BJUVSWEEK - Uppdaterad - Idag fredag klockan 14.00 tar den populäre äldrepedagogen Marcus Nyrén avsked av Bjuv genom att en sista gång bjuda publiken på sin unika "skapelse" - en föreställning med Metallic Rollatorz. Verksamheten för äldres välbefinnande ska i fortsättningen drivas av volontärer, heter det från källor både i politiken och kommunhuset. Vad det innebär återstår att se.

Han kom som en virvelvind till Bjuvs kommun - Marcus Nyrén. Hans formella titel har hela tiden varit äldrepedagog men det dröjde inte länge förrän han rätt och slätt var Marcus med invånarna. Med stort intresse för uppgiften och världens energi skapade han tillsammans med en grupp på den sk dagverksamheten för äldre - med centrum på Varagården i Bjuv - ett koncept som han sedan visat upp i media - lokalt och riks. Gruppen Metallic Rollatorz.

 

Bilden: Marcus fick av "fancluben" på Solträffen i Billesholm i avskedsgåva bl.a. en T-shirt med alla deras namn på.

Marcus Nyrén började arbeta i Bjuvs kommun för 7 år sedan. Han byggde upp en verksamhet vars ram heter Det Bjuva livet och vars stora dragplåster blev "showgruppen" Metallic Rollatorz. Där Marucs skrev texter, spelade och sjöng och entusiasmerade alla äldre som ville vara med.

Gruppen inledde försiktigt med uppträden hemma i Bjuv. Jag minns t.ex. ett Luciatåg i kommunhuset. Men ju fler följare hemsidan fick och ju större extern uppmärksamhet de tokroliga och samtidigt mycket allvarliga framträdandena fick - ju större svängar blev det ute i resten av landet.

Idésprutan Marcus kontaktade upphovsmän som exempelvis Magnus Uggla och E-type och fick tillstånd att använda några av deras mest populära låtar. Som Marcus själv anpassade texterna till så att de stämde med livet och förutsättningarna för de äldre. I Bjuv och också i hela riket. Förutom alla lokala shower har det med åren också blivit flera TV-framträdanden, bl.a. i Mello.

Det hara varit roligt för deltagarna  förliksom för Marcus och kollegan Maria Dalkvist. Det har dessutom varit mycket roligt och intressant att se hur denna verksamhet kommit så många andra till del. Glädjen har spridit sig som ringar på vattnet och för många gjort stor skillnad. Fler än en äldre person som tidigare mest tillbringade tiden i ensamhet på rummet har lockats med av Marcus absolut smittande glädje och vänlighet. Och från ensamheten har fler än en också vågat sig till matsalen på Varagården. Och fått både stimulans, kärlek och nya vänner. Ett rikare liv, helt enkelt.

 

Idag fredag 2 september blir det stort avsked på Varagårdsskolan i Bjuv för Marcus Nyrén med Matallic Rollatorz. För en tid sedan var det dessa damer på Solträffen i Billesholm som hade en särskild avskedsträff med presentutdelning för Marcus personligen.

Avslutar med flaggan i topp
Nu är det dock dags för Marcus att gå till annan verksamhet som musiklärare, fritidspedagog och extra resurs. Han flyttar till Höganäs kommun där han redan bor. Får närmare till jobbet.

Marcus Nyréns sista arbetsdag i Bjuv är den 9 september. Dagen innan - dvs den 8 september - gör Matallic Rollatorz en miniturné till Kungälvs kommun.

– Vi har fått en dedikerad inbjudan från Kungälvs kommun, där de vill ha en inspirationskväll för sina vård- och omsorgsanställda. Då valde de ut oss som dragplåster, berättar Marcus Nyrén.

- Jag är så oerhört tacksam över all kärlek jag fått av så många människor i Bjuvs kommun, säger Marcus själv. Det bubblar i mig när jag tänker på allt fint och viktigt vi upplevt tillsammans.

Den hälsofrämjande och förebyggande verksamheten för äldre kommer att fortsätta i Bjuv. Men nu är det någon annan som håller i rodret.

- Det finns fantastiska volontärer i verksamheten som också hjälper till för att få den att fungera. Det kommer att bli bra även med dem, avslutar den ödmjuke Marcus Nyrén.

Många kom för att se finalen
Metallic Rollatorz drog nästan fullt hus i Varagårdsskolans aula på fredagen. Då de körde sin sista föreställning tillsammans med Marcus Nyrén. Det blev fullt ös och både glitter och glamour och när musiken tonade ut tog rungande applåder vid.

 

 

Marianne Rönnberg Galmor