MEDIA Såväl Helsingborgs Dagblad som Sydsvenskan är till salu. Ägarna har vänt sig till ett par mediehus med erbjudandet att få köpa, men båda har tackat nej.
Vad betyder då detta för folk i exempelvis Bjuv med omnejd?

Det mycket konkreta svaret är att den grundlagsskyddade granskningen av makten i kommunhus mm, via media och dess journalister, riskerer att upphöra. När det inte längre finns några journalister som kollar postlistor, protokoll och tips från olika håll om vad som händer i kommunhus och andra maktcentra, ja då är det ajöss med den nödvändiga insynen som funnits i vårt land i ett par hundra år.

Är man konspiratoriskt lagd - vilket jag t.ex. är - så kan man därtill lägga att mediegranskningens upphörande gillas av makthavare. Av alla dem som gillar att köra sina egna race. Man får utgå ifrån att korruption och svågerpolitik ökar när möjligheten till insyn försvinner. Genom medias uttåg.

Och att både HD och Sydsvenskan kan försvinna/försvinner gör bara skadan ännu mycket större. Bjuvs kommun riskerar att bli en vit fläck på demokratikartan och när de två stora lokala demokratibärarna försvinner blir ju läget detsamma - för den största delen av hela Skåne!

Lägg därtill att även giganter som Svenska Dagbladet och DN har problem med ekonomin....................

I år är det dags att fira Pressfriheten som fyller 250 år i Sverige. Mot bakgrunden av att vi håller på att förlora två av några stora budbärare i dessa sammanhang känns det närmast spöklikt.
Ska vi fira pressfriheten men inte ha kvar vare sig lansarna som ska gräva och skriva - eller kanalerna att publicera i?

Vad gör vi då med pressfriheten?

Nu finns små kanaler som bjuvsnytt.se, frilagt.se, nattidningenfyren.se, burlovsnyheter.se osv. Med stora redaktionella ambitioner för demokratins bevarande - men med små ekonomiska resurser, eftersom de drivs och byggs av eldsjälar utan storkapitalet bakom sig.

Min förhoppning är att vi trots detta ska kunna växa - vi och vårt nätverk. Så att vi kan axla det ansvar vi gärna tar för att bevara journalistiken i dess traditionella form. Låt vara via Internet och sociala medier. Men det är ju där "folket" idag är och även där är vårt fokus granskning av makten och skyddandet av medborgarintresset. Enligt de principer och etiska spelregler som hittills gällt i vårt skrå.

Det är ett tungt lass vi nu får - och tar - på våra axlar. Men som vi trots allt gärna tar.

Återstår bara för dig att önska oss lycka till och ge oss ditt stöd. Like-knappen är alla tiders. Pengar på banken via bidrag och annonser en annan väg. Vill du veta mer om detta så mejla mig på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Marianne Rönnberg Galmor
chefredaktör och ansvarig utgivare
www.bjuvsnytt.se.