M:s Blogg

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vaknar till nyheten av att svartklädda män i Stockholm, kamouflerade i rånarluvor och med armbindlar och baseballträn, delat ut flygblad vid Centralen för att samla ihop gäng med människor som vill hjälpa till att prygla ensamkommande flyktingbar.

På fredagskvällen rycker Stockholms kravallpolis ut för att möta våldsverkarna. Som man dock inte hittar mer än spår av,i form av flygblad, men ändå.

Vart är vi egentligen på väg i vårt fina land?

Stockholms Centralstation har för många sedan ganska länge blivit ett andra hem. Det ser jag inte minst själv ofta eftersom jag fortfarande delvis bor i Stockholm och när jag är där passerar Centralen vid olika tidpunkter.

Nu senast har media uppmärksammat de marockanska barnen och ungdomarna som håller till på och runt centralstationen. Och som ställer till med stora besvär både för allmänheten, som de tex rånar, och polisen, som saknar legala möjligheter att hålla fast brottslingarna några längre stunder. Vilket förstås innebär att de efter några timmar hos polisen är ute på gatan igen och fria att begå nya brott.

De sociala myndigheterna har lika stora problem med dem eftersom denna särskilda grupp, födda och uppvuxna utan vuxenstöd i Marockanska storstäder, också då de tex placeras i fosterhem, föredrar att rymma och fotsätta bo med vännerna på Stockholms Central. Enligt Soc vill de hellre bo på gatan än i vanliga hem.

Hemskt blir värre
Att det finns barn och ungdomar som lever så är förstås både förfärligt och också helt nytt för de flesta svenskar. Och att de bor här hos oss är närmast chockartat för majoriteten.

Men att då försöka lösa problemet genom att söka upp dem och prygla dem, är inte mindre förfärligt. Det är faktiskt dessutom barbariskt!

Det pågår just nu mellanstatliga förhandlingar Sverige-Marocko, för att hitta en lösning så att barnen kommer tillbaka till sitt hemland. Men förhandlingar tar tid. Något vi svenskar är vana vid efter i det närmaste 100 år av demokrati.

Men plötsligt brister det hos vissa. Skrämmande nog som det verkar, hos alltfler.

Vissa anser sig plötsligt ha rätten att beväpna sig och gå ut och ta lagen i egna länder. Slå. Vilket i förlängningen betyder döda.

Hur sådana tankar far genom skallen på en arg och uppretad människa kan jag möjligen förstå.

MEN att göra verklighet av fantasierna kan jag INTE förstå!

Jag utgår ifrån att dessa beväpnade” gatuparlament” anser sig själv vara både demokratiska och framförallt civiliserade. Har åsikter i stil med ”riktiga svenska män är civiliserade”.

- Men Herregud! Är du blind eller? frågar jag.

- Hur och var fick just du luft och hur tänker du? fortsätter jag.

Fattade tack och lov
När jag var liten i Billesholm och Bjuv slogs jag mycket och ofta. Sa någon något till mig som inte passade så fick de på nosen. Jag var stark och snabb och tog inte skit.

När jag blev äldre insåg jag att det inte funkar att ge alla på skallen så fort det inte passar. Jag insåg också att man kommer betydligt mycket längre i samhället om man lär sig behärska ordet och språket.

Så även om det fortsatte klia i händerna emellanåt så vann ”ordens vapen” över knytnävarnas.

Använd insidan!
Eller som mina föräldrar uttryckte det: Använd insidan! Och om jag som ung kunde begripa nog för att göra precis det så förväntar jag mig att alla andra också ska kunna göra samma sak.

Dessutom vill jag idag rädda mitt samhälle! Genom fortsatt dialog och demokratiutövning. Vilket innebär att man använder sin rösträtt  - den som våra förfäder kämpat hårt för att tillskansa både sig själv och mig. Ska något förändras i samhället är det fortfarande rösträtten som gäller.

Jag hoppas därmed också att polis och politiker i vår huvudstad snarast kommer på hur huliganerna – de självpåtagna gatuparlamentarikerna som nu är ute och försöker uppvigla allmänheten mot invandrare – snabbt  hittar sätt att sätta stopp för denna farliga utveckling.

Farlig inte bara för gatubarn utan till slut för oss alla.

För om det börjar på Centralen i Stockholm kan du vara helt säker på att du snart på din egen gata, också i Bjuvs kommun, har gäng som tar på sig rätten att ”skapa lag och ordning”.

Tänk dig en kväll när några vänner är på väg till dig på middag. De är båda mörkhåriga med bruna ögon och pöbeln som ”håller koll” tycker de ser skumma ut. Pang! Och så blev det akuten – eller bårhuset  - istället för samling runt ditt middagsbord.

Eller om du själv är mörk och plötsligt ifrågasätts när du stiger av tåget och är på väg hem.

- Vem är du? Vart sa du? Stick. Vi ska inte ha sådana som dig här i vårt vita Bjuv!

Tycker du jag överdriver? Det gör inte jag. Det är precis så här det går till och utvecklas om vi inte ser upp!

Om vi inte NU tillsammans och allihop besinnar oss och våra handlingar är faran för att det hemska som händer i vår huvudstad just nu sprider sig till oss alla.

JAG VÄGRAR gå den vägen. Jag står upp för de demokratiska ideal och metoder som jag genom mina kloka föräldrar Ethel och Malte Rönnberg fått lära mig. Samma ideal som mina morföräldrar Einar och Julia Johansson hade. Min morfar var lokalpolitiker i Bjuv och alla delade de samma demokratiska värderingar. DEM fortsätter jag hedra.

Jag hoppas vi är tillräckligt många i detta vårt hittills så fina Sverige, som delar den inställning jag själv bär på.

Låt oss inte bli svansen, den tysta och därmed tillåtande mobben. Låt oss visa att vi fortfarande vet vad som är rätt och vad som är fel. Låt oss tillsammans säga nej till gatans parlament – och JA till fortsatt svensk demokrati och rättsordning.

Marianne Rönnberg Galmor

SÖK

GÅNG

Kalas, Alfons Åberg!

29-01-2019

Med Sagofén Isadora. Lördagen 2 februari kl. 11.00. Tid ca 30 min. En föreställning efter Gunilla Bergströms älskade barnboksklassiker Kalas, Alfons Åberg! Gratis biljetter finns att hämta på biblioteken 14 dagar före föreställningen. Ålder 3-5 år.

Läs mer

Hennes farfar försökte mörda Adolf Hitle…

16-11-2018

AKTUELLT - Hur präglas man av en hjältefarfar man aldrig fick träffa? Och hur påverkade hans hjältemod familjens liv? Missade du när Barbara Fellgiebel var på Bjuvs bibliotek och berättade...

Läs mer

Fokus på mat och klimat

26-09-2018

HÄLSA Under två veckor i oktober kan du lära dig mer om hur mat och miljöpåverkan hänger ihop i föreläsningsserien Mat och Klimat på biblioteket i Bjuv. Bland föreläsarna finns bland...

Läs mer

Fika i Norra Vram

18-07-2018

FIKDADAGS På söndag den 22 juli är det dags för sommarens andra sommarcafé hos Billesholmstraktens Hembygdsförening i Norra Vrams gamla prästgård. Kaffe med våfflor serveras i trädgården, där det finns...

Läs mer

60-årsfest på Brukshundsklubben i Bjuv

22-04-2018

FEST Den 26 maj firades det rejält i Bjuv och närmare bestämt på Brukshundsklubben, som fyllde hela 60 år!  

Läs mer

"Min farfar försökte mörda Adolf Hi…

15-03-2018

NAZISMEN Torsdag den 22 mars kl. 19 föreläser Barbara Fellgiebel på Bjuvs bibliotek om det idag högaktuella ämnet nazism och närmare bestämt om sin farfar som försökte mörda Adolf Hitler...

Läs mer

Från författardröm till topplista - så k…

28-02-2018

DRÖMMAR Torsdag den 8 mars kl. 18.00 på Bjuvs bibliotek så berättar Helena Kubicek-Boye - psykolog och författare om sina fackböcker. Helena Kubicek-Boye är psykologen och författaren som skrivit fackböcker om bland...

Läs mer

Årsmöte SPF Seniorerna Fyrklövern Bjuv

18-02-2018

MÖTE SPF Seniorerna Fyrklövern Bjuv har haft årsmöte. 90 medlemmar hade hörsammat kallelsen. Mötet ägde rum i Församlingshemmet i Billesholm. Efter mötets öppnande ägde parentation rum, därefter årsmötesförhandlingar som avslutades med...

Läs mer

Brogårda förskola firar 40 år

03-10-2017

BJUV Torsdagen den 5 oktober firas det att Brogårdaskolan fyller 40 år. Kommunen bjuder på en dag fylld av aktiviteter för förskolans barn, syskon, föräldrar och före detta personal och...

Läs mer

Stadens lockelser och faror för våra små…

11-09-2017

KUNSKAP Forskarturnén 2017 på Bjuvs bibliotek fortsätter. I ett föredrag onsdagen den 11 oktober kl 18.00 berättar Caroline Isaksson, docent och universitetslektor i biologi vid Lunds universitet, om Sveriges vanligaste...

Läs mer

Bjuvskalaset 25-26 augusti

24-08-2017

Bjuvskalaset pågår mellan den 25 och 26 augusti kl 15.00 – 23.00.      

Läs mer

Startskottet för nya Brogårdaskolan

07-08-2017

STARTSKOTTET Måndagen den 14 augusti kl 11, tar kommunstyrelsens ordförande Anders Månsson tillsammans med skolans elever, på terminens allra första skoldag - det allra första spadtaget mot en ny Brogårdaskola...

Läs mer

Konsert med Albin Johnsén

15-07-2017

Konsert med Albin Johnsén i Folkets Hus-parken den 11 augusti mellan kl 20 och 23.  

Läs mer

Invigning av multiarenan i Billesholm

13-07-2017

INVIGNING Multiarenan i Billesholm ska vara på plats till skolstarten. Invigningen äger rum måndagen den 14 augusti klockan 10 tillsammans med alla elever på Jens Billeskolan årskurs F-6.  

Läs mer

Bilbingo i Gunnarstorp

13-07-2017

BILBINGO Varje söndag under sommaren spelas det bilbingo på Tornévallen i Gunnarstorp - Bingos svenska hem. Bingo introducerades i Sverige 1961 i just Gunnarstorp. Start kl. 14.00 fram till cirka 17.00. Arrangörer:...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
Box 54
267 22, Bjuv

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0725 89 25 61

Storlek mm - Info här »