M:s Blogg

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
TERROR Ärligt talat känner jag mig helt tom inuti. Nya terrorattentat, nu i Spanien, och jag tänker att Ja, då hände det där den här gången. Undrar var de slår till nästa gång? Och så hoppas jag att jag inte råkar vara just där, just då.
Redan igår dök de första profilbilderna på FB upp – på vänner - nu med den spanska flaggan i fotots ena kant. Det hade blivit dags att byta ut den brittiska som satt där nyss. När terroristerna slog till i Paris för nu ganska länge sedan så lade alla – me included – istället en fransk flagga i bildens fond.

Redan efter London gjorde jag min egen ”flagga”. Skrev “I´m with anybody against terror”. För jag vet ju att Barcelona inte var den sista platsen dessa barbarer slog till mot.

 

Undrar du hur jag vet det? Jo, för att jag varit med om det här förut. Och förut. Och förut. Tyvärr.

Redan när jag själv i somras råkade befinna mig på Åhléns City i Stockholm samtidigt som en galen islamistisk fanatiker fick för sig att först döda oskyldiga fotgängare med bil och sedan ramma varuhusets vägg mot Drottninggatan, kände jag mig märkligt oberörd. Inte så att jag inte känner med offren. Det gör jag naturligtvis. Det är ju oerhört frånstötande att tänka att helt oskyldiga människor kommer i vägen för indoktrinerade vettvillingar som bara är ute efter att döda så många som möjligt. Och hade terroristen i Stockholm fått den bomb han hade i en väska i passagerarsätet att detonera så hade jag – med hela Åhlénsbyggnaden och dess mänskliga samt materiella innehåll – trasats sönder och sjunkit ner i T-centralen inunder. Och krossat alla dem som befann sig där dessutom.

Man kan tycka att det räcker nu. Men det gör det inte. Jag blir bara alltmer avtrubbad.

Det är så terror verkar. Den skrämmer först men den bryter samtidigt ner oss. Genom att hålla ett hot ständigt levande trubbar du av människor. Och på grund av ständig missilbeskjutning mot särskilt de israeler som lever i gränslandet till Gaza, Västbanken och i Jurusalem, ”kryddad” först med flygplanskapningar, självmordsbombare och 9/11 och nu de senare åren också oförutsägbara knivmord på öppen gata och det senaste - Mord med bil – förvånar du varken israeler, judar eller mig längre. Vi vet att allt är möjligt. Och att det kommer mer. Oavsett hur skicklig polisen är och att det sägs vara så att polis och militär stoppar fler försök än vi känner till - så kan terrorismen inte stoppas helt. Då och då kommer alltid någon vettvilling att slinka igenom nätet.

Offren på torsdagen befann sig i Barcelona i Spanien. De var ute och turistade i staden du bara kan älska. De var där för att shoppa, träffa en käresta eller vän för att fika. Normala saker. Det enda ”felet” på dem var att de inte var muslimer. Det vill säga det kan ha funnits muslimer också bland offren för islamisterna dödar ju även muslimer de inte finner vara ”rätt”.

Terroristerna offrar sina egna liv också och fortsätter mot sitt sjuka mål – att skrämma och döda så många ”orena” som möjligt. Alltså människor som inte är födda muslimer. Lägga världen under sig med sina sjuka idéer och doktriner. Redan nu sitter nya idioter och planerar nya illdåd. Var det kommer att ”lyckas” hör vi på nyheterna framöver.

Viktigt förtydligande
Jag måste här förtydliga att jag skriver muslimer och menar då de muslimer som radikaliserats och anslutit sig till rörelser som al Qaida, Islamiska Staten, Hamas, Hizbollah mfl mfl. De som blivit itutade att det är livet efter detta på jorden, som är det eftersträvansvärda. Att genom att döda icke-muslimer får de fribiljett dit.

Det sägs att unga muslimer från fattiga delar av världen – må det vara i Gaza eller något slumområde i något av de vanskötta muslimska länderna i tex Mellanöstern – ser uppdraget som självmordsbombare eller bilmördare som ett sätt att komma till Paradiset samtidigt som familjen i framtiden kommer att försörjas av den Palestinska myndigheten. Som använder delar av tex det svenska biståndet till att avlöna mördare. HUR SJUKT ÄR DET?

Inte fasiken tar jag bilen och kör till ”Kulla gågata” i Helsingborg för att jag är sur och tycker några andra gott kan dö det. Som någon sorts kompensation. Hämnd? För att????

Jo, jag vet att världens alla länder till stor del styrs av korrupta ledningar och att många människor lider av detta. Jo jag vet att Europas länder sugit ut både Mellanöstern, Afrika och Asien och lämnat befolkningarna åt sina öden. Jag vet också att alltfler människor på jorden blir offer för krig, blir fattiga och utnyttjade. Men jag tycker INTE det berättigar att ge sig på oskyldiga människor. Rent nyktert är det ju så att om din ledare i ditt hemland inte arbetar för dig så är det ju honom och hans gäng du ska ge dig på. Inte turister som är ute och tittar på sevärdheter eller privatpersoner som träffas och fikar.

Det som får mig att må illa förutom terrordåden är många svenskars förment välmenande överseende med det jag ovan beskriver. Istället för att kräva det av andra som man kräver av sig själv – att uppträda demokratiskt och tex följs lagen – så menar man att eftersom den eller den levt i ”utanförskap” så får man förstå att de är ledsna och därför tar en bil och kör ihjäl några andra……

Vad är det för snack? Ordet utanförskap står mig upp i halsen. Vem har inte någon gång känt utanförskap? Jag har själv i 40 år trakasserats i staden jag bott allra längst i mitt liv i - Stockholm - för att jag är skåning. Varje dag har mitt "läte" gjort mig till underdog i en uppsjö av dumma människor.

Vem har rätten att tolka vad utanförskap är och vem som lever i det eller inte? Det finns väl många människor före invandringen i stor skala till Sverige, som upplevt och känt sig utanför?! Och yazidierna, kopterna och judarna, har inte de levt i utanförskap? Betalat priset för att inte vara accepterade? Antingen uppför man sig som man ska där man är – anpassar sig – eller så gör man det inte. Gör man det inte får man ta konsekvenserna av att man handlat fel.

För inte tycker du väl det är okej att jag tar min bil och åker in till Kullagatan i Helsingborg? Ledsen och förtvivlad och med bara en sak i skallen – jag ska döda så många som möjligt av dem som inte älskar mig eller ger mig ett bättre liv!

Kristna i vår tid har inte gjort detta sätt att ”avreagera” sig på till sitt signum. Judar har inte heller gjort det. Och kom nu inte dragandes med fördomar om israeler som några mordiska demoner eller judar som smygvägen vill lägga hela världen under sig. Det där är bullshit! Punkt!!

Men muslimer som radikaliserats av ena eller andra skälet – dem ska vi ha förståelse för när de bär sig åt på detta sätt? Knappast.

Vårt felriktade, mesiga och överseende sätt gentemot just den gruppen som anammat de värsta och grymmaste metoderna för att döda. Döda dem som inte är som de. De ska fasen inte ursäktas eller förstås. Jo förresten, förstås ska de. Man måste förstå hur människor tänker för att kunna bemöta dem. Förändra dem. Ibland bekämpa dem.

I fallet med radikaliserade muslimer – islamister – är min analys kristallklar. Vi ska inte ha dem här och vi ska över huvud taget inte ha något som helst överseende med deras illdåd och gärningar.

Även om fängelser är knepiga institutioner så ska de som begår brotten förvaras på sådana ställen. Avprogrammering är ett alldeles för trubbigt instrument. De som förvärvat svenskt medborgarskap och sedan visat sig ägna sig åt terrorism – de ska bara inte släppas in i landet igen. De ska fråntas sitt medborgarskap och registreras. Hållas utanför landets gränser. Genom en effektiv gränskontroll. Hade vi haft den på plats redan före den stora flyktingvågen förra sommaren hade vi för övrigt inte suttit med så stora problem i landet som vi nu gör.

Terrorplaneringen bland radikala element är bara i sin linda. Folk kommer att behöva byta flaggor på sina Facebookbilder många gånger till….. och utan hårdare regler och kontroll, är vi helt enkelt totalt utlämnade åt terroristernas galna planer. Av en del även kallade Ödet.

Marianne

SÖK

GÅNG

Hennes farfar försökte mörda Adolf Hitle…

16-11-2018

AKTUELLT - Hur präglas man av en hjältefarfar man aldrig fick träffa? Och hur påverkade hans hjältemod familjens liv? Missade du när Barbara Fellgiebel var på Bjuvs bibliotek och berättade...

Läs mer

Höstlovsprogrammet hittar du här

31-10-2018

HÖSTLOV Som vanligt såhär års så anordnar det officiella Bjuv en rad olika nöjen och sysselsättningar för alla skolfria barn och ungdomar. HÄR hittar du hela programmet.  

Läs mer

Fokus på mat och klimat

26-09-2018

HÄLSA Under två veckor i oktober kan du lära dig mer om hur mat och miljöpåverkan hänger ihop i föreläsningsserien Mat och Klimat på biblioteket i Bjuv. Bland föreläsarna finns bland...

Läs mer

Invigningsfest i Norra Vram

06-09-2018

KULTUR På lördag den 8 september kl 14-16 är det återinvigning av Stallet hos Billesholmstraktens hembygdsförening. Som huserer i Norra Vrams gamla prästgården. Stallet har renoverats och ska i fortsttningen tjäna...

Läs mer

Fika i Norra Vram

18-07-2018

FIKDADAGS På söndag den 22 juli är det dags för sommarens andra sommarcafé hos Billesholmstraktens Hembygdsförening i Norra Vrams gamla prästgård. Kaffe med våfflor serveras i trädgården, där det finns...

Läs mer

60-årsfest på Brukshundsklubben i Bjuv

22-04-2018

FEST Den 26 maj firades det rejält i Bjuv och närmare bestämt på Brukshundsklubben, som fyllde hela 60 år!  

Läs mer

"Min farfar försökte mörda Adolf Hi…

15-03-2018

NAZISMEN Torsdag den 22 mars kl. 19 föreläser Barbara Fellgiebel på Bjuvs bibliotek om det idag högaktuella ämnet nazism och närmare bestämt om sin farfar som försökte mörda Adolf Hitler...

Läs mer

Från författardröm till topplista - så k…

28-02-2018

DRÖMMAR Torsdag den 8 mars kl. 18.00 på Bjuvs bibliotek så berättar Helena Kubicek-Boye - psykolog och författare om sina fackböcker. Helena Kubicek-Boye är psykologen och författaren som skrivit fackböcker om bland...

Läs mer

Årsmöte SPF Seniorerna Fyrklövern Bjuv

18-02-2018

MÖTE SPF Seniorerna Fyrklövern Bjuv har haft årsmöte. 90 medlemmar hade hörsammat kallelsen. Mötet ägde rum i Församlingshemmet i Billesholm. Efter mötets öppnande ägde parentation rum, därefter årsmötesförhandlingar som avslutades med...

Läs mer

Brogårda förskola firar 40 år

03-10-2017

BJUV Torsdagen den 5 oktober firas det att Brogårdaskolan fyller 40 år. Kommunen bjuder på en dag fylld av aktiviteter för förskolans barn, syskon, föräldrar och före detta personal och...

Läs mer

Stadens lockelser och faror för våra små…

11-09-2017

KUNSKAP Forskarturnén 2017 på Bjuvs bibliotek fortsätter. I ett föredrag onsdagen den 11 oktober kl 18.00 berättar Caroline Isaksson, docent och universitetslektor i biologi vid Lunds universitet, om Sveriges vanligaste...

Läs mer

Bjuvskalaset 25-26 augusti

24-08-2017

Bjuvskalaset pågår mellan den 25 och 26 augusti kl 15.00 – 23.00.      

Läs mer

Startskottet för nya Brogårdaskolan

07-08-2017

STARTSKOTTET Måndagen den 14 augusti kl 11, tar kommunstyrelsens ordförande Anders Månsson tillsammans med skolans elever, på terminens allra första skoldag - det allra första spadtaget mot en ny Brogårdaskola...

Läs mer

Konsert med Albin Johnsén

15-07-2017

Konsert med Albin Johnsén i Folkets Hus-parken den 11 augusti mellan kl 20 och 23.  

Läs mer

Invigning av multiarenan i Billesholm

13-07-2017

INVIGNING Multiarenan i Billesholm ska vara på plats till skolstarten. Invigningen äger rum måndagen den 14 augusti klockan 10 tillsammans med alla elever på Jens Billeskolan årskurs F-6.  

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
Box 54
267 22, Bjuv

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0725 89 25 61

Storlek mm - Info här »