TERROR-VÅLD-DÖD Varför skulle vi i Sverige slippa ifrån terror, våld och död? När vårt land efter Belgien är det land i Europa som i antal "producerar" flest jihadist-krigare. Är det inte dags att fatta att det bara är en tidsfråga innan det smäller rejält här också?
Vi sitter på vår hylla här uppe i den höga nord. Blickar ner över den européiska kontinenten vidare bort mot Mellanöstern. Och beskådar de hemskheter som terrorister och jihadister numera ganska ofta utför där. Nyligen fick oskyldiga i Turkiet sätta livet till för att blodtörstiga, missledda, unga män fått för sig att de på något sätt ska förhärliga våra liv genom mord, blod och ond, bråd död. För inte så länge var offren - såväl som förövare - britter, fransmän, danskar, turister i Egypten osv osv.

Vi ser barbariet - men verkar ändå inte kunna ta till oss att det en dag händer här också. Redan har hänt faktiskt. Men att  Taimour Abdulawahab inte lyckades skada andra än sig själv verkar ha gjort att "vårt" första inhemska försök att i religionens namn åsamka oskyldiga västerlänningar död och förstörelse liksom inte räknas. Märkligt men uppenbart. Enligt den urhyggliga svenska devisen En gång är ingen gång möjligen?

De bestialiska dåden i Paris och Köpenhamn gjorde intryck när de pågick men verkar nu redan vara bortglömda. Ska dagens tre spräningar i Bryssel förändra vår närmast naiva attityd? Finns det något i det som hände på Bryssels flygplats och tunnelbana som kan få oss att se att det nästa gång faktiskt kan hända i Stockholm? I storformat som inte kan "glömmas"?

Israelisk vardagsmat
Hur gör då israelerna? Har de något att lära ut till oss? Om det nu skulle vara så att vi tror de kan lära oss något....

Jo, de satsar på civilt klädd säkerhetspersonal. Det gäller att upptäcka terroristerna innan de hinner utföra attentat. De som arbetar med säkerheten är tränade i att upptäcka misstänkt beteende och avsikter hos de som befinner sig på flygplatsen. Ni har själv mött tullare t.ex. De här grabbarna och tjejerna är hundra gånger mer ”seende”.

Det krävs också avancerad teknik och det har Israel. Faktum är att det ofta är just Israel som utvecklar spetskompetens pga sin utsatthet. Kompetens som leder till nya försvarstekniker och vassa lösningar. Som övriga världen inte är sen att såväl köpa som kopiera.

Stoppa vapenflödet
Men teknik i all ära. Ingen kan helt skydda sig från någon som vill utföra terrordöd med det egna livet som insats. I samband med attentaten i Bryssel den 22 mars sa terrorexperten Hans Brun att vår polis och militär har så dålig utrustning att de inte har en chans att ingripa om och när terrorister slår till. Terrorister som å sin sida är mycket välutrustade med vapen etc från i första hand Baltikum. En av allt att döma outsinlig källa för vapenkunder. Brun rekommenderar Europa att se till att strypa tillgången på vapen från just Baltikum.

Det går inte heller att genomsöka alla som går ombord på bussar och tunnelbanor i Europa. Ett krig utan frontlinjer där fienden är totalt fanatisk och riktar in sig på civila är helt enkelt ett krig som inte kan vinnas med konventionella medel.

Ett annorlunda krig
Vi är inte i krig med en stat och därför kan svaret inte komma via polis eller underrättelsetjänst.Fienden är desstuom vare sig polis eller regelrätt soldat utan drivs av religiös fanatism som gör honom oemottaglig för argument vi andra brukar stoppa för. 

Som Hans Brun säger så är det som ytterligare kräv därför en samordnad europeisk insats mot terroristerna. Idag slöt sig även USA:s president verbalt till denna idé - via länk från Cuba, där han just nu är på statsbesök.

Israel, denna till ytan lilla stat som pga av hat och hot mos sin själva existens redan från starten 1948 tvingats blir världsledande på terrorism, kan visa vägen. Om vi nu bara vill lyssna.

Förresten - Israels svar på medborgare som åker och strider med IS? 

- Låt dem åka dit. Men släpp inte in dem igen.

Kuriosa
Sverige har flest IS-krigare per capita i EU efter Belgien. Fler IS-krigare till antal kommer från Göteborg än hela USA. Det är djupt oroande.

London, Madrid, Stockholm, Toulouse, Bryssel, Paris, Köpenhamn. Brittisk polis uppger att de tillsammans med säkerhetstjänsten MI5 varje år avvärjt terrorplaner av samma omfattning som terrordåden i London den 7 juli 2005 då över 50 människor dödades och 700 skadades.

Marianne