Nyheter

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ett lyckligt och något taget gäng firade på måndagskvällen sina första gemensamma framgångar som POSK - Politiskt oberoende i Svenska kyrkan. Från vänster Anita Herder-Blixt, Hans Wilson, Emil Lord, Sven-Ingvar Herder-Blixt, Ann-Britt Lord, Senja Ewander, Susanne Ohlsson, Vicktoria Wallin-Jönsson, Annika Edwinsson och Ulf Lind.
KYRKAN Årets kyrkoval i Bjuv vände upp och ner på den rådande maktordningen i och med att nykomlingen POSK gick från ingenstans till 8 mandat. Bara ett mindre än den dominerande S-gruppen. SD gick också framåt. Längst ner på skalan hamnade Borgerlig samverkan.
OBS! Valet i Ekeby i särskild artikel.) 

Även om bara 640 av 5 700 röstberättigade deltog så får man säga att nykomlingen POSK skrällde i kyrkovalet i Bjuvs församling. Hur detta påverkar vad som sker inom kyrkan rent praktiskt återstår dock att se. Tilläggas skall dessutom att siffrorna från Svenska kyrkans sammanräkning än så länge är preliminära.

POSK – Partipolitisk Obundna i Svenska Kyrkan – är landets tredje största gruppering inom just Svenska kyrkan – efter S och någon form av borgerlig gruppering. I Bjuv är gruppen dock inte särskilt känd. Den bildades för blott några månader sedan av en sammansättning engagerade kyrkopolitiker och andra aktiva i kyrkofrågor. Merparten av medlemmarna bor i Billesholm och har varit direkt berörda av den omorganisation som pågått de senaste åren inom Bjuvs församling. Initierade av dåvarande kyrkoherden Patrik Neuhaus och påhejade av majoriteten i såväl kyrkofullmäktige som kyrkorådet. Som då enbart bestod av ledamöter från antingen S-listan eller Borgerlig Samverkan.

Het potatis
Redan före valet - och i hela landet - försiggick en debatt kring huruvida kyrkan ska vara en politisk tummelplats eller en ren religiös historia. I kyrkovalet 2013 hade SD redan insett att fältet var fritt att ta sig in på vad gäller kyrkopolitik. Och nu gjorde därför socialdemokraterna kyrkan också till sin valplattform. Men många svenskar har ogillat denna sk politisering av Svenska kyrkan och lagt sin röst på politiskt oberoende POSK.

POSK Bjuv var också aktivt före kyrkovalet på söndagen. De ägnade sig mycket åt "barnfotapredikan", bl.a. på Bjuvskalaset och där hade man kanske redan kunnat ana dess inneboende sprängkraft och eventuella förmåga att konkurrera. Åtminstone om man såg när POSK-representanter avvisades från kyrkans tält vid Trapptorget. 

Majoritet Billesholmare
Numera POSK-representanter är bl.a. Anita Herder Blixt och Ann-Britt Lord. Båda redan aktiva och erfarna kyrkopolitiker inom Bjuvs församling. Fredrik Johansson, numera diakon, är en känd och populär profil från tiden i Billesholms kyrka och församlingshem, liksom Senja Ewander m.fl. Emil Lord är tillsammans med en rad övriga medlemmar känd också från politiken inom V Bjuv. Ordförande i hembygdsföreningen Hans Wilson finns också med på listan liksom HD:s siste lokalredaktör, Ulf Lind.

Hur känns det att gå från 0 till 8 mandat, och alltså hamna bara ett mandat från S?

- Vi är både glada och mycket ödmjuka inför det förtroende som väljarna har visat oss, säger Fredrik Johansson i ett gemensamt uttalande från POSK-gruppen.

- Vi gick in i detta med gott självförtroende men vi är nog alla lite tagna av framgången. Vi kände redan från början att vi har en stark lista med god spridning gällande kön, ålder och livserfarenhet. Det känns också skönt att vi får utdelning på vårt omfattande valarbete. Jag vågar påstå att vi är den grupp som arbetat hårdast med att skapa möten med församlingsborna. Både ute på gatorna och genom sociala medier.

Hur kommer ni nu att förvalta väljarnas förtroende?

- Vi ska arbeta för det som vi gått till val på, fortsätter Fredrik Johansson. Det är ju därför som vi fått det förtroende som vi fått. Sedan är det ju så att vi inte är en egen majoritet så vi ser fram emot konstruktiva samtal med övriga invalda grupper.

Fredrik Johansson avslutar.

- En av de större utmaningarna är att kommunicera med våra väljare även framgent. Vi känner att vi varit delaktiga i att höja temperaturen på kyrkopolitiken och nu vill vi arbeta för en ökad transparens och en dialog med församlingsborna. Förtroende är ju en färskvara.

Bjuvs kyrka byggdes på 1100-talet. Den är en av församlingens fyra kyrkor. De övriga är Norra Vrams, Billesholms och Risekatslösa kyrkor. Som förr tillhörde det som hette Norra Vrams församling och där Billesholm ingick. Foto: MRG

Ännu en vinnare
En annan gruppering som flyttade fram sina positioner i kyrkovalet i Bjuv är Sverigedemokraterna. Också i Ekeby hade de framgång.

I Bjuv fick SD 132 röster, vilket ger dem 5 mandat.

I Ekeby fick de 65 röster och 4 mandat. (Se särskild artikel om valet och utgången i Ekeby. Just nu under produktion.)

Redaktionen räknar med att under dagen få en reaktion även från SD Bjuv och Ekeby.

Socialdemokratisk reaktion
Kenneth Bolinder (S) den på förhand tippade nya ordföranden i Kyrkorådet, församlingens högsta styrande organ, svarar på bjuvsnytt.se.s fråga om hur han ser på valresultatet så här:

- Min omedelbara kommentar är att vi inom (S) tillåter oss tid för att analysera situationen. Det är för stunden Business As Usual som gäller, dvs att ta fram budgeten för 2018 inom den nuvarande mandatfördelningen samt fortsätta arbetet med arbetsmiljön och målen för verksamheten.

Kenneth Bolinder säger sig inte vara förvånad över att vi nu har fyra nomineringsgrupper i kyrkofullmäktige, Bjuvs församling, då tröskeln för ett mandat legat kring 25 röster och så många röster kan alla grupper mobilisera.

- I mitt (personliga) scenario har jag utgått ifrån att ingen nomineringsgrupp får egen majoritet i kommande mandatperiod.

- Det intressanta i årets val är att (SD) fick fem mandat men har endast tre listade kandidater. Kan detta innebära att kyrkofullmäktige kommer att ha två tomma stolar, dvs. 23 ledamöter istället för 25? Detta påverkar majoritetstalet för beslut och vid eventuella voteringar.

Bolinder påpekar att valresultatet också kommer att påverka nomineringsgruppernas möjliga platser i Kyrkorådet, utskott, valberedning och andra organ inom församlingen.

- När det gäller det arbetet och mötena i kyrkorådet så tror jag att vi kommer att få fler förslag och mer diskussioner i de olika ärendena. Men kommer också att få till följd att ledamöternas förslag måste vara mer genomarbetade för att kunna läggas fram som beslutärende, avslutar Kenneth Bolinder.

Marianne Rönnberg Galmor

Texten uppdateras.

Fakta kyrkovalet Bjuvs församling:

Valdeltagande:

2017: 11,23%

2013: 8,88%

Förändring valdeltagande: 2,35%

Antal valdistrikt vars röster redovisats: 1 av 1

Antal röstberättigade: 5 700

Avgivna röster: 640

Giltiga röster: 634

Ogiltiga röster: 6

 

Fakta kyrkovalet Ekeby församling:

Valdeltagande:

2017: 15,18%

2013: 13,07%

Förändring valdeltagande: 2,11%

Antal valdistrikt vars röster redovisats: 1 av 1

Antal röstberättigade: 2 135

Avgivna röster: 324

Giltiga röster: 321

Ogiltiga röster: 3

Texten uppdateras.

 

SÖK

GÅNG

Nationaldagen i härliga Billesholms Folk…

05-06-2018

Den 6:e juni firas Sveriges nationaldag i Folkets park i Billesholm. Billesholms Folkets park fylls med hoppborgar, hinderbanor och roliga aktiviteter för hela familjen. Friluftsfrämjandet och Bjuvs brottarklubb är på plats...

Läs mer

Snart dags för populära Hemvändardagen i…

14-05-2018

EKEBY FÖRSAMLING Lördag 16 juni 2018 är det åter hemvändardag i Ekeby. Självklart är det en dag som vänder sig till alla intresserade i alla åldrar. För två år sedan besöktes...

Läs mer

Bjuvs musikkår 1 maj

24-04-2018

Bjuvs-och Åstorps Musikkår spelar och inviger våren 1:a maj. Plats och tid: Trapptorget, Bjuv kl. 08.45 Åstorps Centrum kl. 10.00 Vid Varagårdens äldreboende, Bjuv kl. 11.30  

Läs mer

Valborgsfirande i Ekeby och Billesholm

23-04-2018

VALBORG Den 30:e april kan du ta del av valborgsfirande i Ekeby och Billesholm på följande platser: Ekeby: 19.00 Samling på Sparbankstorget 19.05 Fackeltåg till majbålet vid askebunkarna 19.20 Skromberga blåsorkester och drillflickorna 19.35 Tal...

Läs mer

Valborgsfirande i Åstorp

23-04-2018

VALBORG Den 30 april firas valborg i Perslunds Hembygdsgård i Åstorp. Musik, tal till våren, majbål och fyrverkerier förgyller kvällen. Den 30 april klockan 20.45 firas valborg i på Perslunds Hembygsgård...

Läs mer

60-årsfest på Brukshundsklubben i Bjuv

22-04-2018

FEST Den 26 maj firas det rejält i Bjuv och närmare bestämt på Brukshundsklubben, som fyller hela 60 år!  

Läs mer

Åsa Moberg berättar om sitt liv

27-03-2018

LIVET Åsa Moberg kommer till Bjuvs bibliotek den 14 april kl. 13 och berättar om ”Livet – en 47:a som berättar om barndom, ungdom och ett yrkesliv som krönikör, debattör...

Läs mer

Barn men inte Bullerbyn

27-03-2018

FAMILJ Den 5 april kl. 19 föreläser Malin Haawind på Bjuvs bibliotek under rubriken ”Familjeliv utan filter: bland gräl, barnskrik och den utopiska drömmen om Bullerbyidyll”.              

Läs mer

Anrik påskmarknad i Norra Vram

22-03-2018

PÅSK På lördag den 24 mars är det dags för årets traditionella Påskmarknad i den gamla prästgården i Norra Vram där en rad entusiaster i Billesholmstraktens Hembygdsförening arbetar med och...

Läs mer

Påsklovet i Bjuv

20-03-2018

PÅSK Under påsklovet finns ett fullspäckat schema med massor av aktiviteter för barn och unga i kommunen. På biblioteken blir det påskpyssel, film, sagostund och tävlingar med chans att vinna fina...

Läs mer

"Min farfar försökte mörda Adolf Hi…

15-03-2018

NAZISMEN Torsdag den 22 mars kl. 19 föreläser Barbara Fellgiebel på Bjuvs bibliotek om det idag högaktuella ämnet nazism och närmare bestämt om sin farfar som försökte mörda Adolf Hitler...

Läs mer

Barnyoga på biblioteket i Bjuv

15-03-2018

RÖRELSE Genom lek och sagor gör vi olika yogapositioner och därmed övas balans, koncentration och avslappning  Klädsel: mjuka kläder  Ta med en vattenflaska. Yogamattor finns.  Bjuvs bibliotek lördag den 17 mars klockan 11.00  Passar barn...

Läs mer

Från författardröm till topplista - så k…

28-02-2018

DRÖMMAR Torsdag den 8 mars kl. 18.00 på Bjuvs bibliotek så berättar Helena Kubicek-Boye - psykolog och författare om sina fackböcker. Helena Kubicek-Boye är psykologen och författaren som skrivit fackböcker om bland...

Läs mer

Att göra på sportlovet i Bjuv

18-02-2018

SPORTLOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun. Här hittar du alla aktiviteter.   Måndag 19/2 Programmering i Scratch Kom och prova på att programmera i Scratch. Du kan testa att skapa ett...

Läs mer

Årsmöte SPF Seniorerna Fyrklövern Bjuv

18-02-2018

MÖTE SPF Seniorerna Fyrklövern Bjuv har haft årsmöte. 90 medlemmar hade hörsammat kallelsen. Mötet ägde rum i Församlingshemmet i Billesholm. Efter mötets öppnande ägde parentation rum, därefter årsmötesförhandlingar som avslutades med...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
Box 54
267 22, Bjuv

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0725 89 25 61

Storlek mm - Info här »