Reportage

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hemma i Billesholm växer det och prunkar överallt både inomhus och utomhus på Tegelhögen.
KULTUR Vem kommer på att göra en opera av den omtalade boken Århundradets Kärlekskrig av Ebba Witt-Brattström? Redan innan debatten kring boken lagt sig? Svar: Billesholms egen operaprofil och librettist Mathias Clason!
Än en gång kliver jag in i den lummigt, halvt vilda halvt ansade trädgården vid Torget i den gamla gruv- och industriorten Billesholm i Skåne. Mathias Clasons älskade hemvist sedan ett par år tillbaka. Inklusive det K-märkta gamla, röda tegelhuset med sina pittoreska och trivsamma verandor.

Där intill uthuset sitter Maestro själv och fikar. För dagen till synes nöjd och glad. Borta – i alla fall för tillfället – förefaller den stress vara som med jämna mellanrum basuneras ut från denne kreative man medelst små korta anrop på inte minst Facebook. Gott så.

De 16 månader som gått sedan Mathias Clason fick idén till operan Kärlekskriget har mestadels varit hektiska. Men nu närmar sig premiären och han är märkbart lugn.

Mathias - hur kom du på idén att skriva en opera på Witt Brattström omtalade bok?

- Jag fastnade för att det blev en sådan uppståndelse kring boken, svara Clason. Redan innan den kom ut! Media publicerade de saftigaste bitarna och folk gav sig in i debatten med liv och lust. Fastän de alltså inte läst boken.

- Det var som att vi plötsligt fick en finvariant av snaskigheter á la Se&Hör.

Så kom det sig att Mathias när boken låg på bokdiskarna skaffade sig ett ex och läste.

- Det här var ju skrivet närmast teatralt, tänkte jag. Det kan bli en bra opera. Nu. Inte om fem

 år, som det skulle ta från beställning till leverens om en stor institution som Stockholmsoperan skulle beställa.

Fick ja hela vägen
Mathias Clason bestämde sig för att kolla om det verkligen skulle gå att få fram något snabbt. Ringde Ebba Witt-Brattström, som genast var med på noterna om att göra opera av boken.

- Jag mailar Ebba, berättar Mathias själv. Hon ger mig modigt rätten att försöka och jag är glad! Men var ska det ske? Och med vilka? Anna Larsson i rollen som HON? Jag ringer, hon svarar i Aix-en-Provence. Hon tvekar men svarar sedan också Ja!

Mathias Clason fortsätter:

- Jag börjar jobba, läser, läser, ser TV-klipp som inspiration. Talar med Ebba, träffar Ebba, frågar Ebba. Men ganska snart träffar jag Paula af Malmborg Ward på ett kafé i Göteborg. Tycke uppstår, jag ställer frågan, förankrad i gruppen: Vill hon komponera musiken? Svar också där: Ja!

Sedan börjar en slags virvelrörelse mellan Mathias och Paula. Ganska snart kopplas Niklas Hjulström in som regissör, på Mathias förslag, och Hjulström dras med i samma virvel. Paula ber om än det ena, än det andra. Inte utan konflikter, Ebba får läsa- men inte allt.

Så följde det där praktiska om pengar också. Ansökningar skrevs om att få bidrag från Kulturrådet och Författarförbundet. Där pengar finns avsatta just för nyskrivna pjäser. För att vi alla ska kunna få del av en levande kultur.

Bantad text
Operan bygger inte helt och hållet på författarinnans text. Mathias och hon har stött och blött innehållet. Haft många och långa samtal och diskussioner.

- Ebba är road av opera och har gett mig stor frihet, berättar Mathias Clason. Vi har haft långa samtal om innehållet och hon har också gett mig mer stoff än det som finns i boken och på så sätt är operan inte en kopia rakt av.

Ursprungstexten är nerstruken till ungefär 40 procent, säger Mathias Clason. Nu är den ungefär 2/3 Ebbas och 1/3 min. Jag har lagt in exempelvis en aria där texten lyder: ”Idag såg min syrra blåmärkena på badet…. Enskilda fraser har blivit till hela arior, som den med barnen och båtarna i Paris. Och Ivona kommer till, som en avlägsen kusin till Kristin i Fröken Julie. Det betraktande ögat.

 

 

Nutidsopera ovanligt
Jag, som icke-operafrälst eller –kunnig, frågar Mathias hur vanligt det är att någon skriver en opera på en så ny och färsk historia som Witt-Brattströms bok är. I mitt huvud passerar titlar som Glada Änkan, Carmen, Barberaren i Sevilla, La Traviata osv, revy. Gamla historier rakt igenom. Även om dess teman håller ända in i våra dagar.

- Det är INTE vanligt, säger Mathias Clason kort.

Och just det begreppet: Inte vanligt – är Mathias Clasons signum i Billesholm, där han blívit skåning för hela slanten. Här har han som den kreatör, virvelvind och den färgklick han är, gett nytt liv till både det gamla tegelhuset på Torget och till grannar som hjälper honom med det praktiska när han reser runt i världen. Och till den kulturintresserade handlaren som plötsligt fått en kund med krav, vilka han med glädje uppfyller. Hade det dessutom funnits ett etablerat kulturliv i Bjuv så hade han gjort stort intryck där också.

Men skam den som ger sig! Att han skrivit en opera på en så berömd bok som Kärlekskriget, går förhoppningsvis inte ens Kultur- och Fritidsnämnden i Bjuvs kommun, förbi.

Ladan på landet
Just nu finns Mathias Clason i Vattnäsladan vid Orsasjön i Dalarna, där operan den 6 juli har sin urpremiär. Ladan i Vattnäs som är Dalarnas enda opera. Otroligt vackert belägen vid sjön. En bra kontrast till den värld kultureliten i Stockholm framlever sina stadsliv i.

Under Vattnäsfestivalen nu så blir det 4 föreställningar för 1200 personer. Sedan spelas operan i Västerås, där Niklas Hjulström är chef för Västmanlands Teater.

- Förhoppningsvis tar vi sedan operan även till Stockholm, avslutar Mathias Clason.

Marianne Rönnberg Galmor

 

Bakgrund och handling


Ebba Witt-Brattströms omtalade bo Århundradets kärlekskrig. En opera med musik av Paula af Malmborg Ward, libretto av Mathias Clason och regi av Niklas Hjulström. Operan Kärlekskriget produceras i samarbete med Västmanlands Länsteater.

HON spelas av Pers Anna Larsson, HAN av Lars Arvidsson och IVONA (en roll som tillkommit i operan) av Amelia Jakobsson. Fredrik Burstedt dirigerar. 

HANDLING

Tid: Ungefär nu
Plats: En lägenhet i Stockholms innerstad

Akt ett: december:

HON och HAN kommer hem från en galamiddag.
De lägger av polityren och drar genast igång ett hatiskt ältande om varandra,
om sej själva och om sitt äktenskap, ibland en strid på kniven.

HON är portalfigur på jämställdhetsdepartementet, HAN styrelseproffs i kultursvängen. De har även barn vi inte ser.

Natten blir morgon och upp dyker IVONA, en doktorand och assistent till HON. Ivona får dock ofta rycka in och sköta hemmet åt herrskapet.

Akt två: maj följande år

Hemmet är förändrat. Separationen är ett faktum.
Dom träffas, han vill kanske försöka igen, hon vill det inte.

IVONA har mitt i allt fått nog av deras falska spel och säger upp sig.

För mycket har skett, för mycket har sagts som inte kan göras osagt..

Marianne Rönnberg Galmor

SÖK

GÅNG

Stadens lockelser och faror för våra små…

11-09-2017

KUNSKAP Forskarturnén 2017 på Bjuvs bibliotek fortsätter. I ett föredrag onsdagen den 11 oktober kl 18.00 berättar Caroline Isaksson, docent och universitetslektor i biologi vid Lunds universitet, om Sveriges vanligaste...

Läs mer

Bjuvskalaset 25-26 augusti

24-08-2017

Bjuvskalaset pågår mellan den 25 och 26 augusti kl 15.00 – 23.00.      

Läs mer

Startskottet för nya Brogårdaskolan

07-08-2017

STARTSKOTTET Måndagen den 14 augusti kl 11, tar kommunstyrelsens ordförande Anders Månsson tillsammans med skolans elever, på terminens allra första skoldag - det allra första spadtaget mot en ny Brogårdaskola...

Läs mer

Konsert med Albin Johnsén

15-07-2017

Konsert med Albin Johnsén i Folkets Hus-parken den 11 augusti mellan kl 20 och 23.  

Läs mer

Invigning av multiarenan i Billesholm

13-07-2017

INVIGNING Multiarenan i Billesholm ska vara på plats till skolstarten. Invigningen äger rum måndagen den 14 augusti klockan 10 tillsammans med alla elever på Jens Billeskolan årskurs F-6.  

Läs mer

Bilbingo i Gunnarstorp

13-07-2017

BILBINGO Varje söndag under sommaren spelas det bilbingo på Tornévallen i Gunnarstorp - Bingos svenska hem. Bingo introducerades i Sverige 1961 i just Gunnarstorp. Start kl. 14.00 fram till cirka 17.00. Arrangörer:...

Läs mer

Åstorp förbättrar SFI med Lean

08-06-2017

SVENSKA Vuxenutbildningscentrum i Åstorp har nu genomfört en del förändringar på antagningsprocessen för SFI (Svenska för invandrare). Genom att följa lean-konceptet "rätt från början" har verksamheten lyckats nå fantastiska resultat...

Läs mer

Ta ett kliv in i Bjuvs kommuns historia

08-06-2017

Lördag den 10 juni öppnar gruvmuseet i Bjuv för säsongen. Gruvmuseet är inrymt i Schakt III:s maskinhus på det gamla gruvområdet som ligger på Ågatan i Bjuv. Här kan du ta...

Läs mer

Program Solskenet Billesholm

04-05-2017

Träffpunkten ”SOLSKENET” i Skeneholmssalen, Storgatan 24 i Billesholm bjuder på bl.a. detta under maj månad: Gófika för bara 20 kronor, massor av skratt på Världsskrattdagen den 7 maj och goda råd...

Läs mer

Samtal kring hederskultur

28-04-2017

SAMTAL Torsdag den 4 maj är det dags för vårens sista ANGELÄGEN TORSDAG i Klippan. Gäst denna kväll är Alan Ali, som kommer att prata kring det aktuella ämnet hederskultur.   ”Hederskultur-...

Läs mer

Nominera kulturpristagare och ungdomsled…

23-03-2017

KULTUR Nu är det dags att nominera kandidater till priserna årets kulturpristagare och årets ungdomsledare. Nomineringstiden varar till den 1 maj. Ungdomsledarpriset delas ut till en ungdomsledare i en registrerad förening...

Läs mer

Hur säker är du på nätet?

20-03-2017

Get Online Week på Bjuvs bibliotek Hantera din digitala identitet på ett säkert sätt. Använd teknologin och internet säkert. Lär dig använda myndigheters och bankers olika e-tjänster samt handla säkert på nätet. Skapa din egen...

Läs mer

En arbetares brinnande testamente

27-02-2017

Torgny Karnstedt Karlssons pojke Bjuvs bibliotek onsdagen den 22 mars kl. 19.00 "Karlssons pojke” är som ett slags brinnande testamente över en lång yrkeskarriär som fabriksarbetare, författare och läsfrämjare, en blandning av självbiografi...

Läs mer

Varför tigger rumänska romer i Sverige?

27-02-2017

Bennie Åkerfeldt Varför tigger rumänska romer i Sverige? Bjuvs bibliotek tisdagen den 28 mars kl. 19.00 En föreläsning där Bennie Åkerfeldt utgår från sin bok “Bussresan ett intermezzo i Rumänien”. Han berättar om...

Läs mer

Trädgårdsinspiration med Peter Englander

21-02-2017

Trädgårdsinspiration med Peter Englander på Bjuvs bibliotek. Lördagen den 18 mars kl. 13.00. Livet i solen - Skapa din egen medelhavsträdgård. Peter visar bilder och berättar varför skuggan under ett blåregn, doften...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
Box 54
267 22, Bjuv

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0725 89 25 61

Storlek mm - Info här »