Nyheter

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
KYRKOVALET Visserligen kom Sverigedemokraterna in i Ekeby församling i kyrkovalet men i praktiken kommer det inte att innebära några påtagliga förändringar. – Vi fortsätter verksamheten som vanligt, säger Jörgen Hansson, ordförande i Kyrkorådet.
I Ekeby församling ökade valdeltagandet med dryga två procent jämfört med 2013 och här delar sedan länge två grupperingar på makten. Flest röster har Kyrklig samling i Ekeby församling (KS) som i år fick nio mandat. Därpå följer Arbetarepartiet - Socialdemokraterna med sex mandat. Från och med årets kyrkoval finns också en tredje part med i leken och det är Sverigedemokraterna. Som i söndagens val fick fyra mandat.

SD intåg kommer dock av allt att döma inte att påverka kyrkopolitiken, menar Jörgen Hansson.

- Siffrorna är visserligen fortfarande preliminära, säger Jörgen Hansson. När det är sluträknat tror jag vi i KS får 15-20 röster till och kanske ännu ett mandat. Men säkert är det inte.

- Hur som helst så är antalet platser i Kyrkofullmäktige 19 men eftersom Sverigedemokraterna bara kan fylla två av de fyra mandat de fick har vi de facto 17 platser att fördela. Och vi i KS fick nio. Nio av 17, det klarar vi oss bra på.

Att SD nu kommit in i kyrkosammanhanget ser inte Jörgen Hansson som något problem.

- Jag tror ärligt talat de menar väl med sitt engagemang, säger han och berättar att han och Pia och BennyTrollehjelm som SD-ledamöterna heter, redan hunnit tala en del i samband med valarbetet som föregick själva valet.

Förväntar sig inga problem
- Jag förväntar mig inga som helst problem med att samarbeta med dem.

Jörgen Hansson och ledaren för S-listan Hans Larsson är goda vänner sedan gammalt och har inga problem med att samarbeta även om de i utgångsläget befinner sig på olika sidor på den politiska skalan höger-vänster.

- Vi bedriver överhuvudtaget ingen politik i vårt samarbete i Ekeby församling, säger Jörgen Hansson. Och vi har inga problem att umgås.

- På det sättet kan man säga att det efter gårdagens val inte händer något nytt här i Ekeby församling, konstaterar Jörgen Hansson.

Framtidsutsikter
Vi kommer att prata om framtidsutsikter för församlingen. Ett samgående med någon annan församling har länge diskuterats. I Ekeby precis som i Bjuv och alla andra kyrkoförsamlingar i Sverige idag så sjunker medlemsantalet och därmed intäkterna. Det gäller därför att hitta nya sätt att överleva.

- Det där har vi vetat i många år, säger Jörgen Hansson. Men vi är glada så länge vi kan driva vår småskaliga verksamhet på det sätt vi gjort hittills. Och när det inte går längre får vi anpassa oss till den situationen. Vi har haft diskussioner med Lunds stift kring de här frågorna men det finns inga konkreta förslag att ta ställning till.

- Samtidigt vet vi ju att det krävs en viss bärkraft för att kunna fortsätta. Bjuvs församling är större än vår men också där är det en tidsfråga innan man måste anpassa sig till något nytt.

Samverkan nödvändig
Jörgen Hansson säger att han gärna inom 4-5 år skulle vilja att konkreta samtal med andra med samma behov av förnyelse, skulle komma igång. Han berättar om hur man gjort i Helsingborg, Malmö och Landskrona för att klara ekonomin.

- Till sist har man inte råd att ha den personalstyrkan man har idag. Lönekostnaderna är de helt dominerande i sammanhanget. I framtiden skulle man kunna gå ihop och dela på en kyrkoherdelön – en stor utgift - liksom de administrativa kostnaderna. Svenska kyrkan har idag väl fungerande proaktiva system som vi alla kan koppla upp på oss på för att få ner kostnaderna och skapa mer effektiva enheter.

- Man kan bilda pastorat där man delar på kostnaderna, fortsätter Hansson. Det har man gjort i exempelvis Helsingborg, Malmö och Landskrona.

Den lokala prägeln får dock inte gå förlorad i samband med effektiviseringen.

- Man måste fortsätta ha något att säga till om i sin församling när det gäller det lokala arbetet. Det får inte bli som i Billesholm där musten gick ur medarbetarna eftersom all verksamhet efter en omorganisation skulle utgå från eller bedrivas i centralorten Bjuv. På bekostnad av det lokala engagemang som tidigare fanns i Billesholm, avslutar Jörgen Hansson.

Marianne Rönnberg Galmor

Fakta kyrkovalet Ekeby församling:

Valdeltagande:

2017: 15,18%

2013: 13,07%

Förändring valdeltagande: 2,11%

Antal valdistrikt vars röster redovisats: 1 av 1

Antal röstberättigade: 2 135

Avgivna röster: 324

Giltiga röster: 321Ogiltiga röster: 3

SÖK

GÅNG

Julskyltningen i Åstorps centrum

29-11-2017

JUL Den 3 december bjuder Åstorps kommun och handelsklubben in till den traditionella skyltsöndagen med aktiviteter för stora och små i centrum. Under dagen kan man träffa tomten och tomtemor, åka...

Läs mer

Julmarknad i Norra Vrams vackra prästgår…

28-11-2017

JULTRADITION Lördag och söndag den 9 och 10 december, mellan kl 14 och 18, är det dags för den traditionella julmarknaden i Billesholmstraktens Hembygdsförening. Som huserar i Norra Vrams gamla...

Läs mer

Julskyltning 3 december - Bjuv

23-11-2017

JUL Julskyltningssöndagen den 3/12 är Julstugan i Centrumkyrkan som vanligt öppen. Mellan  kl14 och 17:30 och där man kan handla lotter och köpa sig en våffla med kaffe.. Man kan också...

Läs mer

Julmarknad i Stenestad

10-11-2017

MARKNAD Den 11 november kl. 11:00 till den 12 november kl. 16:00 är det dags för årets version av Stenestad Julmarknad. En perfekt pittoreskt inramad tradition med såväl marknadsstånd som...

Läs mer

Ekeby julmarknad

09-11-2017

Ekeby Julmarknad sponsrar av företagen i byn och äger rum den 3 december mellan kl 14 och 18. Arrangör är som vanligt Jonas Persson Gram.      

Läs mer

Sommelius möter Moberg

09-11-2017

SAMTAL Nu är det återigen dags för Klippansuccén och samtalsserien ”Gäst i Klippansoffan”! Torsdag den 16 november kl 18.30 gästar författaren och journalisten Åsa Moberg Klippansoffan i ett spännande samtal med...

Läs mer

Deckare till jul!?

09-11-2017

BÖCKER Deckarexperten Kerstin Bergman berättar om olika typer av deckare och vad som händer på den svenska deckarscenen just nu. Hon tipsar också om årets bästa julklappsdeckare, oavsett om det...

Läs mer

Fullspäckat höstlovsprogram

27-10-2017

SKOLLOV Snart är höstlovet här. Se på film, vandra på Söderåsen eller prova på en ny idrott - Bjuvs kommun har ett fullspäckat höstlovsprogram med massor av aktiviteter för barn...

Läs mer

Bowling på höstlovet

17-10-2017

BOWLA Under höstlovet anordnar Bjuvs bowling prova på för skolungdomar i Bjuvs kommun. Vecka 44 (måndag 30/10 - fredag 3/11 kl.13-18) kan ungdomar från 7 år och uppåt prova på bowling...

Läs mer

Brogårda förskola firar 40 år

03-10-2017

BJUV Torsdagen den 5 oktober firas det att Brogårdaskolan fyller 40 år. Kommunen bjuder på en dag fylld av aktiviteter för förskolans barn, syskon, föräldrar och före detta personal och...

Läs mer

Stadens lockelser och faror för våra små…

11-09-2017

KUNSKAP Forskarturnén 2017 på Bjuvs bibliotek fortsätter. I ett föredrag onsdagen den 11 oktober kl 18.00 berättar Caroline Isaksson, docent och universitetslektor i biologi vid Lunds universitet, om Sveriges vanligaste...

Läs mer

Bjuvskalaset 25-26 augusti

24-08-2017

Bjuvskalaset pågår mellan den 25 och 26 augusti kl 15.00 – 23.00.      

Läs mer

Startskottet för nya Brogårdaskolan

07-08-2017

STARTSKOTTET Måndagen den 14 augusti kl 11, tar kommunstyrelsens ordförande Anders Månsson tillsammans med skolans elever, på terminens allra första skoldag - det allra första spadtaget mot en ny Brogårdaskola...

Läs mer

Konsert med Albin Johnsén

15-07-2017

Konsert med Albin Johnsén i Folkets Hus-parken den 11 augusti mellan kl 20 och 23.  

Läs mer

Invigning av multiarenan i Billesholm

13-07-2017

INVIGNING Multiarenan i Billesholm ska vara på plats till skolstarten. Invigningen äger rum måndagen den 14 augusti klockan 10 tillsammans med alla elever på Jens Billeskolan årskurs F-6.  

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
Box 54
267 22, Bjuv

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0725 89 25 61

Storlek mm - Info här »