KULTUR Minns ni Lucas Schönefeld i Ekeby? Som flyttade till Helsingborg? I helgen tilldelades han det första Magnus Ragnvidstipendiet. För sin talang, sin begåvning, sin klokskap och sitt stora mod.
Klippans konsthall fylldes när Klippansonen och kändisfotografen Magnus Ragnvid på lördagen för första gången delade ut det allra första stipendiet ur Magnus Ragnvids Insamlingsstiftelse. Som han grundat för att ”lyfta och främja unga HBTQIA+-kulturpersoner bosatta och verksamma i Skåne län i åldersspannet 16-25 år”.

Tretton personer fick sammanlagt 30 nomineringar. Lucas Schönefeld vann.

- Oj! Är alla här för min skull, sa en glad och smått chockad Lucas Schönefeld, 17 år. När han såg salen fyllas.

- Det är jag inte riktigt van vid.

Ändå har han stått på många scener sedan vi träffade honom i hans första intervju någonsin. I bjuvsnytt.se. Han har gått hos sångpedagog, sjungit i tävlingar både i Sverige och utomlands och också uppträtt på Stockholm Pride.

När Lucas bara var tio år kom han ut som homosexuell och den mobbning, det utanförskap – och de känslor av ångest och otillräcklighet som han sedan utsatts för och känt, återkommer i hans musik. Med de personliga erfarenheterna och känslorna når hans musik definitivt också åhörarnas känslor och hjärtan.

Enormt stöttande
 - Lucas har alltid sjungit, säger en strålande lycklig och stolt mamma Linda Schönefeld.

Hela familjen är på plats i Klippans konsthall denna lördag för att stötta och hylla Lucas. Den är och har alltid varit hans stöd och trygghet när mobbningen i skolan gjort tillvaron outhärdlig och ångestfylld. Men också i övrigt. Sammanhållningen i familjen Schönefeld är vattentät och hade det funnits ett pris för stöttande föräldrar så hade jag personligen nominerat Linda och Christian. 

När stipendiechecken på 25.000 kronor, samt tal och lovord från utdelarna levererade, står Lucas i sitt rosa hår med micken i handen. Han sjunger fyra av sina egenkomponerade låtar. Kompar sig själv vid pianot i några av dem och berättar lite om bakgrunden. När ångesten red honom satte han sig vid pianot och skrev. Omvandlade känslorna till musik och texter.

 
 

 

Att Lucas inte försökt sin sexuella läggning utan alltid stått upp för den han är, är något som imponerar på Magnus Ragnvid och stiftelsens styrelsemedlemmar.

Barn kan som vi alla vet vara grymma i sina omdömen om någon eller något inte "passar in". I en liten by inte minst. Där de flesta kikar på grannarna och hellre följer strömmen och bygger en fin fasad utåt än låter omgivningen se hur det verkligen förhåller sig innanför väggarna.

Schönefelds flyttade bort från det lilla sammanhanget och Lucas fick större möjligheter att utveckla sin speciella talang sång och musik.

Nu ser vi detta bära ytterligare en frukt - i form av ett välförtjänt stipendium.

Vi ses på nästa utdelning också Lucas!

 Marianne Rönnberg Galmor