Nyheter

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
FINDUS Bjuvsnytts reportage med förre VD:n på Findus, Christer Denrell, har uppmärksammats över hela landet och nu också lett till att Bjuvspolitikern och riksdagsledamoten Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M) ställt ansvarige landsbygdsministern Sven-Erik Bucht (S) samt Bjuvs kommunalråd till svars för vad han gjort för att rädda Findus Bjuv.
Både Bucht och Månsson har svarat.

I det som i Sveriges Riksdag fått benämningen Fråga 2016/17:1817 Nedläggningen av Findus i Bjuv frågar Ann-Charlotte HammarJohnsson från Bjuvsmoderaterna minister Sven-Erik Bucht följande:

- Utifrån de uppgifter som nyligen framkommit i ett reportage i bjuvsnytt.se vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

På vilket sätt agerade statsrådet i förhandlingarna för att dessa skulle bli framgångsrika och produktionen kunna stanna i Bjuv?

Landsbygdsministerns svar kom snabbt. Lika snabbt som närningsministern Mikael Dambergs (S) svar till bjuvsnytt.se och snabbare än LO-basen Karl-Petter Thorwaldssons. Damberg avböjer att svara utan vidare kommentarer än att redaktionen önskas en trevlig sommar. Bucht får på Thorwaldssons linje och lägger hela skulden på Nomad Foods.

"Ägarens beslut"
- Ann-Charlotte Hammar Johnsson har frågat mig på vilket sätt jag agerade i förhandlingarna för att dessa skulle bli framgångsrika och för att Findus produktion skulle kunna stanna i Bjuv, heter det i svaret.

- Jag vill först klargöra att när det gäller försäljningen av anläggning och mark i Bjuv är regeringen ingen förhandlande part, utan det är Nomad Foods beslut. Frågan om vad som sker med anläggningen i Bjuv är däremot av stort intresse för regeringen som därför följer utvecklingen noga.

"Kontinuerlig dialog"
Beskedet om nedläggningen av Findus produktion i Bjuv kom i mars 2016, heter det vidare i landsbygdsministerns svar till Bjuv via Hammar Johnsson. Regeringen har sedan dess haft en kontinuerlig dialog med ledningarna för såväl Findus som Nomad Foods, Bjuvs kommun, Region Skåne och andra berörda aktörer.

- Som ett led i denna dialog bjöd jag bl.a. i december 2016 in ledningen för Nomad Foods till ett möte i februari 2017 för att informera mig om status för försäljningsprocessen, och för att informera om hur regeringen avser att stötta den fortsatta utvecklingen i Bjuv och Skåne.

Sekretess
- Med hänsyn till den försäljningsprocess som fortsatt pågår vill jag inte närmare kommentera mötet med Nomad Foods eller andra kontakter som regeringen har i det här ärendet.

- Jag konstaterar att staten har en viktig roll att spela vid större varsel eller omställning i näringslivet och den nationella nivåns stöd ska främst tillhandahållas genom de ordinarie system och resurser som finns.

Nytt stödsystem och mer pengar
- Regeringen har dessutom ytterligare förstärkt statens förmåga att stödja vid större varsel och strukturomvandling på enskilda orter. Tillväxtverket fick i februari 2017 regeringens uppdrag att vid varsel och omställning bistå berörda orter med de erfarenheter, resurser och kunskaper avseende omställningsarbete som myndigheten förfogar över. Det är något som efterfrågats av de orter som tidigare berörts av omställningar liknande den i Bjuv.

- Regeringen beslutade i juli 2017 om medel till Region Skåne för att genomföra insatser som stärker innovationer i livsmedelskedjan och stödjer utvecklingen av innovativa livsmedelsföretag. Regeringen kommer att fortsätta arbetet för att skapa så goda förutsättningar som möjligt för att livsmedelsföretag ska välja att ha sin produktion i Sverige, avslutar Sven-Erik Bucht.

Sektretess binder Månsson
Ann-Charlotte Hammar Johnsson ställde på torsdagens fullmäktigemöte samma fråga till Bjuvs kommunalråd som hon gjorde till Bucht. Det med anledning av att det i reportaget med Christer Denrell framkom att kommunalrådet från Bjuv deltagit i ett möte med Denrell i dennes sommarvilla i Arild.

Anders Månsson högläste i sitt svar i fullmäktige ur bjuvsnytt.se:s artikel. Han ifrågasatte delar av innehållet. Använde i något fall uttryck som ledde tanken till att texten skulle innehålla någon form av spekulation - vilket naturligtvis inte stämmer. Artikeln är en konkret historiebeskrivning direkt ur Christer Denrells mun och det faktum att sedan parter på regeringsnivå väljer att ge "icke-svar" tyder på att beskrivningen är korrekt. Varaför skulle annars t.ex. näringsministern tiga? När redaktionen erbjuder honom att inkomma med replik?

Smutskastning
Månsson tillade sedan han försökt kasta en skugga över reportaget och storyn att han lyder under sekretess vad gäller det som sades hemma hos Denrell. Och så radade han upp en hel kalenderlista på när och var han haft diverse möten rörande Findus nedläggning.

Ann-Charlotte Hammar Johnsson tackade för svaret, sa att hon ville veta vad som sagts och som fortsatt hemlighålls via sekretesstämpeln, och avslutade med att hon har för avsikt att fortsätta gräva. I syfte att få fram om det verkligen stämmer att Sveriges regering missade att rädda Findus kvar i Bjuv.

Läs intervjun med Christer Denrell som rört om i maktens korridorer, här. En text som i skrivandets stund lästs av mer än 109.400 personer - enbart på bjuvsnytt.se. Och som dessutom spridits på Twitter mm och kommenterats i olika politiska läger.

Marianne Rönnberg Galmor

 

SÖK

GÅNG

"Min farfar försökte mörda Adolf Hi…

15-03-2018

NAZISMEN Torsdag den 22 mars kl. 19 föreläser Barbara Fellgiebel på Bjuvs bibliotek om det idag högaktuella ämnet nazism och närmare bestämt om sin farfar som försökte mörda Adolf Hitler...

Läs mer

Barnyoga på biblioteket i Bjuv

15-03-2018

RÖRELSE Genom lek och sagor gör vi olika yogapositioner och därmed övas balans, koncentration och avslappning  Klädsel: mjuka kläder  Ta med en vattenflaska. Yogamattor finns.  Bjuvs bibliotek lördag den 17 mars klockan 11.00  Passar barn...

Läs mer

Från författardröm till topplista - så k…

28-02-2018

DRÖMMAR Torsdag den 8 mars kl. 18.00 på Bjuvs bibliotek så berättar Helena Kubicek-Boye - psykolog och författare om sina fackböcker. Helena Kubicek-Boye är psykologen och författaren som skrivit fackböcker om bland...

Läs mer

Att göra på sportlovet i Bjuv

18-02-2018

SPORTLOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun. Här hittar du alla aktiviteter.   Måndag 19/2 Programmering i Scratch Kom och prova på att programmera i Scratch. Du kan testa att skapa ett...

Läs mer

Årsmöte SPF Seniorerna Fyrklövern Bjuv

18-02-2018

MÖTE SPF Seniorerna Fyrklövern Bjuv har haft årsmöte. 90 medlemmar hade hörsammat kallelsen. Mötet ägde rum i Församlingshemmet i Billesholm. Efter mötets öppnande ägde parentation rum, därefter årsmötesförhandlingar som avslutades med...

Läs mer

Brogårda förskola firar 40 år

03-10-2017

BJUV Torsdagen den 5 oktober firas det att Brogårdaskolan fyller 40 år. Kommunen bjuder på en dag fylld av aktiviteter för förskolans barn, syskon, föräldrar och före detta personal och...

Läs mer

Stadens lockelser och faror för våra små…

11-09-2017

KUNSKAP Forskarturnén 2017 på Bjuvs bibliotek fortsätter. I ett föredrag onsdagen den 11 oktober kl 18.00 berättar Caroline Isaksson, docent och universitetslektor i biologi vid Lunds universitet, om Sveriges vanligaste...

Läs mer

Bjuvskalaset 25-26 augusti

24-08-2017

Bjuvskalaset pågår mellan den 25 och 26 augusti kl 15.00 – 23.00.      

Läs mer

Startskottet för nya Brogårdaskolan

07-08-2017

STARTSKOTTET Måndagen den 14 augusti kl 11, tar kommunstyrelsens ordförande Anders Månsson tillsammans med skolans elever, på terminens allra första skoldag - det allra första spadtaget mot en ny Brogårdaskola...

Läs mer

Konsert med Albin Johnsén

15-07-2017

Konsert med Albin Johnsén i Folkets Hus-parken den 11 augusti mellan kl 20 och 23.  

Läs mer

Invigning av multiarenan i Billesholm

13-07-2017

INVIGNING Multiarenan i Billesholm ska vara på plats till skolstarten. Invigningen äger rum måndagen den 14 augusti klockan 10 tillsammans med alla elever på Jens Billeskolan årskurs F-6.  

Läs mer

Bilbingo i Gunnarstorp

13-07-2017

BILBINGO Varje söndag under sommaren spelas det bilbingo på Tornévallen i Gunnarstorp - Bingos svenska hem. Bingo introducerades i Sverige 1961 i just Gunnarstorp. Start kl. 14.00 fram till cirka 17.00. Arrangörer:...

Läs mer

Åstorp förbättrar SFI med Lean

08-06-2017

SVENSKA Vuxenutbildningscentrum i Åstorp har nu genomfört en del förändringar på antagningsprocessen för SFI (Svenska för invandrare). Genom att följa lean-konceptet "rätt från början" har verksamheten lyckats nå fantastiska resultat...

Läs mer

Ta ett kliv in i Bjuvs kommuns historia

08-06-2017

Lördag den 10 juni öppnar gruvmuseet i Bjuv för säsongen. Gruvmuseet är inrymt i Schakt III:s maskinhus på det gamla gruvområdet som ligger på Ågatan i Bjuv. Här kan du ta...

Läs mer

Program Solskenet Billesholm

04-05-2017

Träffpunkten ”SOLSKENET” i Skeneholmssalen, Storgatan 24 i Billesholm bjuder på bl.a. detta under maj månad: Gófika för bara 20 kronor, massor av skratt på Världsskrattdagen den 7 maj och goda råd...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
Box 54
267 22, Bjuv

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0725 89 25 61

Storlek mm - Info här »