Maj månads möte i Bjuvs kommunfullmäktige ägde rum i Billesholms Folkets Park. Om allt går enligt planen blir nästa möte digitalt, lovade kommunchefen Christer Pålsson.
UPPSNAPPAT På måndagens möte i Bjuvs kommunfullmäktige kallades ordförande Pia Trollehjelm (SD) "diktator" när hon inte tillät Stefan Svalö (S) att ställa frågor efter kommunchef Christer Pålssons redigörelse för kommunens kommande system för digitala möten.
Under samma möte sa Bjuvs kommunalråd Mikael Henrysson till tidigare KSO Stefan Svalö att dennes och övriga socialdemokraters inlägg i talarstolen är deras sätt att "kasta grus i maskineriet" och försena kommunens arbete för Bjuvs invånares bästa.

Stefan Svalö blev mycket upprörd över detta och i talarstolen sa han:

- Det är inte ofta jag under min politiska karriär blivit anklagad för att kasta grus i maskineriet. Bara att stå här och hävda något sådant är en mycket  mycket allvarlig anklagelse.

- Tänk på hur du väljer dina ord. Det här är väldigt illa. Och ganska många här hörde vad du sa. En rättelse från ordförande vore på sin plats.

Mikael Henrysson sa i sin replik till Svalö:

- Ordförande Pia Trollehjelm inledde kvällens möte med att be oss hålla god ton. Men vi tycker så här och det måste vi kunna få säga.

Henrysson knöt ihop säcken:

- När mötet öppnades kallade du Stefan ordföranden för diktator.
Det är inte att hålla god ton Stefan.

Det närmast virriga mötet svajade hit och dit. Investeringsbudgeten återremitterades efter dels en lång och irriterad ordväxling via talarstolarna, dels efter ingripande av den nyblivne politiske vilden Kenneth Bolinder - som formellt denna kväll avsade sig samtliga sina S-uppdrag - och som nu yrkade på återremiss. I och med att votering i frågan slutade med röstsiffrorna 14-14 så återgick alltså ärendet till kommunhuset för vidare beredning. Och i och med det föll även andra frågor på dagordningen.

NYTT GRÄL mellan ledningen och oppositionen blev det när de tre topposterna i det nybildade kommunala Omsorg i Bjuv skulle fastställas. Frågan om jäv restes och plötsligt förklarade sig då de för posterna tilltänka politikerna jäviga. Kommunens jurist Julia Pietrik fick läsa högt ur lagtexten och därefter återtogs anmälningarna om jäv och frågan återremitterades för vidare handläggning.

UTVISNING En ledamot för Vänstern i Bjuv fick också mitti allt oväntat lämna pågående KF-möte och en ersättare fick hoppa in. Orsaken till växlingen råder det många olika meningar om.

EFTER MÖTET sammanstrålade Stefan Svalö och Pia Trollehjelm mitt framför näsan på undertecknad. I en rå och hjärtlig ton närmast ursäktade Svalö sitt ordval när Trollehjelm ifrågasatte det. 

Upprörda känslor och en uppenbar förkärlek för  dramatiska uttryck styr ofta den store och högljudde S-politikern under mötena i Bjuvs kommunfullmäktige. Vilket får de flesta att darra. Och tiga. Men också att knyta näven i byxfickan. Och rentav lämna.

TJUREN Själv har jag tagit tjuren vid hornen några gånger. Och mer än en gång har jag då fått höra en "Svalösk" ursäkt för känsloutbrottet.

Det är inget fel på känslor. Även Rönnbergare har ett "jävla humör".

Men nu handlar Bjuvspolitiken inte om enskilda personers karaktärsdrag. Utan om att arbeta för invånarnas - politikernas uppdragsgivare - bästa.

FRIHET Och då tar jag mig friheten - som fri och oberoende betraktare - att uppmana alla KF-ledamöter att helt enkelt skärpa sig!

Ännu ett så virrigt, grälsjukt och osammanhängande fullmäktigemöte som vi i måndags ställdes inför - det vill vi aldrig mer uppleva. Att det förutom av oss som var i Parken även följdes av närmare 800 personer i vår livesändning på bjuvsnytt.se gör inte saken bättre.

SKÄRPNING Vi ska vara rädda om Bjuvs kommun. Inte ytterligare bidra till att vår fina bygd hånas och förlöjligas.

Bjuv kan!

Se vår livesändning från mötet här.

Marianne Rönnberg Galmor