BJUVSWEEK - BJUVSFEST Jag hade räknat ut det så bra. Fredag hemresa från Tyskland. Lördag först Ring Knutstorp. Sedan Bjuvsfesten. Hemresan gick som planerat. EPA-folket var entaustiskt. Men Bjuvsfesten dag 2 kändes väldigt avslagen men det var säkert regnets fel.
Vad jag förstått i efterhand blev Bjuvsfesten dag 1 en lyckad tillställning. Besökarna roade sig, åt langos, munkar, brända mandlar och annat gott. Pratade med vänner och lyssnade på olika uppträden i "Folkets hushålan" där scener satts upp.

Utbudet i stånden längs Storgatan och Mejerigatan var sig likt. De vanliga tröjorna, byxorna och klänningarna som vi alltid ser oavsett om vi besöker byfester i Sverige eller marknader utomlands.

Skillnaden mellan dag 1 och 2 var att plaggen på dag 2 närmast hängde ikapp med de av regnet slaka tygtaken och parasollerna. Fuktigt var bara förnamnet på lördagen och såväl människor som saker påverkas såklart av ett så plötsligt väderomslag.

 

 


Hur som helst; någon trängsel var det inte någonstans under mitt besök. Flest besökare fanns på och kring nöjeshörnet med sina karuseller och tävlingsbås.

Bjuvs lokalpolitiker fanns som vanligt när det är folkfest på plats. De styrande Sverigedemokraterna och Moderaterna hade eget tält respektive husvagn. Socialdemokraterna hade ett eget rött tält emellan de två. Och i ett granntält delade Centern och Kristdemokraterna på utrymmet. Vänstern och Liberalerna syntes däremot inte till.

 

 

 Fyra stadiga väktare stod och pratade intill nöjesfältet. Tre Rödakorsare med räddningskit på ryggen, passerade mig utan brådska.
Ingenstans såg eller hörde jag - tack och lov ska tilläggas - något som krävde  deras uppmärksamhet.

 


Summa summarum; Festivalen verkar ha avlöpt i lugn och ro. Även om den - inte minst pga regnet - gav ett avslaget intryck.

Marianne Rönnberg Galmor