MARIANNES BLOGG Ja. Det kanske var fel av mig att lägga ner Bjuvsnytt. Bara för att kort därefter starta Bjuvsweek. Just den korta tiden emellan besluten verkar särskilt ha förvirrat min fina läsekrets. Men det finns en förklaring.

Att förvirra någon var aldrig min mening. Jag var bara efter 10 fulla år av nyhetsjakt och ensamredaktörskap väldigt färdig med det kapitlet i mitt liv. För dig som inte vet det så har jag inte haft några inkomster som burit upp det jobb jag lagt ner på tidningen. En del vänliga själar har förvisso skänkt en slant emellanåt men någon lön eller inkomst har det inte blivit. Bjuvsnytt var alltid gratis. Öppen för alla att läsa. För att jag tycker att saker som är viktiga för människor ska vara tillgängliga. Inte gömda bakom en sk betalvägg.

Detta koncept ska kunna fungera om man har annonsintäkter. Vilket Bjuvsnytt dock aldrig hade i någon skala värd att tala om.

Vilket betyder att jag jobbade gratis i 10 år. Känner du någon mer som gör det? Jag kan inte komma på en enda.

Nu är det dock snart val i Sverige och det känns inte som vilket val som helst. Vårt samhälle har gått igenom mer än ett stålbad sedan förra valet 2018 - känns det som i alla fall. Och vilka som kommer till makten efter den 11 september är ovanligt svårt att sia om.

Nyfiken och samhällsengagerad som jag är kan jag ju självklart inte vara borta från nyhetsflödet just i detta sammanhang.

Back to the start
När jag startade bjuvsnytt.se år 2012 så var tanken att jag skulle skriva ett par artiklar per vecka. Inte ägna mig åt daglig nyhetsjakt.

Men när jag så sjösatte tidningen visade det sig att det fanns ett behov av en rejäl redaktionell bevakning. En del av er minns kanske att HD i den vevan sa att de skulle sluta bevaka Bjuvs kommun och här bara ge ut en tidning som heter Hallå. Ett ganska allmängiltigt magasin som inte har någon särskild Bjuvsprofil.

När jag så startade min tidning – och HD märkte att den både var seriös och välkommen bland Bjuvsborna – så ändrade de sig. Stannade kvar, om än i en mycket liten skala.

Mina gamla reporterränder visade sig vara vid liv och i många år jobbade jag 24/7. När jag för ett par år sedan genomgick ett par större operationer minskade takten. Men inte lusten.

För en tid sedan ökade jag tempot lite igen. Men vid 10-årsstrecket hade jag fått tillräckligt många försåtliga knivhugg i ryggen för att börja fundera på vad det egentligen är jag håller på med. Och så fattade jag nedläggningsbeslutet. Gjorde därefter en resa och fick tid att tänka.

Resultatet blev nystarten av BJUVSWEEK. Namnet som associerar till det berömda magasinet NEWSWEEK valde jag lite på skoj. Det är ju lite kaxigt men samtidigt är jag seriös i allt jag gör. Precis som den amerikanska storasystern. Följer mina etiska spelregler – gammaldags skolad journalist som jag är.

Jag och Lasse Nielsen, som jag bla livestreamar mötena i Bjuvs kommunfullmäktige tillsammans med, håller just nu på att bygga om det som du hittills känt som bjuvsnytt.se. Och det tar lite tid. Vi ber dig därför att ha tålamod med själva utseendet på sidan. Det blir bättre!

Vi laddar för det stundande valet och seriösa artiklar och reportage kring det. Som vi givetvis hoppas du ska läsa.

bjuvsweek.se fortsätter dessutom att sända från mötena i Bjuvs kommunfullmäktige. Precis som bjuvsnytt.se. Just nu fungerar det att skriva båda adresserna.

Se alltså inte nedläggning och nystart som något ”hattande”. Utan som det arbete jag både kan och vet behövs i Bjuvs kommun. Platsen som bla nuvarande regering via Kulturdepartementet, samt det traditionella medieetablissemanget klassat som ”en vit fläck på mediakartan”.

Mitt mål är alltid att göra ”det vita” lite mer genomskinligt!

Marianne Rönnberg Galmor

Chefredaktör och ansvarig utgivare