M:s Blogg

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
HJÄLPLÖSHET Jag höll på att bryta alla fingrar på vänster hand idag när jag gick ur bilen för att hämta ett trädgårdsbord jag lagt undan åt mor i en butik i Helsingborg.
Det gjorde hur ont som helst i alla fingrarna men jag skyndade mig att böja dem framåt efter att – som det kändes - ha brutit dem alla bakåt…… Jag hade helt enkelt INTE TID att ha några brutna fingrar och långt mindre tid att sitta på akuten och vänta 10 timmar för att bli undersökt och gipsad!

Det värkte så in i evighetens mycket i hela vänstran när jag nådde kassan inne i butiken att jag höll på att svimma men det var bara att ta några djupa andetag, koncentrera sig och klart och tydligt framföra vad jag kommit i för ärende. Jag hade en tid att passa i Billesholm!

Efter att ha betalat med högran och sedan greppet kartongen med glasbordet med högran, skyndade jag mig tillbaka till bilen för att ta mig hem till Bjuv, lasta av bord och annat, och infinna mig på ett kvällsjobb i Billesholm. Dit jag hann precis när föreställningen börjat.

Samtidigt som jag skyndade vägen fram kom jag att tänka på sårbarhet. Min egen i det här fallet. Som människa och inte minst som ensamredaktör. Vad skulle jag ha gjort om fingrarna faktiskt gått av? Inte stukade, som jag nu tror de är. Hur skulle jag ha kommit till lasarettet? Och hur skulle jag kunna sköta jobbet? Jag som inte har någon ersättare.

Ena stunden är man 100 procent fit for fight. En stålkvinna. I nästa sekund hjälplös. Fingrar, liksom tår, är viktigare än vi någonsin tänker på, om vi har turen att inte råka ut för någon olycka. Nu fick jag mig en rejäl tankeställare.

Som tur var, var det vänstran och inte högran som kom i kläm. Som tur är har jag råkat ut för sprickor och stukningar förut. Som tur är så är jag seg och kan bita ihop också när det gör vääääldigt ont. Som tur är har jag lärt mig att inte gnälla ”för minsta lilla”. Hallå! Jag är ju härifrån!!

Därför sitter jag också nu vid datorn hemma och skriver dessa rader. Med vanlig kraft när det gäller högerhanden. Bara lätt, lätt, när vänsterhandens fingertoppar nuddar tangenterna.

Och på tal om sårbar så var jag, när jag gjorde mig illa, på väg från Landskrona lasarett och ett besök där hos en 91-årig, ensam och tämligen hjälplös släkting. Som åkte in med ambulans i förrgår för smärtor i bröstet.

Bordet jag hämtade på vägen hem från Landskrona via Helsingborg till Bjuv var till min mor. Hon som bor på Varagården numera och som har turen att ha fått egen balkong. Som vi ska försöka göra lite hemtrevlig så att hon kan sitta ute och titta på vad som händer ”ute i världen”.

Dessa gamla var alldeles nyss som jag är nu. Jag minns det själv tydligt. De hade alltid massor att göra. Kastade sig i sina bilar och körde hit och dit för att fixa åt sina mammor, barn, äkta hälfter. De var båda yrkesarbetande i många år och därutöver hade de villa, vovve och – om än inte Volvo  - så i alla fall egen bil.

Min mor var tuff. Ingen hjälplös liten kvinna utan en erfaren och handlingskraftig person som visste vad hon ville och hur hon skulle komma dit. Hon jobbade som chef. Var bossig.

Idag vill hon helst inte lämna sitt rum. Äter om hon själv får välja, inne på rummet. Tycker rampen man satt över balkongtröskeln är läskig och går därför inte ut på balkongen.

När jag sitter här med min onda hand blir jag lite dyster till mods vid tanken på att jämfört med min hjälplöshet nu så är deras så mycket större och värre. Min hand kommer att bli bra igen och jag kan fortsätta fixa och dona, bära och kånka.

Men för mor och gudmor återkommer inte styrkan. De gamla är kort sagt hjälplösa på riktigt. Låt oss vara snälla mot dem!

Marianne

SÖK

GÅNG

Hennes farfar försökte mörda Adolf Hitle…

16-11-2018

AKTUELLT - Hur präglas man av en hjältefarfar man aldrig fick träffa? Och hur påverkade hans hjältemod familjens liv? Missade du när Barbara Fellgiebel var på Bjuvs bibliotek och berättade...

Läs mer

Höstlovsprogrammet hittar du här

31-10-2018

HÖSTLOV Som vanligt såhär års så anordnar det officiella Bjuv en rad olika nöjen och sysselsättningar för alla skolfria barn och ungdomar. HÄR hittar du hela programmet.  

Läs mer

Fokus på mat och klimat

26-09-2018

HÄLSA Under två veckor i oktober kan du lära dig mer om hur mat och miljöpåverkan hänger ihop i föreläsningsserien Mat och Klimat på biblioteket i Bjuv. Bland föreläsarna finns bland...

Läs mer

Invigningsfest i Norra Vram

06-09-2018

KULTUR På lördag den 8 september kl 14-16 är det återinvigning av Stallet hos Billesholmstraktens hembygdsförening. Som huserer i Norra Vrams gamla prästgården. Stallet har renoverats och ska i fortsttningen tjäna...

Läs mer

Fika i Norra Vram

18-07-2018

FIKDADAGS På söndag den 22 juli är det dags för sommarens andra sommarcafé hos Billesholmstraktens Hembygdsförening i Norra Vrams gamla prästgård. Kaffe med våfflor serveras i trädgården, där det finns...

Läs mer

60-årsfest på Brukshundsklubben i Bjuv

22-04-2018

FEST Den 26 maj firades det rejält i Bjuv och närmare bestämt på Brukshundsklubben, som fyllde hela 60 år!  

Läs mer

"Min farfar försökte mörda Adolf Hi…

15-03-2018

NAZISMEN Torsdag den 22 mars kl. 19 föreläser Barbara Fellgiebel på Bjuvs bibliotek om det idag högaktuella ämnet nazism och närmare bestämt om sin farfar som försökte mörda Adolf Hitler...

Läs mer

Från författardröm till topplista - så k…

28-02-2018

DRÖMMAR Torsdag den 8 mars kl. 18.00 på Bjuvs bibliotek så berättar Helena Kubicek-Boye - psykolog och författare om sina fackböcker. Helena Kubicek-Boye är psykologen och författaren som skrivit fackböcker om bland...

Läs mer

Årsmöte SPF Seniorerna Fyrklövern Bjuv

18-02-2018

MÖTE SPF Seniorerna Fyrklövern Bjuv har haft årsmöte. 90 medlemmar hade hörsammat kallelsen. Mötet ägde rum i Församlingshemmet i Billesholm. Efter mötets öppnande ägde parentation rum, därefter årsmötesförhandlingar som avslutades med...

Läs mer

Brogårda förskola firar 40 år

03-10-2017

BJUV Torsdagen den 5 oktober firas det att Brogårdaskolan fyller 40 år. Kommunen bjuder på en dag fylld av aktiviteter för förskolans barn, syskon, föräldrar och före detta personal och...

Läs mer

Stadens lockelser och faror för våra små…

11-09-2017

KUNSKAP Forskarturnén 2017 på Bjuvs bibliotek fortsätter. I ett föredrag onsdagen den 11 oktober kl 18.00 berättar Caroline Isaksson, docent och universitetslektor i biologi vid Lunds universitet, om Sveriges vanligaste...

Läs mer

Bjuvskalaset 25-26 augusti

24-08-2017

Bjuvskalaset pågår mellan den 25 och 26 augusti kl 15.00 – 23.00.      

Läs mer

Startskottet för nya Brogårdaskolan

07-08-2017

STARTSKOTTET Måndagen den 14 augusti kl 11, tar kommunstyrelsens ordförande Anders Månsson tillsammans med skolans elever, på terminens allra första skoldag - det allra första spadtaget mot en ny Brogårdaskola...

Läs mer

Konsert med Albin Johnsén

15-07-2017

Konsert med Albin Johnsén i Folkets Hus-parken den 11 augusti mellan kl 20 och 23.  

Läs mer

Invigning av multiarenan i Billesholm

13-07-2017

INVIGNING Multiarenan i Billesholm ska vara på plats till skolstarten. Invigningen äger rum måndagen den 14 augusti klockan 10 tillsammans med alla elever på Jens Billeskolan årskurs F-6.  

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
Box 54
267 22, Bjuv

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0725 89 25 61

Storlek mm - Info här »