M:s Blogg

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

BJUVSFEST gick av stapeln fredag och lördag och på lördagen gjorde jag ett nedslag på festivalområdet i centrala Bjuv. Om nya arrangören av kalaset gjort någon skillnad jämfört med tidigare år, får publiken bedöma. Det här är vad jag reflekterade över.

Vad jag som betraktare kan konstatera rent fysiskt är att sammansättningen av årets publik var annorlunda. Jag träffade Kent Andreasson, chef för Kultur- och Fritidsförvaltningen i Bjuvs kommun, och han uttryckte det som att ”det var mycket mer multikulturellt i år”.

Han refererade specifikt till fredagen och berättade också nöjt om det uppbåd av bra artister som man lyckats locka att framträda i Bjuv detta år.

- Suzi P  (bilden t.v.) lockade en storpublik på runt 3000 personer, berättade Kent Andreasson. En 16-årig tjej från Bjuv som hållit på med musik länge och som inte minst via sociala medier blivit jättestor.

Hennes hitlåt om sin kille Shunon och den livsstil hon berättar om i låten, är ju idag minst sagt intressant och aktuell att lyssna på.

Främmande ansikten
Jag började min promenad vid banken. Ståndet med BH:ar hade flyttat till motsatta sidan av gatan men kändes igen. Där det förr stod såldes nu langos. Hela Storgatan formligen översköljdes av doften av langos, donuts etc. Neråt blomsteraffären hittade jag den äldre dam som alltid finns med på alla fester i krokarna – och som säljer halsband och andra smycken. Hon hade studerat stånden mitt emot – med brända mandlar bla – och konstaterat att de inte drog någon masspublik.

På min fråga varför det var så tunt med besökare när jag var där sa hon att folk nog var hemma och åt middag. Tidigare på dagen hade det varit många aktiviteter och packat med folk. Nu var det tvärtom.

Här och där såldes de närmast marknadsobligatoriska, djurmönstrade tightsen, klänningarna, plastväskorna, leksakerna, godisremmarna….. Någon förening till skydd för katter skymtade jag också på Storgatan. På Sibyllas parkering hade det byggts ett ”mattorg”. Jag förstod det först efter besöket. Jag noterade bara de vanliga snabbmatsbodarna. Associerade förmodligen fel på ordet ”mattorg”. Tänkte mer Väla eller nåt.

Det var hur som helst där, längs parkeringen på väg ner i Folkets Husparken, som jag stötte på Kent Andreasson och stod och pratade med honom en stund. Jag konstaterade att hela raden på sidan där Kleinska villan rivits, var tom på stånd. Förra gången stod alla de politiska partiernas tält där. Varför var de inte där nu? Inte valår?? Med tanke på utfallet inte minst i Bjuv är det väl valår varje år? Eller borde vara….

Kent gick och jag skakade istället hand  med Erika Duvner, trygghetssamordnare i kommunen, och dagen till ära polisuniformerad. Har aldrig haft nöjet att prata med henne tidigare så kanske har hon samma klädsel på jobbet till vardags, jag vet inte. Men på lördagen stack hon i alla fall ut i sin uniform.

På min krycka struttade jag ner till Folkets Husparken och rakt på några nattvandrare: Ledaren och eldsjälen Susanne Bakken, S-politikern mm Kenneth Bolinder mfl.  Gruppen valde, när ….skulle inta scenen,  att placera sig strategiskt inne i festtältet.Något bråk då vid pass kl 18 såg jag dock inte.

 

 

Inne i tältet uppförde sig alla beskedligt. Unga som gamla.

Inte heller här nere var det dock många bekanta ansikten. Det blev ett par bilder i alla fall. Innan jag klättrade upp för stigen till tivoliområdet.

På vägen försökte jag i ärlighetens namn ta bilder på föräldrar vid lekområdet. Men fick inte. Mångkultur i Bjuv innebär på dessa platser mycket ofta NEJ. Vilket en journalist/fotograf alltid måste respektera.

 

 

Några nattvandrare från Ekeby dök upp och det var säkert en välkommen förstärkning. Från att ha varit hart när omöjligt att få ihop en nattvandrargrupp i Bjuv så har kommunen idag till synes relativt gott om dem. Inte minst tack vare samarbetet kommundelarna emellan.

 

 

 

Mot slutet av mitt varv mötte jag – i ett klädstånd – var annars? – Bjuvs egen Leading lady på färgkoordinerat mode – Susanne Kristiansson (bilden ovan)  I full färd med att välja ut en ny klänning. Blått? Rött? Jag är en av dem som vet vad det blev………

Med en egen ny trasa från samma stånd i en kasse var nu min cirkel sluten och snart satt jag i bilen.

Hur hade det varit?                                                                                             i

Jag är fortfarande osäker. Det såg för ögat likadant ut – dock mindre i omfång och utbud vad gällde saker att köpa. Mer mat och godisstånd. Men fortfarande bara junkfood. (sorry!)

”Gamla” Bjuvsbor kring scen och festbord. ”Nya” i övriga parken och vid lekplatserna. Jag träffade tjänstemän och politiker och hade intressanta och givande samtal både med dem  och andra jag kom isamspråk med.

 

 

Från början var det Bjuvsfestivalen som arrangerades av Irena Alm. Sedan tog Bjuvs kommun över och anordnade Bjuvskalaset. I år har kommunen istället hyrt in en sk eventbyrå för att få Bjuvsfesten till stånd.

Vad gemene man tyckte kommer förhoppningsvis att utvärderas av kommunen. Det brukar det ju göra.

Vad den säger ska bli intressant att läsa. Jag får återkomma då.

VAD TYCKTE DU? Hade du kul? Kände du igen dig? Vad uppskattade du? Reagerade du på något särskilt?

Skriv gärna till mig och berätta: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Missade du Bjuvsfesten men vill veta vilka artister som var där – kolla bjuvsfesten.se.

 

Marianne Rönnberg Galmor

 
 
 
 
 

SÖK

GÅNG

Utreds för misstänkt stöld

04-06-2021

KOMMUNALT En högt positionerad facklig företrädare anställd i Bjuvs kommun har stängts av från jobbet. Personen är misstänkt för stöld från arbetsgivaren och utredning pågår.

Läs mer

Biblioteken säljer ut tidskrifter

23-04-2021

KULTUR Bjuvs Bibliotek säljer ut gallrade årgångar av tidskrifter på biblioteken i Bjuvs kommun. Med början i Billesholm tisdag 4 maj kl. 13.00,  Bjuv och Ekeby torsdag 6 maj kl...

Läs mer

Julstugan i Centrumkyrkan blir digital

29-11-2020

JUL 2020 Julstugan i Centrumkyrkan blir digital - 50-årig tradition i ny form. I 50-år har CKU haft Julstuga i Centrumkyrkan på första advent. På grund av pandemin kommer Julstugan i...

Läs mer

Webinarium för företagare om att minska …

18-11-2020

FÖRETAGARE Skånes kommuner arrangerar den 25 november ett webbinarie för företag i Skåne där vi ger tips på hur de kan minska sina elkostnader. Det berättar Bengt Fellbe, näringslivssamordnare i...

Läs mer

Spökvandring på bibblan – Bjuvs bibliote…

23-10-2020

HALLOWEEN Efter stängning kryper varelser, andar och annat otäckt fram från bibblans vinklar och vrår. Vi vet egentligen inte riktigt vad det är eller vem det är. Vågar ni se...

Läs mer

Författarbesök på Billesholms bibliotek

12-09-2020

FÖRFATTARMÖTE Kom och lyssna på när våra två lokala författare berättar om sina författarskap och böcker. En väletablerad deckarförfattare med ursprung i Billesholm. En ganska nyinflyttad och i början av...

Läs mer

Hälsosamma bad och hygieniska klinker

26-08-2020

HISTORIA Bjuvs bibliotek inbjuder onsdagen den 23 september till en historisk resa från Ekeby badhus och ut i ett industriellt landskap. Trädgården utanför badhuset är mötesplatsen och scenen. Publiken bjuds på...

Läs mer

Häng med på digital hälsomässa från Bill…

27-06-2020

KULTUR Idag lördag blir det inget strandväder om vi ska tro på väderprognosen. Då kanske det passar bra att öppna appen Zoom och helt kostnadsfritt lyssna både på klokheter gällande...

Läs mer

Event om häxprocesserna i Älvdalen

15-05-2020

KULTUR Författaren Annika Andebark, Billesholm, håller minnesevent om häxprocesserna i Älvdalen.  Är du nyfiken så finns hon imorgon lördag 16 maj på Bjuvs bibliotek mellan kl 10-13. Lördagen den 16 maj...

Läs mer

Ekeby möbler dementerar skvaller

13-03-2020

DEMENTI Emma Persson på Ekeby Möbler informerar kring ett rykte som går i byn:   - Vi har fått information om att ett rykte florerar här i vår by om att Ekeby...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »