DEBATT Det är dags att vakna upp och börja ta tag i våra problem, sluta tro att problemen kommer att lösas av sig själva. Börja agera och sluta sticka huvudet i sanden! För ingen tycker väl det är okej att en välutbildad, välbetald 40-åring tvingas bo kvar hemma hos föräldrarna för att det saknas bostäder?

Idag är bostadsproblemet en stor samhällsfråga. Bostadspriserna är skyhöga och det är otroligt många som inte har råd med en egen bostad, framförallt inte studenter. Det saknas också en stor del hyresrätter som det krävs nu eftersom att det är många som inte har råd med en egen bostad. Om problemet inte löses så kommer det bara att eskalera och det kommer att påverka vårt samhälle ännu mer än vad det gör idag. Ingen studerande kommer att ha råd med att flytta hemifrån och starta ett sitt eget liv. Dagens ungdomar är vår framtid. Hur ska de kunna stå på egna ben om de inte får chansen?

Detta problem måste lösas eftersom att vi har en extrem hög bostadsbrist, och det kommer att resultera i att fler faktorer påverkas. T.ex. eftersom bostadsbristen finns så stämmer inte bostadspriserna överens med resten av priserna vi har i landet. Alltså bostadspriserna är extremt höga i jämförelse med löner. 

Om vi inte lyckas bromsa in bostadspriserna kan detta till sist medföra att vår köpkraft blir reducerad, vilket vi absolut inte vill. Detta innebär att en medel svensk familj inte kommer att kunna handla lika mycket varor som innan och detta kommer till sist göra att butikerna kommer att gå i konkurs. Då kommer även vår arbetsmarknad bli påverkad eftersom att fler blir arbetslösa. Vilket skapar en negativ spiral.

Poltikernas förslag
Politikerna har lite olika lösningar här och där men ingen agerar verkligen och gör det som krävs för att lösa problemet. Politikerna tycker bland annat att man ska skaffar fler arbetsmöjligheter för då löser sig problemet eftersom att fler då får råd att köpa sig en egen bostad. Detta kommer inte att fungera i längden, var ska de få alla arbetsmöjligheter ifrån? Det har inte skett en förändring de senaste åren. Plus att det kommer förmodligen inte att handla om jobb som kräver några extremt höga kvalifikationer och då kommer det förmodligen inte bli någon stor märkbar effekt alls.

De arbetande kommer fortfarande tjäna den summa som krävs för att köpa en bostad i dagens samhälle. Frågan är om man inte behöver försöka få fram en billigare bostad som ändå har kvalitét.

De som tycker att detta är bra är oftast de som vill eller ska sälja sina bostäder.

Äger man t.ex. ett hus och vill sälja sin bostad och flytta in i en lägenhet så tjänar man absolut avsevärt mycket mer, nu när det är brist på bostäder eftersom priserna stiger. Säljarna tycker detta är bra, men det är också för att detta påverkar inte dem i försäljningen eftersom att de inte behöver investera i helt nytt förstaboende.

Det är en stor del av vår befolkning som ska köpa sitt första boende, t.ex. ungdomar och studenter. Vi har otroligt mycket studenter i dagens samhälle som både saknar jobb och boende. Vissa får jobberbjudande men kan inte tacka ja för att de t.ex. ligger för långt bort och man inte har råd med att skaffa sig ett boende i närheten. Man har helt enkelt inte råd och det finns inte tillräckligt med hyresrätter att hyra.

Synligt problem
I Sverige finns det ca 800 000 hyreslägenheter, samt 700 000 personer i åldersspannet 20-24 år. Redan med de siffrorna ser vi att det finns ett problem.

Enligt Handelsbanken tar majoriteten ungdomar under 25 år flest lägenhetslån. Idag är det största problemet kontantinsatsen och bristen på hyreslägenheter. Idag ligger kontantinsatsen på 15% men har tidigare varit på 10%. Det finns en anledning till att den höjdes.  Förmodligen för att bankens kunder har köpt för dyra bostäder. Bankerna vill inte ta en för stor risk när det kommer till att låna ut pengar till kunder som inte kan betala tillbaka. Banken säger sig inte ha någon lösning och hänvisar till att detta är en politisk fråga. De tycker att det behövs fler hyreslägenheter för där krävs inte lika stor kontantinsats.

Vi tycker att det verkligen är dags för politikerna att ta tag i detta problem på allvar! För detta är en så pass viktig fråga som påverkar vårt samhälle väldigt mycket.

Det är inte rätt att folk inte har råd att flytta hemifrån för att bostadspriserna är för höga och att det inte finns tillräckligt med hyresrätter.  Alla de unga som ska bygga ett eget liv och utveckla vårt land ännu mer har just nu inte riktigt den möjligheten, vilket är helt fel.

Nora Klintheim, Rydebäck och Clara Olsson, Klippan.

Ekonomistuderande vid Jensen Gymnasium i Helsingborg

 

Har du synpunkter i debatten så mejla till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.