POLITIKERKOLLEN På onsdagen, tre dagar före valet alltså, bytte jag skrivbordet och datorn mot en rundvandring i Ekeby, Billesholm och Bjuv. I handen hade jag en bildkarta med porträtt på de politiker som styr i Bjuvspolitiken. Och min fråga var: Känner du igen dina politiker?

När jag först kläckte reportageidéen var jag själv skeptisk till om invånarna i Bjuvs olika kommundelar faktiskt vet vilka personerna de röstar på lokalt är och hur de ser ut. Våra kortfilmer på företrädarna för Bjuvs tre största, och därmed "statsbärande" partier SD, M och S är därför just tänkta att visa upp människorna bakom affischnamnen. Och med kartan i högsta hugg ville jag nu ta pulsen på vad väljarna faktiskt vet.

Jag började i Ekeby i strålande sol. Innan jag hunnit ur bilen på skolparkeringen vevade jag ner rutan och hojtade till en kvinna som just parkerat om hon hade tid för mig i två minuter. För att svara på några frågor. Och det hade hon!

Bäst att hugga direkt, tänkte jag medan jag kravlade mig ur bilen och fick upp penna och en bildkarta. Kvinnan och hennes man - som också anslöt sig - imponerade stort på mig med sina svar. De visste vilka många på bilderna var. Vilken flygande start!

OBSERVERA i sammanhanget att jag inte frågade vilka partier de jag träffade röstade på. Utan bara om de kände igen någon eller några på min bildkarta.

Näste man att bli "attackerad" av mig visade sig vara en Miljöpartist. När vi konstaterat att partiet inte finns representerat i Bjuvs kommun längre så kollade han i alla fall mina bilder och sa sig känna igen något ansikte.

Ur en bil klev en person som visade sig bo i Ekeby med sin familj. Han hade personnummer, berättade han. Men hade ännu inte fått något medborgarskap och därmed ingen röstsedel. Vilket i sin tur gjorde det ganska naturligt att han inte kände igen någon på min karta.

 

 

Så kom Micke Bengtsson och stannade för att titta. Han visade sig vara ganska kunnig vad gäller lokalpolitikerna liksom Michelle Nilsson och Jimmie Andersson som båda hade mer än godkänd koll på vilka personerna jag visade dem, var.

Om Ekeby kan jag säga att Mikael Henrysson och Pia Trollehjelm fick flest kryss. Just Pia Trollehjelms aktivitet på Facebook sade sig flera jag träffade ha stött på. Allan Jönsson fick också några kryss men de övriga ansiktena var inte lika bekanta.

Nästa station Billesholm
Nu gick turen till Billesholms centrum. För att inte störa KD som kampanjade utanför mataffären i centrum så promenerade jag Storgatan fram och tillbaka.

Först ut var Arild Johansen - som är så pass nyinflyttad i Billesholm att han må vara ursäktad för att han inte kände igen fler politiker än sin egen ledare Maria Berglund. politikerna. Där han som aktiv KD-medlem kampanjade för partiet utanför affären.

 

 

En dam och en småbarnsmamma tittade också på bilderna och pekade och gissade - men namn och bild fick jag vara utan. Det fick jag däremot ta på Ann-Christin Nilsson.

Stefan Holmberg däremot visste vilka de flesta var och Berit Ahlin och Therese Olsson likaså. Berit gillade inte kameran men Theres ställde upp i sin färgglada jobbsvid.

Joakim Richter till sist - relativt ny Billesholmsbo - kände inte igen någon på bilderna. Däremot har han barn på förskolan Solvallen på Kyrkbacken. Och undrade vem som kunde berätta om ifall den kommer att få finnas kvar. 

Lyckad Moderatkampanj
När jag var färdig kan jag konstatera att Moderaternas Facebook-kampanj den senaste tiden verkar ha burit frukt. Billesholm är ju, liksom Bjuv och Ekeby, gamla gruv- och industriorter från början. Och inte det jag traditionellt skulle kalla Moderatnästen. Men i Billesholm fick Jörgen Johnsson, Moderaterna Bjuvs för närvarande deltidsanställda kommunalråd, allra flest kryss av de invånare jag träffade. M:s förstanamn - Matthias Åkesson - även han Billesholmsbo - hade inte slagit igenom lika stort. Och det tidigare kommunalrådet Anders Månsson från Socialdemokraterna var mer igenkänd än M-ledaren i kommunen, Ann-Charlotte Hammar Johnsson. Den senare tillbringar mycket tid i Riksdagen i Stockholm och det kanske förklarar en del.

Och så till sist Bjuv
Jag tog plats på parkeringen utanför gamla All-Livs i Bjuv. Många var på väg in i butiken för att handla och jag hade inga problem att hitta personer som ville svara på frågor.

Boel Larsson var först ut på plan och det visade sig att hon bor i Ekeby. En annan kvinna ville inte presentera sig eller vara med på bild - men svarade gjorde hon i alla fall.

 

 

Inger Martinsson från Bjuv pekade också ut vilka hon kände igen och så kom Pär Andersson - politiskt aktiv i S och själv med på partiets lista. Pär kunde såklart peka ut de allra flesta politikerna.

Bea Lundh, Moderat, kunde också det men när ytterligare en Ekebybo dök upp - Göran Engdahl - så blev det inte lika många kryss. Och Jon Nilsson från Bjuv - han fick inte många poäng. Fast den diskussion om samhälle och politik vi hade efter bild-gissningen var mycket trevlig.

Titta nu på bilderna och säg: Känner DU igen alla ansikten på bilden ovan?

Marianne Rönnberg Galmor

Svaren finns längst ner på denna sida.

Mest igenkända i fallande skala:

Anders Månsson (S) - 13

Mikael Henrysson (SD) - 8

Jörgen Johnsson (M)  - 8

Pia Trollehjelm (SD) - 7

Stefan Svalö (S) - 7

Allan Jönsson (AFS) - 6

Liselott Ljung (S) - 5

Ulrika Thulin (S) - 4

Matthias Åkesson (M) - 3

Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M) - 3

Maria Berglund (KD) - 3

Krister Bergsten (L) - 3

Petra  Nielsen (V) - 1

Kenneth Bolinder (SD) - 1

Krister Nilsson C - 1

Nils  Nilsson C  - 0

Kerstin Persson C - 0

 


PÅ GÅNG

Julpyssel i kyrkan
God natt, Alfons Åberg!
Spännande om vikingar på Arkivens dag i Billesholm
Kommun och polis ute och pratar trygghet
Möt författaren till bok om tågresande

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: redaktionen@bjuvsweek.se

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Väder

 

booked.net

Om oss

Bjuvsweek
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se och bjuvsweek.se  är del av det Pressetiska systemet.


E-post marianne@bjuvsweek.se

Annonsera på bjuvsweek.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.