DEBATT Inget sexualbrott är någonsin acceptabelt.. Sluta lägga ner tid på att diskutera var gärningsmännen ursprungligen kommer ifrån. Sluta lägga ner tid på att fråga vad tjejerna hade på sig kvällen det hände och hur mycket alkohol de hade fått i sig. Sluta lägga ner tid på det som inte har med saken att göra. Fokusera på rätt saker!

Ring inte upp Liberalens Birgitta Ohlsson på konferens i Sälen och be henne debattera med Vänsterns Rossanna Dinamarca om huruvida olika kulturer har olika syn på kvinnor och kvinnors rätt till sina egna kroppar. För det finns inget att debattera, det är bara slöseri med tid.

Att männens syn på kvinnor ser olika ut i olika länder och kulturer är ett faktum. Genom att debattera det tänder det istället eld på gnistan hos alla landets Sverigedemokrater som ser sin chans att vinna ännu fler röster. För våldtäktsmän tycker ju ingen om. Be dem i så fall istället debattera huruvida det är okej att Brå (Brottsförebyggande rådet) skriver “Under perioden 2005–2011 låg sexualbrotten på en relativt stabil nivå”. En vadå? Allt över noll procent är så långt ifrån stabilt vi kan komma.

Hela 98% av dem som misstänks för sexualbrott är män. Det betyder inte att 98% av alla män i Sverige är misstänkta för sexualbrott. Vad det betyder är att någonting har gått snett. Någonstans på vägen har lektionerna om vad som är och inte är okej hoppats över.

Utan att vi tänker på det så börjar det för svenska pojkar redan i årskurs fyra när fröken tar in klassens tjejer i ett rum och introducerar mensen för dem.

- Såhär är det, en gång i månaden kommer ni blöda down there. Det är inget konstigt, det betyder att ni kan få barn. Bra va?

- Här har ni varsin broschyr som ni kan läsa, för mer tid än såhär har vi inte. Och förresten, vad ni än gör: berätta inte för killarna. Er mens är topphemlig och superduperäcklig.

- Det sista må jag ha hittat på själv, men undermedvetet så var det exakt så det tolkades. Redan där lärde vi tjejer oss om hur hemligt och äckligt det var, för killarna fick ju inte ens följa med in i klassrummet!

Samtidigt lärde sig killarna att det är någonting som händer med tjejerna som inte är bra. Det händer inte dem och det gör att de är bättre och starkare än oss. Det är tyvärr redan där det går snett för Sveriges killar.

Det predikas för fullt om hur nyanlända män och tonåringar ska få extra lektioner i hur vårt så kallade jämställda samhälle ser ut, och det håller jag med om till hundra procent. För hur ska de annars kunna veta, när de kommer från ett ställe med en extremt skruvad och korkad kvinnosyn? Nej precis, det kan de inte.

Men var är alla som slåss för en bättre och mer pedagogisk sexualundervisning till alla killar i de svenska skolorna? Där behövs undervisningen minst lika mycket.

Inget sexualbrott ska någonsin accepteras och ingen kvinna ska någonsin behöva titta sig i spegeln en extra gång för att dubbelkolla så att kjolen inte är för kort och att brösten inte syns lite för mycket.

Fredrika Persson

redaktör Varagårdsskolans tidning
krönikör bjuvsnytt.se