M:s Blogg

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
SORG På lördagsmorgonen somnade min storebror Mats Rönnberg in efter ett helt års kamp mot en cancer som fått fäste i honom på alltför många sätt. Han kämpade och för bara några få dagar sedan trodde vi att han skulle lyckas komma igen. Men till slut blev det svåra honom övermäktigt.

Mats var min sex år äldre bror. Det fanns inga andra syskon. 

När jag var riktigt liten såg jag väldigt mycket upp till storebror. Vad han hade för glädje av mig är väl mer tveksamt men när vi bodde på Biblioteksgatan i Billesholmshem, och jag retat upp tillräckligt många killar i sandlådan, hade jag väldig nytta av att ha en stor och stark äldre bror.

- Mats, Mats, skrek jag medan jag ryckte upp dörren till lägenheten och sprang in. Är du bra på att pryla ungar?

 

 

Min bror Mats Rönnberg begravdes i Billesholms kyrka onsdagen den 25 oktober 2017, kl. 11.00.

Det var Mats. Hur han sedan hanterade uppgiften att få de ilskna killarna att låta mig var i fred när jag kom ut på gården igen, det vet jag ärligt talat inte. Men jag visste att om det var fara på färde, då hade jag en stark och snäll storebror som jag kunde kalla på.

Trogen sin hembygd
Medan jag for världen runt och studerade och jobbade så stannade Mats i vårt familjeföretag Rönnberg Svets & Smides AB och jobbade tillsammans med bl.a. far Malte Rönnberg. Mats var inte lika orolig och nyfiken som jag, och det var ingen nackdel.

Han jobbade och byggde samtidigt upp en familj tillsammans med sin Rose-Marie. Barnen Annika och Marcus kom och så småningom även barnbarnen. När de närmaste idag samlades hos Mats på lasarettet i Malmö, där han avled, så sa min svägerska just detta att de hade haft ett så fint och rikt liv tillsammans med först sina egna barn och sedan det Rose-Marie så ofta kallar "Livets efterrätt" - barnbarnen.

Men det hela började med våra föräldrar Ethel och Malte Rönnberg och så kom vi - Mats och Marianne. Vi var alltså fyra under samma tak. Samma fyra personer som du ser på bilden ovan. Från och med idag är jag ensam kvar.

Jag och min man Jossi flyttade till Skåne för 6 år sedan för att komma närmare både mor och far och Mats och hans familj. Släkten. Där också mors kusin Gunvor Malmberg ingår. Vi är få och då gäller det att inte missa varken gammal eller ung.

Jag hade hoppats få ha båda mina föräldrar och min bror i livet  ett tag till men det blir inte alltid som man tänkt. Mor och far gick bort för inte så länge sedan. De blev 93 och 89 år gamla. Mats skulle i november fylla 71.

Jävla cancer!
Men i augusti förra året fick han det ödesdigra beskedet om en cancer som spridit sig på många håll i kroppen. Han inledde olika behandlingar mot detta - hela tiden med stöd av sin Rose-Marie. I år blev det operationer. Den sista blev honom dock övermäktig och natten mellan fredagen och lördagen tvingades Mats slutligen ge upp.

Kanske har han det själv bäst där han nu är. Kvar här i jordelivet finns hans förtvivlade hustri och deras barn och familjer. Samt undertecknad med familj - och Gunvor tillsammans med en hel rad vänner och kollegor.

Jag har under Mats sjukdomstid, och inte minst sedan det på lördagen blev känt att min bror gått bort, tagit emot väldigt många hälsningar.

Med denna text ber jag att få tacka er alla för det.

Mats is still standing
Var nu rädda om er! Ta vara på nuet och den tid som vi var och en har kvar. Döden är oundviklig och vad vi själva drabbas av vet vi inte.

Mats ville på sin begravning ha melodin I´m still standing med Elton John. Jag förstår hur han tänkte. Du har funnits mitt bland oss här i våra liv Mats och även om du nu gått vidare så känns det också på många sätt precis som att du fortfarande står här mitt ibland oss.

Avskedskramar från din lillasyster

Marianne Rönnberg Galmor

SÖK

GÅNG

Hennes farfar försökte mörda Adolf Hitle…

16-11-2018

AKTUELLT - Hur präglas man av en hjältefarfar man aldrig fick träffa? Och hur påverkade hans hjältemod familjens liv? Missade du när Barbara Fellgiebel var på Bjuvs bibliotek och berättade...

Läs mer

Höstlovsprogrammet hittar du här

31-10-2018

HÖSTLOV Som vanligt såhär års så anordnar det officiella Bjuv en rad olika nöjen och sysselsättningar för alla skolfria barn och ungdomar. HÄR hittar du hela programmet.  

Läs mer

Fokus på mat och klimat

26-09-2018

HÄLSA Under två veckor i oktober kan du lära dig mer om hur mat och miljöpåverkan hänger ihop i föreläsningsserien Mat och Klimat på biblioteket i Bjuv. Bland föreläsarna finns bland...

Läs mer

Invigningsfest i Norra Vram

06-09-2018

KULTUR På lördag den 8 september kl 14-16 är det återinvigning av Stallet hos Billesholmstraktens hembygdsförening. Som huserer i Norra Vrams gamla prästgården. Stallet har renoverats och ska i fortsttningen tjäna...

Läs mer

Fika i Norra Vram

18-07-2018

FIKDADAGS På söndag den 22 juli är det dags för sommarens andra sommarcafé hos Billesholmstraktens Hembygdsförening i Norra Vrams gamla prästgård. Kaffe med våfflor serveras i trädgården, där det finns...

Läs mer

60-årsfest på Brukshundsklubben i Bjuv

22-04-2018

FEST Den 26 maj firades det rejält i Bjuv och närmare bestämt på Brukshundsklubben, som fyllde hela 60 år!  

Läs mer

"Min farfar försökte mörda Adolf Hi…

15-03-2018

NAZISMEN Torsdag den 22 mars kl. 19 föreläser Barbara Fellgiebel på Bjuvs bibliotek om det idag högaktuella ämnet nazism och närmare bestämt om sin farfar som försökte mörda Adolf Hitler...

Läs mer

Från författardröm till topplista - så k…

28-02-2018

DRÖMMAR Torsdag den 8 mars kl. 18.00 på Bjuvs bibliotek så berättar Helena Kubicek-Boye - psykolog och författare om sina fackböcker. Helena Kubicek-Boye är psykologen och författaren som skrivit fackböcker om bland...

Läs mer

Årsmöte SPF Seniorerna Fyrklövern Bjuv

18-02-2018

MÖTE SPF Seniorerna Fyrklövern Bjuv har haft årsmöte. 90 medlemmar hade hörsammat kallelsen. Mötet ägde rum i Församlingshemmet i Billesholm. Efter mötets öppnande ägde parentation rum, därefter årsmötesförhandlingar som avslutades med...

Läs mer

Brogårda förskola firar 40 år

03-10-2017

BJUV Torsdagen den 5 oktober firas det att Brogårdaskolan fyller 40 år. Kommunen bjuder på en dag fylld av aktiviteter för förskolans barn, syskon, föräldrar och före detta personal och...

Läs mer

Stadens lockelser och faror för våra små…

11-09-2017

KUNSKAP Forskarturnén 2017 på Bjuvs bibliotek fortsätter. I ett föredrag onsdagen den 11 oktober kl 18.00 berättar Caroline Isaksson, docent och universitetslektor i biologi vid Lunds universitet, om Sveriges vanligaste...

Läs mer

Bjuvskalaset 25-26 augusti

24-08-2017

Bjuvskalaset pågår mellan den 25 och 26 augusti kl 15.00 – 23.00.      

Läs mer

Startskottet för nya Brogårdaskolan

07-08-2017

STARTSKOTTET Måndagen den 14 augusti kl 11, tar kommunstyrelsens ordförande Anders Månsson tillsammans med skolans elever, på terminens allra första skoldag - det allra första spadtaget mot en ny Brogårdaskola...

Läs mer

Konsert med Albin Johnsén

15-07-2017

Konsert med Albin Johnsén i Folkets Hus-parken den 11 augusti mellan kl 20 och 23.  

Läs mer

Invigning av multiarenan i Billesholm

13-07-2017

INVIGNING Multiarenan i Billesholm ska vara på plats till skolstarten. Invigningen äger rum måndagen den 14 augusti klockan 10 tillsammans med alla elever på Jens Billeskolan årskurs F-6.  

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
Box 54
267 22, Bjuv

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0725 89 25 61

Storlek mm - Info här »