Nyheter

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Motorikbanan som byggs vid Ekebyskolan ska vara gjord i trä I Ekeby är motorikbanan i trä och gå slingad ut i en skog. För att man precis som här i Säffle, enkelt ska kunna röra sig och leka i skogsmiljön.
ELEVHÄLSA Tre nya motorikbanor i Bjuvs kommun är på gång. Vid en skola i varje kommundel. För att helst varje elev ska få upp pulsen på alla raster och därmed få energi att kunna prestera bättre i skolbänken.
En Hälsoenkät 2016 beställd av Region Skåne sa att Bjuvselevernas hälsa är sämre än i flertalet andra skånska kommuner. Bidrag på 2,1 miljoner söktes av Bjuvs kommun - och beviljades av Skolverket (se vår tidigare artikel här).

För att få fram var pengarna skulle göra mest nytta gjorde Ellen Claesdotter Pettersson, chef för Elevhälsan i Bjuvs kommun, en verksamhetsplan utifrån vad enkäten avslöjade.

- Några av de områden vi såg att det fanns behov inom var t.ex. att äta frukost, säger Ellen Claesdotter Pettersson.

- Många barn äter helt enkelt inte frukost hemma och det påverkar såklart hur det sedan går i skolan. Så vi fick både ordna samtal med vuxna och barn kring vikten av att äta frukost. Hur man kan göra för att hinna med, även när det är stressigt. Samt berätta om hur en bra och nyttig frukost kan se ut.

Sover för lite
Ett annat område där det visade sig brista hos Bjuvsfamiljerna var sömn. Barnen sover alldeles för lite. Så är det säkert över hela landet men det minskar inte behovet av en förändring också i Bjuv. Det verkar som att vuxna tror barn behöver mindre sömn än de själva. Men så är förstås inte fallet. Och sover inte barnet, utan sitter framför datorn halva nätterna också, märks det ganska omgående på skolresultaten.

- Vi fick helt enkelt ordna diskussioner både med föräldrar och barn om hur viktig sömnen är om man vill att det ska fungera i skolan, berättar Ellen Claesdotter Pettersson.

Nätmobbning
Kopplat till tiden barnen tillbringar vid datorn är förstås mobbning på nätet. Här fanns ytterligare ett tema att ta upp för Elevhälsan mfl.

- Många barn är utsatta på nätet, säger Ellen Claesdotter Pettersson. Det tog vi upp med både föräldrar och barn.

- Normkritik är tätt sammankopplat med detta. Så vi diskuterade tex vad som är en nätkränkning och hur man ska agera om man blir utsatt.

Var brast det?
För en äldre människa låter det närmast som att vi måste uppfinna hjulet på nytt en stund. Någonstans har vuxenvärlden – åtminstone i Bjuv, Billesholm och Ekeby – tappat kontrollen. Inte överfört från en generation till en annan vad vi redan på 1900-talet visste. Att skolgymnastik och idrott var nyttigt. Vi hade detta var och varannan dag. Precis som vi hade regler för interaktiv kontakt med andra. Även om den inte på den tiden gick via nätet utan kanske via telefon. Jag minns tex Heta Linjen som Telia introducerade. Och vilken uppståndelse detta väckte när unga – ofta tjejer – utsattes för både det ena och andra den vägen.

Jag säger de där om skolgympan till Ellen Claesdotter Pettersson.

- Percis! Det är dit vi behöver komma. Vi måste få upp pulsen på varje elev så att han eller hon kan prestera mer på lektionerna. Höjd puls ger energi.

Nu byggs och ivigs alltså ett första steg i denna pulshöjande och i slutändan förhoppningsvis också reslutathöjande satsning i hela Bjuvs kommun. I form av tre motorikbanor. En vid varje skola – dvs Varagårdsskolan, Jens Billeskolan och Ekebyskolan. På Brogårdaskolan har man istället satt ut pingisbord. Motorikbana blir det först när den nya Brogårdaskolan är klar.

Dansar också
På Brogårdaskolan startade man också för en tid sedan fredagsdans. Vilket sedan utvecklades till dans även på onsdagar. För att nu pågår lite när som helst under veckan. Elever dansar liksom lärare, enligt Ellen Claesdotter Pettersson.

- Idag finns musikanläggningar och dans på alla kommunens skolor, tillägger hon. Det är mycket bra.

Ellen Claesdotter Pettersson berättar vidare för bjuvsnytt.se:

- Vi har jobbat med planeringen av motorikbanorna hela våren. Banorna är skapade i samarbete elever-skolpersonal-oss - och när barnen är med så vet vi att det blir bra från början, säger Claesdotter Pettersson.

 

En blek arkitektskiss av hur motorikbanan på Jens Billeskolan i Billesholm är tänkt att se ut.

Motorikbanorna finns vid Ekeby skola, Jens Billeskolan och Varagårdskolan och ingen motorikbana är den andra lik. I Ekeby är motorikbanan i trä och går slingad ut i en skog. Här kan man enkelt röra sig och leka i skogsmiljön.

I Billesholm är motorikbanan i stål och parkour-inspirerad. Här kan den som vill leka och röra sig i mer urban miljö. I Bjuv är motorikbanan i både stål och trä. Utrustningen i stål kan också användas som träningsredskap. Motorikbanorna kommer användas av förskolor och skolor under dagarna och alla andra under kvällar och helger.

Ännu ett hälsofrämjande projekt är på gång, avslöjar Claesdotter Pettersson:

- Idag finns det på varje skola i kommunen en skolsköterska och en kurator. Det är stort. Bjuvs socialtjänst är väl uppbyggd liksom Elevhälsan.

- Nu ska vi påbörja ett test där vi ser hur rörelse påverkar skolresultaten. Vi gör testet tillsammans med varje fritidspedagog och skolsköterska.

För ändamålet har olika redskap köpts in och placerats ut i skolmiljöerna. Här finns hopprep för den som blir sugen på att hoppa, inredning för armhävningar osv. Allt för att spontana infall ska kunna uppmuntras.

Allt för barnens hälsa
- Vi har också haft föreläsningar 4 gånger om Ung livsstil, fortsätter Ellen Claesdotter Pettersson. Om ungas fysiska aktiviteter, mat osv. Först för våra pedagoger. Och på kvällar för föräldrar och elever. Och i juni hade vi en stor utbildningsinsats för skolpersonalen tillsammans med vårdcentralerna.

- Vi har här följt en form av KBT-metod (ACT). Allt för att tillsammans kunna stärka barnen, avslutar Ellen Claesdotter Pettersson.

Fotnot: Region Skånes Hälsoenkät görs vart fjärde år. Senast kom den 2016. 2020 är det dags för nästa mätning.

Marianne Rönnberg Galmor

 

SÖK

GÅNG

Julmarknad i Norra Vrams vackra prästgår…

28-11-2017

JULTRADITION Lördag och söndag den 9 och 10 december, mellan kl 14 och 18, är det dags för den traditionella julmarknaden i Billesholmstraktens Hembygdsförening. Som huserar i Norra Vrams gamla...

Läs mer

Julskyltning 3 december - Bjuv

23-11-2017

JUL Julskyltningssöndagen den 3/12 är Julstugan i Centrumkyrkan som vanligt öppen. Mellan  kl14 och 17:30 och där man kan handla lotter och köpa sig en våffla med kaffe.. Man kan också...

Läs mer

Julmarknad i Stenestad

10-11-2017

MARKNAD Den 11 november kl. 11:00 till den 12 november kl. 16:00 är det dags för årets version av Stenestad Julmarknad. En perfekt pittoreskt inramad tradition med såväl marknadsstånd som...

Läs mer

Ekeby julmarknad

09-11-2017

Ekeby Julmarknad sponsrar av företagen i byn och äger rum den 3 december mellan kl 14 och 18. Arrangör är som vanligt Jonas Persson Gram.      

Läs mer

Sommelius möter Moberg

09-11-2017

SAMTAL Nu är det återigen dags för Klippansuccén och samtalsserien ”Gäst i Klippansoffan”! Torsdag den 16 november kl 18.30 gästar författaren och journalisten Åsa Moberg Klippansoffan i ett spännande samtal med...

Läs mer

Deckare till jul!?

09-11-2017

BÖCKER Deckarexperten Kerstin Bergman berättar om olika typer av deckare och vad som händer på den svenska deckarscenen just nu. Hon tipsar också om årets bästa julklappsdeckare, oavsett om det...

Läs mer

Fullspäckat höstlovsprogram

27-10-2017

SKOLLOV Snart är höstlovet här. Se på film, vandra på Söderåsen eller prova på en ny idrott - Bjuvs kommun har ett fullspäckat höstlovsprogram med massor av aktiviteter för barn...

Läs mer

Bowling på höstlovet

17-10-2017

BOWLA Under höstlovet anordnar Bjuvs bowling prova på för skolungdomar i Bjuvs kommun. Vecka 44 (måndag 30/10 - fredag 3/11 kl.13-18) kan ungdomar från 7 år och uppåt prova på bowling...

Läs mer

Brogårda förskola firar 40 år

03-10-2017

BJUV Torsdagen den 5 oktober firas det att Brogårdaskolan fyller 40 år. Kommunen bjuder på en dag fylld av aktiviteter för förskolans barn, syskon, föräldrar och före detta personal och...

Läs mer

Stadens lockelser och faror för våra små…

11-09-2017

KUNSKAP Forskarturnén 2017 på Bjuvs bibliotek fortsätter. I ett föredrag onsdagen den 11 oktober kl 18.00 berättar Caroline Isaksson, docent och universitetslektor i biologi vid Lunds universitet, om Sveriges vanligaste...

Läs mer

Bjuvskalaset 25-26 augusti

24-08-2017

Bjuvskalaset pågår mellan den 25 och 26 augusti kl 15.00 – 23.00.      

Läs mer

Startskottet för nya Brogårdaskolan

07-08-2017

STARTSKOTTET Måndagen den 14 augusti kl 11, tar kommunstyrelsens ordförande Anders Månsson tillsammans med skolans elever, på terminens allra första skoldag - det allra första spadtaget mot en ny Brogårdaskola...

Läs mer

Konsert med Albin Johnsén

15-07-2017

Konsert med Albin Johnsén i Folkets Hus-parken den 11 augusti mellan kl 20 och 23.  

Läs mer

Invigning av multiarenan i Billesholm

13-07-2017

INVIGNING Multiarenan i Billesholm ska vara på plats till skolstarten. Invigningen äger rum måndagen den 14 augusti klockan 10 tillsammans med alla elever på Jens Billeskolan årskurs F-6.  

Läs mer

Bilbingo i Gunnarstorp

13-07-2017

BILBINGO Varje söndag under sommaren spelas det bilbingo på Tornévallen i Gunnarstorp - Bingos svenska hem. Bingo introducerades i Sverige 1961 i just Gunnarstorp. Start kl. 14.00 fram till cirka 17.00. Arrangörer:...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
Box 54
267 22, Bjuv

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0725 89 25 61

Storlek mm - Info här »