Nyheter

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

.

De dryga 40 villorna - Findushusen - i södra Bjuv, ingår inte i kommunens ansvar. En chockerande nyhet som uppdagades på måndagen efter att en del av fastigheterna på söndagen än en gång drabbats av översvämningar.
ÖVERSVÄMNINGAR Vem som ansvarar för de problem som fastighetsägarna i det sk Findusområdet i södra Bjuv drabbats av till följd av förra årets och gårdagens översvämningar, vet ingen just nu. Detta är en förhandlingsfråga mellan NSVA-kommunen-Findus och svaret lär dröja.

Det kommer som en kalldusch när Andreas Lagerblad, avdelningschef rörnät hos NSVA, svarar på bjuvsnytts fråga om vem som ansvarar för ledningsnätet i det som heter Selleberga Trädgårdsstad. Det område om 41 villor som Findus på sin mark i Selleberga i samband med företagsstarten lät uppföra åt sina tjänstemän.

När jag först ringer upp Andreas Lagerblad, var namn jag fått en stund tidigare av kommunalrådet Anders Månsson, känner han inte till var Selleberga är och tror först jag talar om Billesholm. Jag förklarar ingående om Findus och Selleberga Trädgårdsstad, som området en gång döptes till, och han lovar att återkomma efter särskild koll. Någon timme senare ringer han upp mig.

- Det området sköter vi inte idag, säger han. Just nu pågår förhandlingar mellan oss, kommunen och Findus om huruvida vi ska överta det.

Vilken överraskning! Hur många av de boende i området kände till detta? Och till vem har man betalat VA-avgiften, är en given följdfråga.

Andreas Lagerblad kan inte svara på detta. Han kan bara upprepa att förhandlingar pågår och att man inför dessa själv gjort undersökningar av status på ledningsnätet i Sellebergaområdet. Vad man kommit fram till i det sammanhanget vill Lagerblad inte avslöja utan hänvisar bara en gång till, till att förhandlingar pågår.

Lagerblad tillägger, på frågan om hur det blir för de boende i området om NSVA inte tar över efter Findus att kommunen sagt sig vilja ha en långsiktig lösning på frågan. Vilket kan tolkas som att NSVA till rätt pris kan tänkas gå in.

När NSVA:s svar kommer – och det sedan i sin tur behandlas av politiken – är just nu omöjligt att veta. Findus är ju till salu och lär inte vilja bekosta ett totalt nedgånget ledningsnät. De som vill köpa Findus – vad säger de om saken? Vill de ta över nätet och skötseln?

Kommunen tar betalt
Och kommunen? De som hela tiden fakturerar de boende i Selleberga VA-avgift? Men som bara ”levererat vatten in” men inte underhåll, av allt att döma, betalar de tillbaka pengar? Knappast. Jag ringer kommunalrådet Anders Månsson för att få svar. Han tillstår att förhandlingar om saken pågår. Men mina frågor har han inga svar på:

- Vi har väl fakturerat Sellebergaborna för VA, säger han.

- Hur kan ni ha gjort det om ni inte haft ansvaret för området? undrar jag. Och vad har de boende över huvud taget fått för de pengarna?

- Ja exempelvis vatten in i ledningarna, svarar Månsson. Men jag har inga fler svar om detta just nu. Frågan är under utredning så jag får återkomma till dig om det när den är klar.

Vad svarar man? Ett helt bostadsområde i södra Bjuv hänger löst i luften vad gäller underhåll etc. Utan att de boende får veta vem som har ansvaret.

Och översvämningarna?
Och översvämningarna som Sellebergaborna också drabbades av? Både förra sommaren och igår söndag? Vem talar man med om stopp i dagvattensystem etc? Vatten som trycks upp inne i källarna och som uppenbarligen kommer in från dåligt fungerande ledningar ute i gatan?

Samtalen med Anders Månsson och Andreas Lagerblad väcker fler frågor än de ger svar. När inte vare sig markägare eller kommunen verkar vilja ta ansvar, vart vänder man sig då?

Jag återkommer när jag vet svaret.

Under tiden Sellebergabor – varsågod och skölj!

Fotnot: Jag bor själv i ett av Findushusen. Kanske tur det i det här fallet. För om inte också jag drabbats av översvämningar både 2016 och nu, hade den här "hemligheten" inte uppdagats. Upptäckten nu förväntar jag ska leda till att kommunen tar sitt ansvar i frågan. Boende i Findusområdet faktureras av Bjuvs kommun och i det ingår förutom egenansvar också kommunens ansvar för skötsel och underhåll.

Marianne Rönnberg Galmor

SÖK

GÅNG

Julskyltningen i Åstorps centrum

29-11-2017

JUL Den 3 december bjuder Åstorps kommun och handelsklubben in till den traditionella skyltsöndagen med aktiviteter för stora och små i centrum. Under dagen kan man träffa tomten och tomtemor, åka...

Läs mer

Julmarknad i Norra Vrams vackra prästgår…

28-11-2017

JULTRADITION Lördag och söndag den 9 och 10 december, mellan kl 14 och 18, är det dags för den traditionella julmarknaden i Billesholmstraktens Hembygdsförening. Som huserar i Norra Vrams gamla...

Läs mer

Julskyltning 3 december - Bjuv

23-11-2017

JUL Julskyltningssöndagen den 3/12 är Julstugan i Centrumkyrkan som vanligt öppen. Mellan  kl14 och 17:30 och där man kan handla lotter och köpa sig en våffla med kaffe.. Man kan också...

Läs mer

Julmarknad i Stenestad

10-11-2017

MARKNAD Den 11 november kl. 11:00 till den 12 november kl. 16:00 är det dags för årets version av Stenestad Julmarknad. En perfekt pittoreskt inramad tradition med såväl marknadsstånd som...

Läs mer

Ekeby julmarknad

09-11-2017

Ekeby Julmarknad sponsrar av företagen i byn och äger rum den 3 december mellan kl 14 och 18. Arrangör är som vanligt Jonas Persson Gram.      

Läs mer

Sommelius möter Moberg

09-11-2017

SAMTAL Nu är det återigen dags för Klippansuccén och samtalsserien ”Gäst i Klippansoffan”! Torsdag den 16 november kl 18.30 gästar författaren och journalisten Åsa Moberg Klippansoffan i ett spännande samtal med...

Läs mer

Deckare till jul!?

09-11-2017

BÖCKER Deckarexperten Kerstin Bergman berättar om olika typer av deckare och vad som händer på den svenska deckarscenen just nu. Hon tipsar också om årets bästa julklappsdeckare, oavsett om det...

Läs mer

Fullspäckat höstlovsprogram

27-10-2017

SKOLLOV Snart är höstlovet här. Se på film, vandra på Söderåsen eller prova på en ny idrott - Bjuvs kommun har ett fullspäckat höstlovsprogram med massor av aktiviteter för barn...

Läs mer

Bowling på höstlovet

17-10-2017

BOWLA Under höstlovet anordnar Bjuvs bowling prova på för skolungdomar i Bjuvs kommun. Vecka 44 (måndag 30/10 - fredag 3/11 kl.13-18) kan ungdomar från 7 år och uppåt prova på bowling...

Läs mer

Brogårda förskola firar 40 år

03-10-2017

BJUV Torsdagen den 5 oktober firas det att Brogårdaskolan fyller 40 år. Kommunen bjuder på en dag fylld av aktiviteter för förskolans barn, syskon, föräldrar och före detta personal och...

Läs mer

Stadens lockelser och faror för våra små…

11-09-2017

KUNSKAP Forskarturnén 2017 på Bjuvs bibliotek fortsätter. I ett föredrag onsdagen den 11 oktober kl 18.00 berättar Caroline Isaksson, docent och universitetslektor i biologi vid Lunds universitet, om Sveriges vanligaste...

Läs mer

Bjuvskalaset 25-26 augusti

24-08-2017

Bjuvskalaset pågår mellan den 25 och 26 augusti kl 15.00 – 23.00.      

Läs mer

Startskottet för nya Brogårdaskolan

07-08-2017

STARTSKOTTET Måndagen den 14 augusti kl 11, tar kommunstyrelsens ordförande Anders Månsson tillsammans med skolans elever, på terminens allra första skoldag - det allra första spadtaget mot en ny Brogårdaskola...

Läs mer

Konsert med Albin Johnsén

15-07-2017

Konsert med Albin Johnsén i Folkets Hus-parken den 11 augusti mellan kl 20 och 23.  

Läs mer

Invigning av multiarenan i Billesholm

13-07-2017

INVIGNING Multiarenan i Billesholm ska vara på plats till skolstarten. Invigningen äger rum måndagen den 14 augusti klockan 10 tillsammans med alla elever på Jens Billeskolan årskurs F-6.  

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
Box 54
267 22, Bjuv

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0725 89 25 61

Storlek mm - Info här »