Flyktingar från Syrien tar sig över ett staket in i Turkiet. Foto. UNHCR/AFP B. Kilic.
 
DEBATT Kommer vi att kunna betala för alla personer som kommer in i landet? Det undrar två killar från Billesholm respektive Påarp. Båda går första året på ekonomilinjen på Jensen Education i Helsingborg.
"Alla personer som kommer in i landet kommer att behöva att ha pengar för att t.ex mat, en utbildning eller ett ställe att ta vägen. Antingen en lägenhet eller ett flyktingboende. Alla dessa saker kommer att kosta pengar för staten.

För alla personer som kommer in i landet kommer behöva ett bidrag på till en eller annan sak.

Om de inte behöver hjälp med ekonomi eller mat och boende kommer de att behöva hjälp att få ett jobb eller en utbildning. Det kan bli en väldigt stor påverkan på samhället. Om det kommer in så många människor som det gjort nu kommer det väldigt snabbt bli brist på jobb. Det finns redan en stor brist på lärare idag och det kommer bara att bli värre. Speciellt SFI lärare nu när det blir så många som måste lära sig språket. Men om några år kan det bli bättre, iallafall med lärare. Eftersom att många personer som kommer in i landet har varit lärare i sitt land kan dem också lära ut här om dem kan språket. Men vad det gäller andra yrken kommer det bara att bli mindre jobb. Eftersom att det är så många som kommer in och behöver ett jobb. Dessutom kommer skolorna att bli överfulla. Alla ungdomar kommer inte få plats. Det börjar redan bli många fler personer som ska börja skolan och när det bara kommer in fler och fler barn och ungdomar kommer det bara att finnas fler skolor som är överfulla. Det kommer göra så att det behövs fler skolor och fler skolor leder till att det behövs fler lärare som det redan finns brist på.  Vi tycker att denna frågan kan lösas på många olika sätt så som t.ex att man kontrollerar flyktingflödet så att dom får det dom behöver. Man ser till att dom kan stå på sina egna ben och ha en relativt ok inkomst. Detta kan man göra genom att ta hand om personerna från dag 1 när dom anländer till landet istället för att skicka alla till flyktinghem och sen, efter det, ta hand om dom. Det kommer fungera mycket smidigare och snabbare för att man tar hand om folket på en gång. Detta är också en lösning på att rasisterna i landet inte kommer kunna bränna ner flykting boenden för att det inte kommer finnas några flyktingboenden.  

Sverige. Flera vuxna flyktingar från Syrien som kommer hit har bra utbildning som t ex läkare och det har Sverige en brist på så det är mycket positivt om de kommer ut i arbetslivet så fort som möjligt."

Pontus Lundqvist, Felix Evertsson