M:s Blogg

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

BJUVSFEST gick av stapeln fredag och lördag och på lördagen gjorde jag ett nedslag på festivalområdet i centrala Bjuv. Om nya arrangören av kalaset gjort någon skillnad jämfört med tidigare år, får publiken bedöma. Det här är vad jag reflekterade över.

Vad jag som betraktare kan konstatera rent fysiskt är att sammansättningen av årets publik var annorlunda. Jag träffade Kent Andreasson, chef för Kultur- och Fritidsförvaltningen i Bjuvs kommun, och han uttryckte det som att ”det var mycket mer multikulturellt i år”.

Han refererade specifikt till fredagen och berättade också nöjt om det uppbåd av bra artister som man lyckats locka att framträda i Bjuv detta år.

- Suzi P  (bilden t.v.) lockade en storpublik på runt 3000 personer, berättade Kent Andreasson. En 16-årig tjej från Bjuv som hållit på med musik länge och som inte minst via sociala medier blivit jättestor.

Hennes hitlåt om sin kille Shunon och den livsstil hon berättar om i låten, är ju idag minst sagt intressant och aktuell att lyssna på.

Främmande ansikten
Jag började min promenad vid banken. Ståndet med BH:ar hade flyttat till motsatta sidan av gatan men kändes igen. Där det förr stod såldes nu langos. Hela Storgatan formligen översköljdes av doften av langos, donuts etc. Neråt blomsteraffären hittade jag den äldre dam som alltid finns med på alla fester i krokarna – och som säljer halsband och andra smycken. Hon hade studerat stånden mitt emot – med brända mandlar bla – och konstaterat att de inte drog någon masspublik.

På min fråga varför det var så tunt med besökare när jag var där sa hon att folk nog var hemma och åt middag. Tidigare på dagen hade det varit många aktiviteter och packat med folk. Nu var det tvärtom.

Här och där såldes de närmast marknadsobligatoriska, djurmönstrade tightsen, klänningarna, plastväskorna, leksakerna, godisremmarna….. Någon förening till skydd för katter skymtade jag också på Storgatan. På Sibyllas parkering hade det byggts ett ”mattorg”. Jag förstod det först efter besöket. Jag noterade bara de vanliga snabbmatsbodarna. Associerade förmodligen fel på ordet ”mattorg”. Tänkte mer Väla eller nåt.

Det var hur som helst där, längs parkeringen på väg ner i Folkets Husparken, som jag stötte på Kent Andreasson och stod och pratade med honom en stund. Jag konstaterade att hela raden på sidan där Kleinska villan rivits, var tom på stånd. Förra gången stod alla de politiska partiernas tält där. Varför var de inte där nu? Inte valår?? Med tanke på utfallet inte minst i Bjuv är det väl valår varje år? Eller borde vara….

Kent gick och jag skakade istället hand  med Erika Duvner, trygghetssamordnare i kommunen, och dagen till ära polisuniformerad. Har aldrig haft nöjet att prata med henne tidigare så kanske har hon samma klädsel på jobbet till vardags, jag vet inte. Men på lördagen stack hon i alla fall ut i sin uniform.

På min krycka struttade jag ner till Folkets Husparken och rakt på några nattvandrare: Ledaren och eldsjälen Susanne Bakken, S-politikern mm Kenneth Bolinder mfl.  Gruppen valde, när ….skulle inta scenen,  att placera sig strategiskt inne i festtältet.Något bråk då vid pass kl 18 såg jag dock inte.

 

 

Inne i tältet uppförde sig alla beskedligt. Unga som gamla.

Inte heller här nere var det dock många bekanta ansikten. Det blev ett par bilder i alla fall. Innan jag klättrade upp för stigen till tivoliområdet.

På vägen försökte jag i ärlighetens namn ta bilder på föräldrar vid lekområdet. Men fick inte. Mångkultur i Bjuv innebär på dessa platser mycket ofta NEJ. Vilket en journalist/fotograf alltid måste respektera.

 

 

Några nattvandrare från Ekeby dök upp och det var säkert en välkommen förstärkning. Från att ha varit hart när omöjligt att få ihop en nattvandrargrupp i Bjuv så har kommunen idag till synes relativt gott om dem. Inte minst tack vare samarbetet kommundelarna emellan.

 

 

 

Mot slutet av mitt varv mötte jag – i ett klädstånd – var annars? – Bjuvs egen Leading lady på färgkoordinerat mode – Susanne Kristiansson (bilden ovan)  I full färd med att välja ut en ny klänning. Blått? Rött? Jag är en av dem som vet vad det blev………

Med en egen ny trasa från samma stånd i en kasse var nu min cirkel sluten och snart satt jag i bilen.

Hur hade det varit?                                                                                             i

Jag är fortfarande osäker. Det såg för ögat likadant ut – dock mindre i omfång och utbud vad gällde saker att köpa. Mer mat och godisstånd. Men fortfarande bara junkfood. (sorry!)

”Gamla” Bjuvsbor kring scen och festbord. ”Nya” i övriga parken och vid lekplatserna. Jag träffade tjänstemän och politiker och hade intressanta och givande samtal både med dem  och andra jag kom isamspråk med.

 

 

Från början var det Bjuvsfestivalen som arrangerades av Irena Alm. Sedan tog Bjuvs kommun över och anordnade Bjuvskalaset. I år har kommunen istället hyrt in en sk eventbyrå för att få Bjuvsfesten till stånd.

Vad gemene man tyckte kommer förhoppningsvis att utvärderas av kommunen. Det brukar det ju göra.

Vad den säger ska bli intressant att läsa. Jag får återkomma då.

VAD TYCKTE DU? Hade du kul? Kände du igen dig? Vad uppskattade du? Reagerade du på något särskilt?

Skriv gärna till mig och berätta: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Missade du Bjuvsfesten men vill veta vilka artister som var där – kolla bjuvsfesten.se.

 

Marianne Rönnberg Galmor

 
 
 
 
 

SÖK

GÅNG

Julmarknad i det lilla formatet - Norra …

23-11-2021

Billesholmstraktens Hembygdsförening kallar sin traditionella, återkommande och populära julmarknad en "julmarknad i det lilla formatet". Och ja, stor är den inte men miljön och sällskapet i den gamla, vackra fd...

Läs mer

Riddarspel Billesholms 450:e födelsedag …

18-08-2021

HEMBYGDEN På kulturarvsdagen lördagen den 11 september firas Billesholm 450 år mellan kl 13 och 16. På den gamla prästgården i Norra Vram - där Billesholmstraktens Hembygdsförening huserar. Med en...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Helena Kubicek Boye pratar deckare och v…

24-01-2020

KULTUR Helena Kubicek Boye kommer både att prata om sina deckare och boken om att vinterbada den 28 januari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Vad har en bok om att simma...

Läs mer

Skånetrafiken kommer till Bjuvs bibliote…

06-11-2019

RESA Onsdagen den 13 november kl 15-17  kommer Skånetrafiken till biblioteket i Bjuv och informerar om det nya biljettsystemet och visar hur den nya appen fungerar. Välj vilken tid som passar...

Läs mer

100 årsfest för Gunnar Hellsing

24-09-2019

KRAKEL SPEKTAKEL Lördagen den 28 september uppmärksammar Bjuvs bibliotek att barnboksförfattaren och "pappan" till bla Krakel Spektakel och Kusin Vitamin skulle ha fyllt 100 år i år. Kalaset börjar kl...

Läs mer

Skånsk deckarlördag på Bjuvs bibliotek

24-09-2019

DECKARE Den 12 OKTOBER kl. 12.30 kan du på Bjuvs bibliotek möta deckarparet Olséni & Hansen och författaren Anna Bågstam som skriver deckare i Skånemiljöer. BIbblan bjuder på lite mingelmat innan...

Läs mer

Klippans Konsthall 15 år

14-05-2019

KONST Klippans kommun och Klippans konstförening bjuder in till att fira Klippans Konsthall med en jubileumsutställning under två veckor, 18 maj-2 juni 2019. Utställningen tar en titt på hur det...

Läs mer

Kalas, Alfons Åberg!

29-01-2019

Med Sagofén Isadora. Lördagen 2 februari kl. 11.00. Tid ca 30 min. En föreställning efter Gunilla Bergströms älskade barnboksklassiker Kalas, Alfons Åberg! Gratis biljetter finns att hämta på biblioteken 14 dagar före föreställningen. Ålder 3-5 år.

Läs mer

Hennes farfar försökte mörda Adolf Hitle…

16-11-2018

AKTUELLT - Hur präglas man av en hjältefarfar man aldrig fick träffa? Och hur påverkade hans hjältemod familjens liv? Missade du när Barbara Fellgiebel var på Bjuvs bibliotek och berättade...

Läs mer

Fokus på mat och klimat

26-09-2018

HÄLSA Under två veckor i oktober kan du lära dig mer om hur mat och miljöpåverkan hänger ihop i föreläsningsserien Mat och Klimat på biblioteket i Bjuv. Bland föreläsarna finns bland...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »