M:s Blogg

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
TANKAR När jag var ganska ung redan så tänkte jag för mig själv: Varför tänker jag så mycket? Varför tar jag inte bara allt som det är?

Jag tyckte det var så besvärligt ibland att jag liksom inte riktigt var som de andra flickorna. Hände det något, eller jag hörde talas om något, så hade jag alltid frågor. Var nyfiken. Ville veta mer. Och tyckte jag svaren var märkliga så ifrågasatte jag dem.

Ingen tog illa upp. Förmodligen kunde det rent av vara roligt att som lärare tex, ha elever som inte bara tog emot utan också ifrågasatte. Jag tänker på min lärare Eyve Warenfeldt i Billesholm. När jag gick i fyran. Honom gav jag minst ett gott skratt.

Warenfeldt hade enligt mig favoritelever – kelegrisar som jag sade. Det där irriterade mig. Jag själv var inte en sådan där kelegris. Det kan man inte bli om man är som jag.

Jag är överhuvudtaget inte en inställsam person och hade varken då eller nu ambitionen att bli det och det som retade mig var att det trots det kändes orättvist att läraren behandlade oss olika. Orättvisa tål jag inte!

Hur det nu än var med det så klev jag på rasten – när jag tänkt färdigt – fram till läraren som satt i sin kateder. Sa att jag hade något att säga honom. Han såg intresserat upp.

- Läraren har XX som kelegris. Men lärare får inte ha kelegrisar så det måste vara slut med det nu.

Sedan var jag klar. Jag hade sagt vad jag tyckte och tänkte. Om läraren sa något minns jag inte och det här var inte heller någon förhandling. För min del var det End of discussion. Jag gick ut och lekte med kompisarna på skolgården. Också med den som var lärarens kelegris. Jag lastade på intet sätt henne för att han inte skötte sitt jobb som han skulle.

Efter en tid fick jag dock av min mor höra hur läraren tagit min ”uppsträckning”. Hon var vän med lärarens fru, som hade berättat att maken kommit hem och berättat vad jag sagt.

Full i skratt hade han berättat att lilla fröken Rönnberg med allvarlig mil och klar stämma sagt att ”kelegrisar, det får lärare inte ha”. Så de hade skrattat! Som åt en lustig historia.

Som vuxen kan jag också se att den är lustig. Men också allvarlig. Att gynna favoriter är i mina ögon fortfarande inte okej. Och absolut inte i skolan. Där är vi alla på lika villkor och ska få den hjälp vi behöver.

De flesta från den tiden har stannat i hemtrakterna och gift sig med killar och tjejer som i de allra flesta fall också kommer ”himmifrån”. Några mer eller mindra exotiska undantag finns förstås också.

Men jag, jag skulle absolut ut och se världen. Resa utomlands, det var grejen för mig. Som far sa att ju längre bort jag kunde komma, desto bättre tyckte jag att det var. Och det ligger väl något i det.

Jag har rest, studerat, bott och arbetat både i Europa, Mellanöstern och Asien. Och alltid betraktat, lyssnat, studerat och tänkt mycket på vad och vilka jag sett och hört.

Finessen med det är att jag så småningom förstått vilken tur jag haft som föddes i Sverige. Allt resande och farande kors och tvärs har gett mig något att jämföra med. Och jag har sett mitt eget lands fördelar. Ett land som haft ett tryggt system. Där ord som solidaritet och jämlikhet länge var något vi strävade efter. Där vi betalade skatt och sedan när vi blev sjuka och åldrades skulle bli omhändertagna med respekt och värdighet.

Det var i alla fall vad vi trodde. Men det Sverige har till stor del vittrat sönder. Sjuka avvisas på Försäkringskassan. Tvingas till Arbetsförmedlingen, som idag bara är skuggan av sitt forna jag.

I dagens Sverige måste var och en vara bra på att slåss för sig själv. Och det är inte alla. Jag tänker på kelegrisen igen. Eller i alla fall på de privilegierade.

Har du pengar klarar du dig fortfarande i vårt land. Väldigt många hamnar dock utanför de sk trygghetsnäten. Orättvist!

Samhället förfaller och blir för varje dag alltmer rått och våldsamt. Unga killar skjuter ihjäl varandra både i storstäderna och på landsbygden. Bomber sprängs.

Flickor och kvinnor våldtas men gärningsmännen snackar sig fria från straff. Hur är det ens möjligt?

Av Säkerhetspolisen Säpo klassade risker för rikets säkerhet – terrorister bosatta i Sverige – ska utvisas men får stanna. För att de kan råka illa ut i sina ursprungsländer! Deras säkerhet går före min, en skötsam medborgare. När det förstås borde vara precis tvärtom!

Jag tänker. Tänker på hur fort det gått att förändra och försämra Sverige. Tänker vidare på kommande generationer. Jag har inga barnbarn men det spelar ingen roll. Jag tänker på barnen som ändå finns. Hur ska deras Sverige vara?

Det hade nog, som jag ofta tänkt, varit bättre om min hjärna aldrig satt igång och ”snurra”. Om jag bara stannat i Billesholm och låtit livet komma till mig. Utan att tänka så mycket på annat än mig själv och vad jag skulle ha till middag.

Varför tänker jag så mycket?

Marianne.

SÖK

GÅNG

Utreds för misstänkt stöld

04-06-2021

KOMMUNALT En högt positionerad facklig företrädare anställd i Bjuvs kommun har stängts av från jobbet. Personen är misstänkt för stöld från arbetsgivaren och utredning pågår.

Läs mer

Biblioteken säljer ut tidskrifter

23-04-2021

KULTUR Bjuvs Bibliotek säljer ut gallrade årgångar av tidskrifter på biblioteken i Bjuvs kommun. Med början i Billesholm tisdag 4 maj kl. 13.00,  Bjuv och Ekeby torsdag 6 maj kl...

Läs mer

Julstugan i Centrumkyrkan blir digital

29-11-2020

JUL 2020 Julstugan i Centrumkyrkan blir digital - 50-årig tradition i ny form. I 50-år har CKU haft Julstuga i Centrumkyrkan på första advent. På grund av pandemin kommer Julstugan i...

Läs mer

Webinarium för företagare om att minska …

18-11-2020

FÖRETAGARE Skånes kommuner arrangerar den 25 november ett webbinarie för företag i Skåne där vi ger tips på hur de kan minska sina elkostnader. Det berättar Bengt Fellbe, näringslivssamordnare i...

Läs mer

Spökvandring på bibblan – Bjuvs bibliote…

23-10-2020

HALLOWEEN Efter stängning kryper varelser, andar och annat otäckt fram från bibblans vinklar och vrår. Vi vet egentligen inte riktigt vad det är eller vem det är. Vågar ni se...

Läs mer

Författarbesök på Billesholms bibliotek

12-09-2020

FÖRFATTARMÖTE Kom och lyssna på när våra två lokala författare berättar om sina författarskap och böcker. En väletablerad deckarförfattare med ursprung i Billesholm. En ganska nyinflyttad och i början av...

Läs mer

Hälsosamma bad och hygieniska klinker

26-08-2020

HISTORIA Bjuvs bibliotek inbjuder onsdagen den 23 september till en historisk resa från Ekeby badhus och ut i ett industriellt landskap. Trädgården utanför badhuset är mötesplatsen och scenen. Publiken bjuds på...

Läs mer

Häng med på digital hälsomässa från Bill…

27-06-2020

KULTUR Idag lördag blir det inget strandväder om vi ska tro på väderprognosen. Då kanske det passar bra att öppna appen Zoom och helt kostnadsfritt lyssna både på klokheter gällande...

Läs mer

Event om häxprocesserna i Älvdalen

15-05-2020

KULTUR Författaren Annika Andebark, Billesholm, håller minnesevent om häxprocesserna i Älvdalen.  Är du nyfiken så finns hon imorgon lördag 16 maj på Bjuvs bibliotek mellan kl 10-13. Lördagen den 16 maj...

Läs mer

Ekeby möbler dementerar skvaller

13-03-2020

DEMENTI Emma Persson på Ekeby Möbler informerar kring ett rykte som går i byn:   - Vi har fått information om att ett rykte florerar här i vår by om att Ekeby...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »