DEBATT Göran Persson gjorde starkt avtryck i kvällens Agenda, skriver Boo Björk som tillägger att till skillnad från dagens politiker vågar den f.d. statsministern ta bladet från munnen och rakryggat stå upp för sina tankar. Björk fortsätter:
I kvällens Agenda var Göran Persson glasklar i sin syn på tiggeriet. Företeelsen måste omedelbart förbjudas och förklaringen är simpel. Vårt svenska samhälle har under århundraden byggts på förtroende och kampen för våra rättigheter. Tiden är förbi då man stod på knä för att få tjäna sitt eget eller familjens uppehälle. Den kampen måste tiggarna från exempelvis Rumänien ta i sitt eget land inte utanför ICA i Lammhult eller i Piteå.
 

Tydligare än så kan det inte uttryckas. Dagens politiker vågar inte förklara så direkt och så ärligt utan lindar in orden i fraser och floskler. Det är precis så här det måste bli, kampen skall föras på tiggarnas egen bakgård och inte utanför allehanda affärer i Sverige. Tyvärr tror vi enfaldens svenskar att det är vi som har ansvaret och att det är vi som ska lösa problem som uppstått i Rumänien. Rumänerna tycker självklart att det är här väldigt bra eftersom man då blir av med ett gigantiskt strukturproblem i Rumänien.

Göran Persson talade klartext och Anna Hedenmo såg blekare ut än vanligt.

Det fanns också en annan del i detta samtal som handlade om Europas enorma åldersstrukturproblem. Det föds för få barn inom EU. Undantag är bl.a. Sverige och England. Detta kommer, om inget drastiskt händer, att bli förödande för Europa. Vi måste helt enkelt få immigranter hit, men under ordnade former.

Precis så uttryckte sig Göran Persson det också. Vi måste helt enkelt få till en kontrollerad invandring.

Hans uttalande måste vara dynamit för åsiktskorridoren. Helt plötsligt låter socialdemokraternas och hela Sveriges tidigare statsminister som om han hette Jimmie Åkesson i nådens år 2016.

Vi väntar spänt på hur regeringen ska tackla detta, liksom Alliansen. Är det någon av partiledarna som har modet att uttrycka det Göran Persson så tydligt påpekat? Nämligen det sunda förnuftet ur perspektivet var man tar sin kamp?

By Boo Björk #delateuropa