Nyheter

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
mp4 to ogg by EasyHtml5Video.com v3.9.1
FINDUS Vem i Bjuv minns inte LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson när han vid Bjuvs Folkets Hus skanderade: Inte en ärta ska lämna Bjuv!? Vi erbjöd honom berätta sin version av Christer Denrells historia. Här är svaret.
För 19 dagar sedan skrev jag här i bjuvsnytt.se om den förre VD:n på Findus i Bjuv, Christer Denrell, som i ett helt år helt på eget initiativ jobbade för att rädda kvar Findus i kommunen.

I det sammanhanget lämnade jag replikmöjlighet till såväl näringsminister Mikael Damberg som LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

Dagen efter erbjudandet svarade Mikael Damberg genom sin pressekreterare att han ”denna gång” avstod från att kommentera. Vilket sannolikt kan tolkas som att han inte motsäger Christer Denrells historia.

Från LO kom först inget svar. Först 10 dagar senare kom ett mejl till Bjuvsnytts redaktion från Karl-Petter Thorwaldssons och LO:s pressekreterare Malin Fagerberg Wikström och hon skriver att Thorwaldsson är på semester och undrar samtidigt om jag fortfarande önskar replik.

Jag svarar ett bestämt Ja. Säger att jag själv ska vara i Stockholm den vecka hon säger att Thorwaldsson är tillbaka på jobbet och att jag kan komma till LO-borgen och göra en intervju. Om det skulle vara att föredra för dem.

"Skamligt lägga ner"
Jag tillägger också att i Bjuv minns människor fortfarande hur Thorwaldsson stod här i Bjuv den 8 april 2016 på den stora demonstrationen mot riskkapitalisterna Nomad Foods, Findus ägare. Han var där liksom arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S), Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt och Hans-Olof Nilsson, Livsmedelsarbetareförbundets ordförande.

Ylva Johansson sa att hon tyckte det var skamligt att lägga ner en lönsam verksamhet som Findus. Hon fick medhåll av Karl-Petter Thorwaldsson.

– Findus ska vara kvar i Bjuv, sa LO-basen. Det företag som köpte Findus för ett halvår sedan visst vad de gjorde. De köpte bara för att lägga ner.

Han uppmanade också de som protesterade denna dag att fortsätta vara arga. Sa han tyckte att man ska värna inhemsk produktion.

"Inte en ärta ska flytta...."
– Kanske är det ilskan som får dem att tänka om. De är rövarkapitalister som vi ska sätta stopp för politiskt.

– Inte en ärta ska flytta till Tyskland, skanderade han högt i mikrofonen där han stod på scenen utanför Bjuvs Folkets Hus.

Sedan den dagen har få om några Bjuvsbor sett till de politiska ”högdjuren” som kom. I Bjuv har de inte varit. Och Findus är ett minne blott.

Efter Christer Denrells berättelse i Bjuvsnytt om hur nära det var att Findus faktiskt hade kunnat vara kvar i Bjuv lyckas så Thorwaldssons pressekreterare till slut få honom att göra ett uttalande. Hon skickar följande meddelande till Bjuvsnytts redaktion:

- Karl-Petter Thorwaldsson låter hälsa att han arbetade aktivt för att få fabriken att stanna kvar i Bjuv. Bland annat diskuterade han frågan med ministrar, näringslivsföreträdare och fackliga.

Lägger skulden på företaget
- Tyvärr räckte det inte ända fram, fortsätter Thorwaldsson via sin pressekreterare. Vad som exakt avgjorde beslutet om nedläggning vet vi inte. I slutändan var det ändå företaget som fattade beslutet.

Drygt 4 000 personer deltog i manifestationen mot Findus nedläggning i Bjuv den 8 april 2016. Findus stängdes ett år senare - den 31 mars 2017.

Till dags dato har 103.306 personer läst Bjuvsnytts artikel om Christer Denrells räddningsförsök och orsaken till varför det misslyckades.

Den artikeln kan du läsa här.

Marianne Rönnberg Galmor

SÖK

GÅNG

Fika i Norra Vram

18-07-2018

FIKDADAGS På söndag den 22 juli är det dags för sommarens andra sommarcafé hos Billesholmstraktens Hembygdsförening i Norra Vrams gamla prästgård. Kaffe med våfflor serveras i trädgården, där det finns...

Läs mer

60-årsfest på Brukshundsklubben i Bjuv

22-04-2018

FEST Den 26 maj firades det rejält i Bjuv och närmare bestämt på Brukshundsklubben, som fyllde hela 60 år!  

Läs mer

"Min farfar försökte mörda Adolf Hi…

15-03-2018

NAZISMEN Torsdag den 22 mars kl. 19 föreläser Barbara Fellgiebel på Bjuvs bibliotek om det idag högaktuella ämnet nazism och närmare bestämt om sin farfar som försökte mörda Adolf Hitler...

Läs mer

Från författardröm till topplista - så k…

28-02-2018

DRÖMMAR Torsdag den 8 mars kl. 18.00 på Bjuvs bibliotek så berättar Helena Kubicek-Boye - psykolog och författare om sina fackböcker. Helena Kubicek-Boye är psykologen och författaren som skrivit fackböcker om bland...

Läs mer

Årsmöte SPF Seniorerna Fyrklövern Bjuv

18-02-2018

MÖTE SPF Seniorerna Fyrklövern Bjuv har haft årsmöte. 90 medlemmar hade hörsammat kallelsen. Mötet ägde rum i Församlingshemmet i Billesholm. Efter mötets öppnande ägde parentation rum, därefter årsmötesförhandlingar som avslutades med...

Läs mer

Brogårda förskola firar 40 år

03-10-2017

BJUV Torsdagen den 5 oktober firas det att Brogårdaskolan fyller 40 år. Kommunen bjuder på en dag fylld av aktiviteter för förskolans barn, syskon, föräldrar och före detta personal och...

Läs mer

Stadens lockelser och faror för våra små…

11-09-2017

KUNSKAP Forskarturnén 2017 på Bjuvs bibliotek fortsätter. I ett föredrag onsdagen den 11 oktober kl 18.00 berättar Caroline Isaksson, docent och universitetslektor i biologi vid Lunds universitet, om Sveriges vanligaste...

Läs mer

Bjuvskalaset 25-26 augusti

24-08-2017

Bjuvskalaset pågår mellan den 25 och 26 augusti kl 15.00 – 23.00.      

Läs mer

Startskottet för nya Brogårdaskolan

07-08-2017

STARTSKOTTET Måndagen den 14 augusti kl 11, tar kommunstyrelsens ordförande Anders Månsson tillsammans med skolans elever, på terminens allra första skoldag - det allra första spadtaget mot en ny Brogårdaskola...

Läs mer

Konsert med Albin Johnsén

15-07-2017

Konsert med Albin Johnsén i Folkets Hus-parken den 11 augusti mellan kl 20 och 23.  

Läs mer

Invigning av multiarenan i Billesholm

13-07-2017

INVIGNING Multiarenan i Billesholm ska vara på plats till skolstarten. Invigningen äger rum måndagen den 14 augusti klockan 10 tillsammans med alla elever på Jens Billeskolan årskurs F-6.  

Läs mer

Bilbingo i Gunnarstorp

13-07-2017

BILBINGO Varje söndag under sommaren spelas det bilbingo på Tornévallen i Gunnarstorp - Bingos svenska hem. Bingo introducerades i Sverige 1961 i just Gunnarstorp. Start kl. 14.00 fram till cirka 17.00. Arrangörer:...

Läs mer

Åstorp förbättrar SFI med Lean

08-06-2017

SVENSKA Vuxenutbildningscentrum i Åstorp har nu genomfört en del förändringar på antagningsprocessen för SFI (Svenska för invandrare). Genom att följa lean-konceptet "rätt från början" har verksamheten lyckats nå fantastiska resultat...

Läs mer

Ta ett kliv in i Bjuvs kommuns historia

08-06-2017

Lördag den 10 juni öppnar gruvmuseet i Bjuv för säsongen. Gruvmuseet är inrymt i Schakt III:s maskinhus på det gamla gruvområdet som ligger på Ågatan i Bjuv. Här kan du ta...

Läs mer

Program Solskenet Billesholm

04-05-2017

Träffpunkten ”SOLSKENET” i Skeneholmssalen, Storgatan 24 i Billesholm bjuder på bl.a. detta under maj månad: Gófika för bara 20 kronor, massor av skratt på Världsskrattdagen den 7 maj och goda råd...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
Box 54
267 22, Bjuv

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0725 89 25 61

Storlek mm - Info här »