Reportage

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Precis som i fornstora dagar marscherade arbetarna in i Billesholms Folkets Park till marschmusik och under röda fanor.

POLITIK En trogen skara socialdemokrater samlades på måndagen på Torget i Billesholm.  För att på traditionellt sätt marschera under de röda fanorna. Till Billesholms Folkets Park.

Tradition är viktigt inom arbetarrörelsen. Att slopa demonstrationståget den 1:a maj är otänkbart. Det gäller från partitoppen i Stockholm och ända ner i lilla och mycket röda Bjuvs kommun.

Traditionsenligt samlades man därför också denna 1:a maj under de röda fanorna för att, ackompanjerade av Billesholms Musikkår, stolt marschera till Billesholms Folkets Park. Bildad av arbetare – för arbetare – år 1898.

 

Antalet demonstranter som samlades bakom fanor och plakat var ungefär lika storts om antalet i Billesholms musikkår. Tillsammans bildade de en bastant liten trupp som efter en musikalisk uppvärmning marscherade iväg i riktning Parken. Den sk gamla vägen genom Billesholm och ut till Södra Vram. Med ståtlig entré via huvudingången. I Parken väntade så fler deltagare.

 

 

 

Det var nästan som i gamla tider. Först samlingen på Torget. Där jag själv stått så många gånger och trampat innan tåget börjat röra på sig. Torget är sig visserligen inte helt likt längre nu när skyddsrummet är borta liksom Järnaffären och en del andra ”inventarier”. Silla-Alva tex. Minns ni henne? Och Toffelmagaren?

Nåväl, denna första maj närmast stormade det och Anders Månsson, stor och stark, hade ett styvt jobb med att hålla fanan på rätt köl.

Tätt efter honom gick Musikkåren och drillflickorna, så söta, så söta. Välkända socialdemokrater från hela kommunen slöt upp med plakat som gällde alla tre kommundelarna. Till sist anslöt sig även en rad ”civilister”, vanliga bybor i Billesholm.

 

 

Vi som har lite svårt att gå långt ”fuskade” med marschen och kom därför till Parken före tåget. Det gav möjlighet till en stunds eftertanke. Är detta det mest tidsenliga sättet att driva politik? Trots allt bestod tåget till allra största del av en rad ansikten som syns precis överallt när det är tal om politik i Bjuvs kommun. Men var finns återväxten? Hur fyller man på med yngre som kan ta över?

 

 

Jag inser att jag inte är den enda som undrar över etta för från scenen, i sitt tal, sa Martin Fridehjelm, ordförande för Arbetarekommunen, just att om någon känner för att ansluta sig till pariet, så är han eller hon hjärtligt välkommen.

Martin Fridehjelm talade även om att inte ge vika för rädslan för ”den andre”. Grogrunden till att andra partier just nu växer sig allt starkare. På riksplan sa S-ledaren Stefan Löfven rakt ut att han avskyr nazismen och det faktum att den nu dyker upp helt öppet i olika sammanhang. Som exempelvis i form av en stor demonstration i Falun på 1a maj – arbetarnas dag. Eller snart i Almedalen. Som ett parti bland andra partier. Men Fridehjelm är en mycket försiktig general och uttryckte sig därefter.

Dagens huvudtalare var Yvonne Augustin som är regionråd och ordförande i sjukvårdsnämnd SUND.

 


Martin Fridehjelm, Yvonne Augustin och Mickael Persson.

 

Det går bra för Sverige nu. Det går bra för Skåne. Det var hennes budskap och på det radade hon en hel del som enligt henne blivit bättre sedan regeringen Reinfeldt. Nu satsar regeringen på skolan. Nu har den fixat kortare vårdkörer och bättre äldreboende. Hm. Jag ger inte uttryck för politiska åsikter men de där två sista sakerna skulle jag gärna vilja diskutera lite mer. Vi får förmodligen anledning att komma till dessa ämnen. Det är ju snart val igen!

Yvonne Augustin är en van talare och hennes ord välkomnades av publiken.

Avslutningsvis sa Mickael Persson, ordförande i Billesholms S-förening, några väl valda och mycket tacksamma ord. Bland annat tackade han Anders Månsson som enligt Perssons mening ”räddat” Bjuv efter Findusnedläggningen. På så sätt att det nu sägs komma nya företag som ska flytta in i anläggningen.

 

 

 

 

Som vanligt skyndade Lennart Granström, ordföranden i Bjuvsbostäder, förbi. Alltid lika nyfiken på vad undertecknad tänker skriva.

- Blir det en artikel eller en predikan, sa han på sitt vanliga, retsamma sätt.

- Well, Granström, det skulle kunna ha blivit en riktigt salvelsefull, för att inte säga svavelosande uppgörelse – kalla det predikan – om politiken idag. Men opolitiskt som jag är, överlåter jag till läsaren att själv avgöra hur denna arbetarnas dag egentligen avlöpte.

Själv avgick jag från Parken efter en varm korv med bröd. Betald och serverad av LO.

 

 

Marianne Rönnberg Galmor

SÖK

GÅNG

Tips och trim vid Mölledammarna

28-09-2018

MÖLLEDAMMARNA På söndag är det dags för friluftsfrämjandet Söderåsen, Bjuvs tips o trimbingo runt Mölledammarna. Start 10.00-11.30. Alla barn som deltar får pris.  

Läs mer

Fokus på mat och klimat

26-09-2018

HÄLSA Under två veckor i oktober kan du lära dig mer om hur mat och miljöpåverkan hänger ihop i föreläsningsserien Mat och Klimat på biblioteket i Bjuv. Bland föreläsarna finns bland...

Läs mer

Invigningsfest i Norra Vram

06-09-2018

KULTUR På lördag den 8 september kl 14-16 är det återinvigning av Stallet hos Billesholmstraktens hembygdsförening. Som huserer i Norra Vrams gamla prästgården. Stallet har renoverats och ska i fortsttningen tjäna...

Läs mer

Bjuvskalaset den 24-25 augusti

22-08-2018

KALAS I år går Bjuvskalaset av stapeln 24-25 augusti, som vanligt i centrala Bjuv och Folkets hus-parken. Tivolit och knallarna är som vanligt på plats liksom diverse mat-/godisförsäljare samt lokalpolitiker. Nytt...

Läs mer

Fika i Norra Vram

18-07-2018

FIKDADAGS På söndag den 22 juli är det dags för sommarens andra sommarcafé hos Billesholmstraktens Hembygdsförening i Norra Vrams gamla prästgård. Kaffe med våfflor serveras i trädgården, där det finns...

Läs mer

60-årsfest på Brukshundsklubben i Bjuv

22-04-2018

FEST Den 26 maj firades det rejält i Bjuv och närmare bestämt på Brukshundsklubben, som fyllde hela 60 år!  

Läs mer

"Min farfar försökte mörda Adolf Hi…

15-03-2018

NAZISMEN Torsdag den 22 mars kl. 19 föreläser Barbara Fellgiebel på Bjuvs bibliotek om det idag högaktuella ämnet nazism och närmare bestämt om sin farfar som försökte mörda Adolf Hitler...

Läs mer

Från författardröm till topplista - så k…

28-02-2018

DRÖMMAR Torsdag den 8 mars kl. 18.00 på Bjuvs bibliotek så berättar Helena Kubicek-Boye - psykolog och författare om sina fackböcker. Helena Kubicek-Boye är psykologen och författaren som skrivit fackböcker om bland...

Läs mer

Årsmöte SPF Seniorerna Fyrklövern Bjuv

18-02-2018

MÖTE SPF Seniorerna Fyrklövern Bjuv har haft årsmöte. 90 medlemmar hade hörsammat kallelsen. Mötet ägde rum i Församlingshemmet i Billesholm. Efter mötets öppnande ägde parentation rum, därefter årsmötesförhandlingar som avslutades med...

Läs mer

Brogårda förskola firar 40 år

03-10-2017

BJUV Torsdagen den 5 oktober firas det att Brogårdaskolan fyller 40 år. Kommunen bjuder på en dag fylld av aktiviteter för förskolans barn, syskon, föräldrar och före detta personal och...

Läs mer

Stadens lockelser och faror för våra små…

11-09-2017

KUNSKAP Forskarturnén 2017 på Bjuvs bibliotek fortsätter. I ett föredrag onsdagen den 11 oktober kl 18.00 berättar Caroline Isaksson, docent och universitetslektor i biologi vid Lunds universitet, om Sveriges vanligaste...

Läs mer

Bjuvskalaset 25-26 augusti

24-08-2017

Bjuvskalaset pågår mellan den 25 och 26 augusti kl 15.00 – 23.00.      

Läs mer

Startskottet för nya Brogårdaskolan

07-08-2017

STARTSKOTTET Måndagen den 14 augusti kl 11, tar kommunstyrelsens ordförande Anders Månsson tillsammans med skolans elever, på terminens allra första skoldag - det allra första spadtaget mot en ny Brogårdaskola...

Läs mer

Konsert med Albin Johnsén

15-07-2017

Konsert med Albin Johnsén i Folkets Hus-parken den 11 augusti mellan kl 20 och 23.  

Läs mer

Invigning av multiarenan i Billesholm

13-07-2017

INVIGNING Multiarenan i Billesholm ska vara på plats till skolstarten. Invigningen äger rum måndagen den 14 augusti klockan 10 tillsammans med alla elever på Jens Billeskolan årskurs F-6.  

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
Box 54
267 22, Bjuv

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0725 89 25 61

Storlek mm - Info här »