Innan jag skrev motionen om järnvägsstationen hade jag gjort en annan framställan – också i form av en motion. Rubriken på den är Vision Ekeby Billesholm.

- Bjuvs kommun har nämligen tagit fram en väldigt fin plan för framtiden – kallad Vision Bjuv. Tyvärr är den bara en plan för, just det, Bjuv. Billesholm och Ekeby glöms i det stora hela bort, som jag uppfattar det. Och det är det jag vänder mig mot i den motionen.

Som exempel nämner Emil kulturslingan – som bara finns i Bjuv. Eller att Bjuvs centrum renoveras medan Billesholm – inte minst på båda sidor om järnvägsstationen – lämnas övervuxet och förfallet.

- Jag vill ha en mer rättvis fördelning av investeringarna mellan våra tre samhällen. Eller rättare sagt: Jag vill att vi ska lyfta fram Billesholm och Ekeby också. Ha en vision för vad som ska hända i dessa delar av kommunen också. Jag vill att även de ska ha en framtid. Jag vill kort sagt att hela kommunen ska vara en bra plats att leva på.

Emil önskar fritt
Att överge Billesholm och Bjuvs kommun finns inte på kartan för Emil. Han stänger ögonen och ser framtiden framför sig:

- I framtiden har vi här – om jag får önska fritt – en välkomstskylt vid infarterna till byn. På skylten står det: "Välkommen till Billesholm - den idylliska gruvorten".

Länken till FB-sidan Rädda Billesholms järnvägsstation finns här.

Marianne Rönnberg Galmor

 

SÖK

GÅNG

Nationaldagen i härliga Billesholms Folk…

05-06-2018

Den 6:e juni firas Sveriges nationaldag i Folkets park i Billesholm. Billesholms Folkets park fylls med hoppborgar, hinderbanor och roliga aktiviteter för hela familjen. Friluftsfrämjandet och Bjuvs brottarklubb är på plats...

Läs mer

Snart dags för populära Hemvändardagen i…

14-05-2018

EKEBY FÖRSAMLING Lördag 16 juni 2018 är det åter hemvändardag i Ekeby. Självklart är det en dag som vänder sig till alla intresserade i alla åldrar. För två år sedan besöktes...

Läs mer

Bjuvs musikkår 1 maj

24-04-2018

Bjuvs-och Åstorps Musikkår spelar och inviger våren 1:a maj. Plats och tid: Trapptorget, Bjuv kl. 08.45 Åstorps Centrum kl. 10.00 Vid Varagårdens äldreboende, Bjuv kl. 11.30  

Läs mer

Valborgsfirande i Ekeby och Billesholm

23-04-2018

VALBORG Den 30:e april kan du ta del av valborgsfirande i Ekeby och Billesholm på följande platser: Ekeby: 19.00 Samling på Sparbankstorget 19.05 Fackeltåg till majbålet vid askebunkarna 19.20 Skromberga blåsorkester och drillflickorna 19.35 Tal...

Läs mer

Valborgsfirande i Åstorp

23-04-2018

VALBORG Den 30 april firas valborg i Perslunds Hembygdsgård i Åstorp. Musik, tal till våren, majbål och fyrverkerier förgyller kvällen. Den 30 april klockan 20.45 firas valborg i på Perslunds Hembygsgård...

Läs mer

60-årsfest på Brukshundsklubben i Bjuv

22-04-2018

FEST Den 26 maj firas det rejält i Bjuv och närmare bestämt på Brukshundsklubben, som fyller hela 60 år!  

Läs mer

Åsa Moberg berättar om sitt liv

27-03-2018

LIVET Åsa Moberg kommer till Bjuvs bibliotek den 14 april kl. 13 och berättar om ”Livet – en 47:a som berättar om barndom, ungdom och ett yrkesliv som krönikör, debattör...

Läs mer

Barn men inte Bullerbyn

27-03-2018

FAMILJ Den 5 april kl. 19 föreläser Malin Haawind på Bjuvs bibliotek under rubriken ”Familjeliv utan filter: bland gräl, barnskrik och den utopiska drömmen om Bullerbyidyll”.              

Läs mer

Anrik påskmarknad i Norra Vram

22-03-2018

PÅSK På lördag den 24 mars är det dags för årets traditionella Påskmarknad i den gamla prästgården i Norra Vram där en rad entusiaster i Billesholmstraktens Hembygdsförening arbetar med och...

Läs mer

Påsklovet i Bjuv

20-03-2018

PÅSK Under påsklovet finns ett fullspäckat schema med massor av aktiviteter för barn och unga i kommunen. På biblioteken blir det påskpyssel, film, sagostund och tävlingar med chans att vinna fina...

Läs mer

"Min farfar försökte mörda Adolf Hi…

15-03-2018

NAZISMEN Torsdag den 22 mars kl. 19 föreläser Barbara Fellgiebel på Bjuvs bibliotek om det idag högaktuella ämnet nazism och närmare bestämt om sin farfar som försökte mörda Adolf Hitler...

Läs mer

Barnyoga på biblioteket i Bjuv

15-03-2018

RÖRELSE Genom lek och sagor gör vi olika yogapositioner och därmed övas balans, koncentration och avslappning  Klädsel: mjuka kläder  Ta med en vattenflaska. Yogamattor finns.  Bjuvs bibliotek lördag den 17 mars klockan 11.00  Passar barn...

Läs mer

Från författardröm till topplista - så k…

28-02-2018

DRÖMMAR Torsdag den 8 mars kl. 18.00 på Bjuvs bibliotek så berättar Helena Kubicek-Boye - psykolog och författare om sina fackböcker. Helena Kubicek-Boye är psykologen och författaren som skrivit fackböcker om bland...

Läs mer

Att göra på sportlovet i Bjuv

18-02-2018

SPORTLOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun. Här hittar du alla aktiviteter.   Måndag 19/2 Programmering i Scratch Kom och prova på att programmera i Scratch. Du kan testa att skapa ett...

Läs mer

Årsmöte SPF Seniorerna Fyrklövern Bjuv

18-02-2018

MÖTE SPF Seniorerna Fyrklövern Bjuv har haft årsmöte. 90 medlemmar hade hörsammat kallelsen. Mötet ägde rum i Församlingshemmet i Billesholm. Efter mötets öppnande ägde parentation rum, därefter årsmötesförhandlingar som avslutades med...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
Box 54
267 22, Bjuv

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0725 89 25 61

Storlek mm - Info här »