DEBATT Årstiderna förändras. Avlövningen av träden sker senare, vi klipper gräset allt senare om höstarna och i stort sett allt trädgårdsarbete pågår längre in på senhösten.
När sista tömningen av trädgårdsavfallet sker i mitten av november finns det fortfarande mycket kvar i våra trädgårdar att städa upp inför vintern.

Jag har hört många villaägare som berättar att de får slänga det sista avfallet från trädgårdarna i sopsäckar mm och sedan köra iväg till återvinningsgården med det.

 

Detta kan tyckas vara överkurs, då många redan betalar för tjänsten att få trädgårdsavfallet hämtat av NSR (Nordvästra Skånes Renhållnings AB) vid tomtgränsen.

Detta är något jag har funderat på länge och tanken har även slagit mig varför det nödvändigtvis måste vara såhär.

Min lösning på problemet är väldigt enkel och under föregående kommunfullmäktige, kom jag med följande förslag.

Skjut fram första tömningen på året en gång och lägg istället till en extra tömning i november. Summan av detta blir att det blir totalt samma antal tömningar per år och rimligtvis borde kostnaden för abonnemanget bli oförändrad.

Jag hade önskat att man under sittande möte hade beslutat att säga ja till detta förslag och lägga fram till NSR från Bjuvs kommun, men även öppna upp för andra förslag.

Nu blev resultatet istället att förslaget skickas vidare i byråkratins kvarnar innan vi får veta vad utfallet blir.

Dra nu inte ut på ärendet utan ta den kloka tanken från (M) och ytterst kommuninvånarna och för fram den till NSR.


Magdalena Rydståle (M)
Kommunfullmäktigeledamot Bjuvs kommun