M:s Blogg

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Terroristledarna i Hamas har hetsat tiotusentals Gazabor till gränsen mot Israel där de just nu bränner 10.000 gummidäck. För att möjliggöra för terrorister att ta sig in i Israel. Foto: The Israel Project.
POLITISKT FÖRFALL Just nu kör tusentals invånare i Gaza gummidäck i mängder till den israeliska gränsen. För att tutta eld och skapa en svart, ogenomtränglig rök som ska ge skydd åt Hamas terroriste. När de ska försöka ta sig in i Israel.
Den här terrorverksamheten har Hamas orkestrerat sedan flera dagar. Vad ska vi kalla den? Gummi-intifadan?? Och var är det sk världssamfundet? Var är FN??

Hamas tog med våld över Gaza 2007 och har sedan dess inte gjort annat där än att uppmana till våld och terrorism. Allt I syfte att krossa staten Israel. Istället för att bygga sjukhus och investera I utbildning för Gazaborna. För de pengar de har och får från givare i hela världen.

Den våg av våld som just nu pågår började för någon vecka sedan med att i runda tal 30 000 Gazabor samlades och marscherade mot gränsen för att ta sig in i Israel och ”ta tillbaka” mark de indoktrinerats att tro är deras. Självklart var de uppmanade av sina ledare att delta i det som i vår del av världen återgavs som ”fredliga protester”. I vilken del demonstranterna betedde sig fredligt har jag aldrig förstått. Men det enda som återgivits i svenska medier är israelernas svar i form av beskjutning. För att skydda landets gräns från invadering av terrorister. Så är man inte, som jag, djupare insatt i konflikten och dess historia, lockas man så klart att tro att det är Israel som gör fel.

Inget av det jag ser förvånar mig ett dugg. Jag har varit journalist på några av Sveriges största redaktioner i sammanlagt dryga 40 år och ”kan” den svenska rapporteringen från MÖ – och varför den är som den är. Invånare i Gaza verkar dessutom aldrig så länge jag kan minnas, ha ägnat mycket tid åt att bygga upp sitt land. Israel lämnade ju Gaza åt palestinierna år 2005. Sedan dess har världen, däribland till betydande del Sverige, gett dem bistånd. Som aldrig verkar ha använts till återuppbyggnad utan istället hamnat på de palestinska ledarnas privatkonton utomlands. Först var det Yassir Arafat som tog pengarna till Paris. Medan andra i hans gäng samlade dem på hög i Schweiz.

Det som förvånar mig – fortfarande – är att inte en enda av de palestinska ledarna försöker bygga ett land åt sitt folk. Eller rättare sagt; Det förvånar mig att Sverige och övriga världen inte ställer samma krav på bidragstagarna i Gaza som i övriga världen. I korthet: Använd pengarna till det som var avsikten när vi gav er dem!

Istället tittar givare och de flesta andra bara på när situationen som nu går från dålig till ännu värre. När film efter film, som visar upphetsade unga palestinska män och pojkar köra billast efter billast med gamla däck mot gränsen, rullar in via olika sociala medier. Och där vi ser maskerade män beväpnade med yxor mm. Segervissa. Stridslystna. Med ett enda mål i sikte: Döda judar och utplåna Israel.

När jag delar några av filmerna dyker genast någon upp som ”förklarar” för mig att detta är Israels eget fel eftersom de är en ”ockupationsmakt som förtrycker palestinier i allmänhet och Gazabor i synnerhet”.

Hur korkad och blind får man vara?

Dessa röster känns unkna. De som pratar så här har, till skillnad från mig, aldrig varit på platsen och även om de varit det så har deras syfte aldrig varit att se hela bilden och göra en nyanserad bedömning av konflikten palestinier-Israel. Deras syfte har sina rötter i judehat. Antisemitism. Som de och deras anhang de senaste åren döpt om till ”antisionism”. När jag ”pratar” med dem har de inga som helst ambitioner av att lyssna på båda parter. Israel är felet och måste därför bort, resonerar de.

Här hemma är många av dessa ”sanningssägare” verksamma i anti-israeliska och antisemitiska föreningar. Värst är de som är anhängare till den internationella BDS-rörelsen, var mål är att utplåna staten Israel.

Tack vare kameror och film ser vi ikväll trots dessa mörkermän vad som verkligen händer. Tack vare sociala medier är det inte lika lätt för Hamas och deras anhang att fejka bilder och scener. Alltid kommer det någon som skildrar vad som verkligen händer. Som den där som filmade när Gazabor på torsdagen ”övade” på att vara skadade av israelisk eld. (Den finns på min FB-sida om du inte sett den än).

Vad som händer vid gränsen där nere i Mellanöstern ikväll, återstår att se. Det som parallellt händer här hemma – i det muslimska judehatets kölvatten – är att gamla kvinnor i Paris knivhuggs till döds av hatiska grannar. Malmös judar utgörs idag av en betydligt mindre skara svenskar än för bara några år sedan. Skälet? Importerat judehat från Mellanöstern.

I klartext betyder det som sägs och visas från MÖ att antisemitismen i hela Sverige ökar. Via de muslimska grupperna som nu är stora i Sverige. Men också från extremhögern. Några av er såg kanske hur ett par ledare i Nordiska Motståndsrörelsen tilltalade den erkänt skicklige journalisten Jan Scherman, när han i sin TV-serie som i dagarna sänds på SVT, ställde frågan till nazisterna om vad de tycker om demokrati.

Där har ni det! Ren och skär antisemitism av kristallklart Hitlersnitt är numera i Sverige än en gång tillåtet att uttrycka. Jag både äcklas och skäms. Trodde faktiskt aldrig att nazismen skulle upprepa sig. I det som under min uppväxt framställdes som ett modernt och jämlikt land. Men där nu demokratin helt klart är i gungning.

När hörde du uttrycket ”Aldrig mer!” senast? Som myntades efter att världen insett vad Hitler och hans nazister egentligen gjort med människorna de föraktade.

Jag ställer inte upp på att bara se på nu när historian verkar upprepa sig. Utan att säga ifrån. Gör du det?

Om inte vi ”vanliga” människor reagerar när vi ser hatet växa och flytta in mitt ibland oss, vem ska då göra det?

Demokratin är vi och det är en färskvara som måste tas väl om hand. Vårdas. Utvecklas. Låt oss använda den på det sätt den var ämnad. Nu. VI har faktiskt makten i våra händer. OM vi bara reser oss och säger att Nu räcker det!

Agerar vi inte klokt nu, utan låter fascister, nazister, extremister och dess gelikar skapa dagordningen, ja då slutar alltihop i ett nytt Auschwitz – eller Gulag. För oss alla.

Sanna mina ord!

Marianne Rönnberg Galmor

SÖK

GÅNG

Skånetrafiken kommer till Bjuvs bibliote…

06-11-2019

RESA Onsdagen den 13 november kl 15-17  kommer Skånetrafiken till biblioteket i Bjuv och informerar om det nya biljettsystemet och visar hur den nya appen fungerar. Välj vilken tid som passar...

Läs mer

100 årsfest för Gunnar Hellsing

24-09-2019

KRAKEL SPEKTAKEL Lördagen den 28 september uppmärksammar Bjuvs bibliotek att barnboksförfattaren och "pappan" till bla Krakel Spektakel och Kusin Vitamin skulle ha fyllt 100 år i år. Kalaset börjar kl...

Läs mer

Skånsk deckarlördag på Bjuvs bibliotek

24-09-2019

DECKARE Den 12 OKTOBER kl. 12.30 kan du på Bjuvs bibliotek möta deckarparet Olséni & Hansen och författaren Anna Bågstam som skriver deckare i Skånemiljöer. BIbblan bjuder på lite mingelmat innan...

Läs mer

Klippans Konsthall 15 år

14-05-2019

KONST Klippans kommun och Klippans konstförening bjuder in till att fira Klippans Konsthall med en jubileumsutställning under två veckor, 18 maj-2 juni 2019. Utställningen tar en titt på hur det...

Läs mer

Kalas, Alfons Åberg!

29-01-2019

Med Sagofén Isadora. Lördagen 2 februari kl. 11.00. Tid ca 30 min. En föreställning efter Gunilla Bergströms älskade barnboksklassiker Kalas, Alfons Åberg! Gratis biljetter finns att hämta på biblioteken 14 dagar före föreställningen. Ålder 3-5 år.

Läs mer

Hennes farfar försökte mörda Adolf Hitle…

16-11-2018

AKTUELLT - Hur präglas man av en hjältefarfar man aldrig fick träffa? Och hur påverkade hans hjältemod familjens liv? Missade du när Barbara Fellgiebel var på Bjuvs bibliotek och berättade...

Läs mer

Fokus på mat och klimat

26-09-2018

HÄLSA Under två veckor i oktober kan du lära dig mer om hur mat och miljöpåverkan hänger ihop i föreläsningsserien Mat och Klimat på biblioteket i Bjuv. Bland föreläsarna finns bland...

Läs mer

Fika i Norra Vram

18-07-2018

FIKDADAGS På söndag den 22 juli är det dags för sommarens andra sommarcafé hos Billesholmstraktens Hembygdsförening i Norra Vrams gamla prästgård. Kaffe med våfflor serveras i trädgården, där det finns...

Läs mer

60-årsfest på Brukshundsklubben i Bjuv

22-04-2018

FEST Den 26 maj firades det rejält i Bjuv och närmare bestämt på Brukshundsklubben, som fyllde hela 60 år!  

Läs mer

"Min farfar försökte mörda Adolf Hi…

15-03-2018

NAZISMEN Torsdag den 22 mars kl. 19 föreläser Barbara Fellgiebel på Bjuvs bibliotek om det idag högaktuella ämnet nazism och närmare bestämt om sin farfar som försökte mörda Adolf Hitler...

Läs mer

Från författardröm till topplista - så k…

28-02-2018

DRÖMMAR Torsdag den 8 mars kl. 18.00 på Bjuvs bibliotek så berättar Helena Kubicek-Boye - psykolog och författare om sina fackböcker. Helena Kubicek-Boye är psykologen och författaren som skrivit fackböcker om bland...

Läs mer

Årsmöte SPF Seniorerna Fyrklövern Bjuv

18-02-2018

MÖTE SPF Seniorerna Fyrklövern Bjuv har haft årsmöte. 90 medlemmar hade hörsammat kallelsen. Mötet ägde rum i Församlingshemmet i Billesholm. Efter mötets öppnande ägde parentation rum, därefter årsmötesförhandlingar som avslutades med...

Läs mer

Brogårda förskola firar 40 år

03-10-2017

BJUV Torsdagen den 5 oktober firas det att Brogårdaskolan fyller 40 år. Kommunen bjuder på en dag fylld av aktiviteter för förskolans barn, syskon, föräldrar och före detta personal och...

Läs mer

Stadens lockelser och faror för våra små…

11-09-2017

KUNSKAP Forskarturnén 2017 på Bjuvs bibliotek fortsätter. I ett föredrag onsdagen den 11 oktober kl 18.00 berättar Caroline Isaksson, docent och universitetslektor i biologi vid Lunds universitet, om Sveriges vanligaste...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »