BJUVSFEST gick av stapeln fredag och lördag och på lördagen gjorde jag ett nedslag på festivalområdet i centrala Bjuv. Om nya arrangören av kalaset gjort någon skillnad jämfört med tidigare år, får publiken bedöma. Det här är vad jag reflekterade över.

Vad jag som betraktare kan konstatera rent fysiskt är att sammansättningen av årets publik var annorlunda. Jag träffade Kent Andreasson, chef för Kultur- och Fritidsförvaltningen i Bjuvs kommun, och han uttryckte det som att ”det var mycket mer multikulturellt i år”.

Han refererade specifikt till fredagen och berättade också nöjt om det uppbåd av bra artister som man lyckats locka att framträda i Bjuv detta år.

- Suzi P  (bilden t.v.) lockade en storpublik på runt 3000 personer, berättade Kent Andreasson. En 16-årig tjej från Bjuv som hållit på med musik länge och som inte minst via sociala medier blivit jättestor.

Hennes hitlåt om sin kille Shunon och den livsstil hon berättar om i låten, är ju idag minst sagt intressant och aktuell att lyssna på.

Främmande ansikten
Jag började min promenad vid banken. Ståndet med BH:ar hade flyttat till motsatta sidan av gatan men kändes igen. Där det förr stod såldes nu langos. Hela Storgatan formligen översköljdes av doften av langos, donuts etc. Neråt blomsteraffären hittade jag den äldre dam som alltid finns med på alla fester i krokarna – och som säljer halsband och andra smycken. Hon hade studerat stånden mitt emot – med brända mandlar bla – och konstaterat att de inte drog någon masspublik.

På min fråga varför det var så tunt med besökare när jag var där sa hon att folk nog var hemma och åt middag. Tidigare på dagen hade det varit många aktiviteter och packat med folk. Nu var det tvärtom.

Här och där såldes de närmast marknadsobligatoriska, djurmönstrade tightsen, klänningarna, plastväskorna, leksakerna, godisremmarna….. Någon förening till skydd för katter skymtade jag också på Storgatan. På Sibyllas parkering hade det byggts ett ”mattorg”. Jag förstod det först efter besöket. Jag noterade bara de vanliga snabbmatsbodarna. Associerade förmodligen fel på ordet ”mattorg”. Tänkte mer Väla eller nåt.

Det var hur som helst där, längs parkeringen på väg ner i Folkets Husparken, som jag stötte på Kent Andreasson och stod och pratade med honom en stund. Jag konstaterade att hela raden på sidan där Kleinska villan rivits, var tom på stånd. Förra gången stod alla de politiska partiernas tält där. Varför var de inte där nu? Inte valår?? Med tanke på utfallet inte minst i Bjuv är det väl valår varje år? Eller borde vara….

Kent gick och jag skakade istället hand  med Erika Duvner, trygghetssamordnare i kommunen, och dagen till ära polisuniformerad. Har aldrig haft nöjet att prata med henne tidigare så kanske har hon samma klädsel på jobbet till vardags, jag vet inte. Men på lördagen stack hon i alla fall ut i sin uniform.

På min krycka struttade jag ner till Folkets Husparken och rakt på några nattvandrare: Ledaren och eldsjälen Susanne Bakken, S-politikern mm Kenneth Bolinder mfl.  Gruppen valde, när ….skulle inta scenen,  att placera sig strategiskt inne i festtältet.Något bråk då vid pass kl 18 såg jag dock inte.

 

 

Inne i tältet uppförde sig alla beskedligt. Unga som gamla.

Inte heller här nere var det dock många bekanta ansikten. Det blev ett par bilder i alla fall. Innan jag klättrade upp för stigen till tivoliområdet.

På vägen försökte jag i ärlighetens namn ta bilder på föräldrar vid lekområdet. Men fick inte. Mångkultur i Bjuv innebär på dessa platser mycket ofta NEJ. Vilket en journalist/fotograf alltid måste respektera.

 

 

Några nattvandrare från Ekeby dök upp och det var säkert en välkommen förstärkning. Från att ha varit hart när omöjligt att få ihop en nattvandrargrupp i Bjuv så har kommunen idag till synes relativt gott om dem. Inte minst tack vare samarbetet kommundelarna emellan.

 

 

 

Mot slutet av mitt varv mötte jag – i ett klädstånd – var annars? – Bjuvs egen Leading lady på färgkoordinerat mode – Susanne Kristiansson (bilden ovan)  I full färd med att välja ut en ny klänning. Blått? Rött? Jag är en av dem som vet vad det blev………

Med en egen ny trasa från samma stånd i en kasse var nu min cirkel sluten och snart satt jag i bilen.

Hur hade det varit?                                                                                             i

Jag är fortfarande osäker. Det såg för ögat likadant ut – dock mindre i omfång och utbud vad gällde saker att köpa. Mer mat och godisstånd. Men fortfarande bara junkfood. (sorry!)

”Gamla” Bjuvsbor kring scen och festbord. ”Nya” i övriga parken och vid lekplatserna. Jag träffade tjänstemän och politiker och hade intressanta och givande samtal både med dem  och andra jag kom isamspråk med.

 

 

Från början var det Bjuvsfestivalen som arrangerades av Irena Alm. Sedan tog Bjuvs kommun över och anordnade Bjuvskalaset. I år har kommunen istället hyrt in en sk eventbyrå för att få Bjuvsfesten till stånd.

Vad gemene man tyckte kommer förhoppningsvis att utvärderas av kommunen. Det brukar det ju göra.

Vad den säger ska bli intressant att läsa. Jag får återkomma då.

VAD TYCKTE DU? Hade du kul? Kände du igen dig? Vad uppskattade du? Reagerade du på något särskilt?

Skriv gärna till mig och berätta: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Missade du Bjuvsfesten men vill veta vilka artister som var där – kolla bjuvsfesten.se.

 

Marianne Rönnberg Galmor