DEBATT - FINDUS - DEBATT - FINDUS - DEBATT

För fyra månader sedan blev Findus i Bjuv uppköpta av Nomad Foods. Den 31 mars gav Nomad Foods tillkänna att de skall lägga ner produktionen på Findus i Bjuv och flytta till Tyskland.  

Detta visar på att det aldrig fanns en plan för Nomad Foods att fortsätta produktionen i Bjuv, även fast företaget går med vinst. Det här är i dag både lätt och billigt att göra i Sverige, att köpa upp företag för att konkurera ut andra och sedan lägga ner – helt utan tanke på huruvida företaget faktiskt går med vinst eller inte.

Findus i Bjuv är inte det enda företaget som råkat ut för detta, utan det är ett klassiskt exempel på hur riskkapitalister endast bryr sig om deras egen vinning och inte ägnar en tanke åt alla arbetare som förlorar sina jobb, att hela familjer och samhällen kan falla ihop på grund av deras girighet.

Vi i Ung Vänster anser att det är alldeles för lätt att göra detta i Sverige och att förändring bör ske för att skydda arbeten och samhällen. I Frankrike så finns det en lag som gör att man tvingas betala en straffskatt om man lägger ner lönsamma fabriker. Vi kräver samma lagstiftning i Sverige för att skydda våra arbetare.

Vi uppmanar alla att bojkotta Findus och inte köpa deras varor för att visa missnöjet med vad som händer.

Facklig och politisk organisering är enda vägen om vi vill ha förändring. Stå upp för Bjuv och stå upp mot riskkapitalister!

Ung Vänster Helsingborg

 

Har du synpunkter på inlägget eller något du själv vill ha sagt i debatten kring Nomad Foods varsel om nedläggning? Skriv då till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Varje inlägg måste granskas före publicering/MRG