M:s Blogg

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
FINDUS Så länge jag kan minnas har Findus funnits här i Bjuv. Min mor Ethel var bland de första som fick jobb där och jag fick på så sätt ett ganska intimt förhållande till företaget. Kanske därför jag idag bor i ett av Findushusen i Selleberga.

Mitt hus vittnar om Findus storhetstid - som efter att gruvorna lades ner blev en av Bjuvs hjärtepunkter. Tillsammans med det som då hette Glasullen och sedan Gullfiber, i Billesholm.

Findushusen byggdes åt det nystartade företaget Findus, som fick sitt namn efter den fruktindustri man tog över och gjorde om. På den tiden snålade man inte med pengarna. Den tidens mest kände arkitekt, Arthur von Schmalensee, kallades in för att rita tjänstemannavillor. Liksom en excellent trädgårdsarkitekt som såg till att villorna låg på bästa läge. Invändigt inreddes villorna med möbler och konst av den tidens mästare, bl.a. Carl Malmsten och Märta Måås.

"Nere i byn" gick ungdomarna direkt från examen i sista klass till Findus och fick jobb på dagen. Detta fortgick i generationer och även om ägarna till Findus sedan kommit och gått så ser man fortfarande fabriksarbetarna streta på sina cyklar. Till och från jobbet på Findus. Den synen kommer jag att sakna!

Själv har jag också jobbat på Findus. I ärtorna. Först med arbetsbok, eftersom jag var minderårig första sommaren. Sedan på samma premisser som övriga anställda.

Det var kul i ärtorna. Och barnmaten och majonnäsen! Ett antal veckors jobb i fabriken räckte till ett litet kapital som jag t.ex. köpte min första Interrail-biljett för. Och åkte Europa runt på. Påså sätt kan man kanske säga att det var tack vare jobbet på Findus som jag kom ut i världen?

Men man kan också säga att det var tack vare det gamla Findus - eller dess direktörers goda smak - som jag också återvände för 5 år sedan. Ett av Findushusen var till salu och jag, med min närmast romantiska inställning till såväl Findus - alla Bjuvsingars frälsare och vän - som Findushusen, slog till. Jag älskar de kulturkvarter jag återvänt till!

När jag började jobba med bjuvsnytt.se och hade ärenden till Findus märkte jag dock att de ägare och tjänstemän jag träffade i nutid närmast tyckte jag var märklig när jag började prata om Findus betydelse för bygden. Det var uppenbart att ingen av dem kunde historian som jag. Eller förstod vilken betydelse företaget haft för människorna  här. Först hade vi kol i blodet men sedan blev det under lång tid istället ärtor!

Jag minns när jag skulle intervjua "pappan" till projeket Food Valley, Henrik Nyberg, och han och hans pressekreterare frågade mig - som de antog var en Bjuvsbo och -kännare - var i byn man kunde äta lunch. Jag, som då inte hade bott här på 50 år, häpnade över deras fråga. Och insåg att trots att de hade sin dagliga utkomst från det Bjuvsbor producerade på Findus, så hittade de inte längre än till sin egen parkeringsplats! Det tyckte jag sa allt om hur dåligt dagens Findustjänstemän och ledning kunde företagets historia. Eller brydde sig om den och allt det arbete Bjuvsborna gett åt företaget i så många år.

Och inte gråter ägare och ledning över nedläggningen, som sägs bli definitiv den 31 december i år. De beklagar och säger att Bjuvs läge inte är centralt nog för att göra produkterna konkurrenskraftiga. Som vanligt handlar det förstås om pengar.

Kvar lämnar de flera hundra människor som från och med idag måsteh hitta något annat sätt att försörja sig på. I ett samhälle där inte många jobb finns att söka. Kanske kan kommunen "hitta på nåt", men det troliga är väl att många kommer att gå arbetslösa.

Kanske startar några eget. En kille från Landskrona jag pratade med samtidigt som jag nåddes av nyheten att Findus lägger ner i Bjuv, sa att man i hans stad, när varvet lades ner, hade startat många enmansföretag.

Så för vad det nu är värt bjuder jag på en första idé till eget företag. Starta ett taxiföretag! Det har jag saknat sedan jag flyttade tillbaka hit för 5 år sedan.

Jag beklagar i övrigt alla som förlorar jobbet och önskar dem lycka till med jobbsökandet eller med att starta eget.

Marianne
egenföretagare

SÖK

GÅNG

Hennes farfar försökte mörda Adolf Hitle…

16-11-2018

AKTUELLT - Hur präglas man av en hjältefarfar man aldrig fick träffa? Och hur påverkade hans hjältemod familjens liv? Missade du när Barbara Fellgiebel var på Bjuvs bibliotek och berättade...

Läs mer

Höstlovsprogrammet hittar du här

31-10-2018

HÖSTLOV Som vanligt såhär års så anordnar det officiella Bjuv en rad olika nöjen och sysselsättningar för alla skolfria barn och ungdomar. HÄR hittar du hela programmet.  

Läs mer

Fokus på mat och klimat

26-09-2018

HÄLSA Under två veckor i oktober kan du lära dig mer om hur mat och miljöpåverkan hänger ihop i föreläsningsserien Mat och Klimat på biblioteket i Bjuv. Bland föreläsarna finns bland...

Läs mer

Invigningsfest i Norra Vram

06-09-2018

KULTUR På lördag den 8 september kl 14-16 är det återinvigning av Stallet hos Billesholmstraktens hembygdsförening. Som huserer i Norra Vrams gamla prästgården. Stallet har renoverats och ska i fortsttningen tjäna...

Läs mer

Fika i Norra Vram

18-07-2018

FIKDADAGS På söndag den 22 juli är det dags för sommarens andra sommarcafé hos Billesholmstraktens Hembygdsförening i Norra Vrams gamla prästgård. Kaffe med våfflor serveras i trädgården, där det finns...

Läs mer

60-årsfest på Brukshundsklubben i Bjuv

22-04-2018

FEST Den 26 maj firades det rejält i Bjuv och närmare bestämt på Brukshundsklubben, som fyllde hela 60 år!  

Läs mer

"Min farfar försökte mörda Adolf Hi…

15-03-2018

NAZISMEN Torsdag den 22 mars kl. 19 föreläser Barbara Fellgiebel på Bjuvs bibliotek om det idag högaktuella ämnet nazism och närmare bestämt om sin farfar som försökte mörda Adolf Hitler...

Läs mer

Från författardröm till topplista - så k…

28-02-2018

DRÖMMAR Torsdag den 8 mars kl. 18.00 på Bjuvs bibliotek så berättar Helena Kubicek-Boye - psykolog och författare om sina fackböcker. Helena Kubicek-Boye är psykologen och författaren som skrivit fackböcker om bland...

Läs mer

Årsmöte SPF Seniorerna Fyrklövern Bjuv

18-02-2018

MÖTE SPF Seniorerna Fyrklövern Bjuv har haft årsmöte. 90 medlemmar hade hörsammat kallelsen. Mötet ägde rum i Församlingshemmet i Billesholm. Efter mötets öppnande ägde parentation rum, därefter årsmötesförhandlingar som avslutades med...

Läs mer

Brogårda förskola firar 40 år

03-10-2017

BJUV Torsdagen den 5 oktober firas det att Brogårdaskolan fyller 40 år. Kommunen bjuder på en dag fylld av aktiviteter för förskolans barn, syskon, föräldrar och före detta personal och...

Läs mer

Stadens lockelser och faror för våra små…

11-09-2017

KUNSKAP Forskarturnén 2017 på Bjuvs bibliotek fortsätter. I ett föredrag onsdagen den 11 oktober kl 18.00 berättar Caroline Isaksson, docent och universitetslektor i biologi vid Lunds universitet, om Sveriges vanligaste...

Läs mer

Bjuvskalaset 25-26 augusti

24-08-2017

Bjuvskalaset pågår mellan den 25 och 26 augusti kl 15.00 – 23.00.      

Läs mer

Startskottet för nya Brogårdaskolan

07-08-2017

STARTSKOTTET Måndagen den 14 augusti kl 11, tar kommunstyrelsens ordförande Anders Månsson tillsammans med skolans elever, på terminens allra första skoldag - det allra första spadtaget mot en ny Brogårdaskola...

Läs mer

Konsert med Albin Johnsén

15-07-2017

Konsert med Albin Johnsén i Folkets Hus-parken den 11 augusti mellan kl 20 och 23.  

Läs mer

Invigning av multiarenan i Billesholm

13-07-2017

INVIGNING Multiarenan i Billesholm ska vara på plats till skolstarten. Invigningen äger rum måndagen den 14 augusti klockan 10 tillsammans med alla elever på Jens Billeskolan årskurs F-6.  

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
Box 54
267 22, Bjuv

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0725 89 25 61

Storlek mm - Info här »