Mitt Bjuv-Debatt

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
DEBATT För ett par dagar sedan skrev jag en krönika med rubriken Höganäs kan - kan Bjuv? Min text fick Bjuvs kommunalråd Anders Månsson att reagera. Här är hans svar till mig.
Debatt är roligt, tycker jag. En viktig del av kommunikationen oss människor emellan. Pratar vi med varandra tror jag att vi undviker krig. Därför är det med glädje jag publicerar Anders Månssons svar på min fråga om vad Bjuv förmår. I jämförelse med i det här fallet vår tvillingkommun Höganäs.

Vi välkomnar alla inlägg i debatten och vill du vara med så skicka ditt bidrag till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Höganäs kan - kan Bjuv?
av Marianne Rönnberg GalmorHamnen i Mölle den 28 maj 2016. En ort i Höganäs som lyckats behålla sin attraktionskraft även efter sina glansdagar som syndens näste.
 
POLITIK Den gångna helgen har jag tillbringat i Mölle i Höganäs kommun. Mölle som sedan förra seklet var ungt gjort sig världsberömt bl.a. för syndigt leverne och därmed dragit masspublik. Och även om synden för länge sedan lämnat byn så är den fortsatt attraktiv för folk att bo och vistas i. Skulle Bjuv kunna åstadkomma samma förvandling? Uppnå samma status?
Jag menar, Höganäs är ju Bjuvs, Billesholms och Ekebys tvillingort. Kol- och gruvorter alla fyra och med en väldigt lik historia när vi talar 1900-tal. Men medan Höganäs och Höganäs kommun sedan ändrat karaktär totalt och idag är synnerligen "rätt" att bo i så sitter Bjuvs kommun hjälplöst fast i ryktet om att var en plats som Gud glömt.

Nu vill visserligen kommunledningen vända på detta. Bygga attraktivt boende nu när de fått styr på skolorna och på så sätt locka yngre familjer att flytta hit. Men kommer de att lyckas?

Okej, vi har inte havet som Höganäs med intilliggande f.d. fiskelägen. Men vi har ju Söderåsen och bra förutsättningar för turistnäring i skog och natur. Till detta har vi en hel del byggnader från "storhetstiden" under förra seklet. Som ännu inte är helt förfallna även om det snart gått 100 år sedan det allra mesta hände här.

Tänk om  kommunledningen hämtade hit Anders som byggt Magasin 36 i Höganäs och bad honom göra något liknande tex i fd Skrombergaverken. Eller kanske han kan göra en Country Club i hela Finduskomplexet? Om de nu överges av företaget. Tänk så coolt! Alla möjliga sorters hälso- och spaverksamheter samlade på ett ställe. Bassänger, spa, gym, sportbutiker, sportcafé, skönhetssalong - you name it! Visst vore det fint?

Tjänsteföretag gäller idag
För det är ju sannolikt inte en ny industri med löpande-band-jobb vi kan få hit.Idag är det tjänsteindustri som gäller. Och en sådan anläggning i södra Bjuv hade säkert dragit folk hit både från när och fjärran.

En annan sak jag vill ha här - och som Höganäs alltså har sedan länge - är en saluhall. Den kan man ha i Skrombergaverken och den kan man ha på Findus. En grupp i samhället som växer är människor från arabländerna. De har i många fall en matkultur med sig som blivit mycket populär i vår del av Europa de senare åren. Houmus känner väl de flesta till men det finns så mycket mer till kikärtsröran. En hel drös av smårätter som vi skulle kunna tillverka och sälja från saluhallen i Bjuv. Här har vi en både en many och en kundkrets värd att exploatera!

Höganäs har  - som sagt under de senaste decennierna - tagit sig från att vara en trist industrihåla till att vara mycket attraktiv att bo i. Hela strandremsan från Helsingborg och upp till Ängelholm (och vidare) är idag guldläge. Medan Viken, en gång en bygd för de allra fattigaste fiskarna i Höganästrakten, samt Domsten, Laröd, Hittarp mm sedan länge blivit förnäma boendealternativ, så släpade själva Höganäs stad länge efter. Men idag finns det inte ett hus - eller ens ett uthus - längs sträckan från Kvickbadet till rondellen i Lerberget - som inte är utbyggt, ombyggt, tillbyggt etc. Här är det numera gött att leva!

Vad beror då förvandlingen på? Jo, att de styrande i Höganäs sett möjligheten. Förstått värdet i att förvalta och omvandla. Kan Bjuv göra om ett liknande konststycke? Har vi vad som krävs? Tänk på att allting går att sälja med mördande reklam! Till och med konserverad gröt!

Öppna för fler boendealternativ
Kan vi skapa nya boedealternativ några snäpp ovanför hyresrätter made by Bjuvsbostäder? Få några bostadsrätter också? Kan vi göra något av de få rester av tiden när Bjuv, Billesholm och Ekeby var välmående arbetarkommuner som vi har kvar? Något som får bygden att resa sig igen? Kan vi skapa attraktionskraft här?

Just nu vill kommunen köpa Findus mark och stycka upp i villatomter mm. På norra sidan av Bjuv är det slutsålt, sägs det i kommunhuset. Nu behöver man fler tomter i Bjuv och pga det som händer på Findus just nu sneglar man söderut. Runtom Findus. I Sellerberga. Längs Norra Vramsvägen och Sellebergavägen. Hela stora markområdet från marken vid brukshundsklubben och förbi kycklinghusen. Ut på Sellebergavägen och vidare till Norra Vramsvägen.

Här finns redan Bjuvs finaste villakvarter - "Findushusen" - de 41 tjänstemannavillor som Findus lät uppföra när företaget startades på 1940-talet. Selleberga trädgårdsstad som det korrekta namnet på området är och som, om Bjuvspolitikerna under 1900-talet förstått något om kulturvärden, borde ha K-märkt. Ritade av en av den tidens mest förnäma arkitekter Artur von Schmalensee. Kvarter som Bjuvs kommun nu dock är redo att totalt förstöra värdet av genom att låta en holländsk tomatodlare uppföra gigantiska växthus intill.

 

 

Ett av de finaste husen i Bjuvs kommun. Ett "Findushus" ritat av en av 1900-talets mest kända funkisarkitekter. På beställning av Findus. Kringbyggt av fler attraktiva villor och hus kan dess kulturvärde bibehållas och tjäna Bjuv. Inbyggt i den planerade växthusindustrin helt värdelöst.
 

Om man istället lade dessa växthus längs 110:an, där transportvägen redan finns, plus fryslagret, så kunde man låta den unika trädgårdsstaden få nya, attraktiva och smakfulla kvarter till grannar.

Detta begriper dock inte tjänstemännen som bereder ärendena åt politikerna. De bor själva inte i kommunen och de flesta har aldrig ens varit i Selleberga. Så hur ska de kunna tänka i form av bevarande av kulturvärden? (Går de inte en kurs som nyanställda så de vet något om samhället de jobbar i och påverkar?)

Förädla istället för att förstöra
Till dem och till alla er som läser detta säger jag: Titta på Höganäs och gör som dom. Ta vara på det sista av vårt unika kulturarv, förädla det och vänd ett dåligt rykte till ett gott. Så att folk utifrån vill bo här och vi som bor här slipper höra fördomarna om vår trista situation. Det är ett väldigt tjat om Findus nu bortom 50-skyltarna, kan jag berätta.

Bjuvs kommun ligger nära Helsingborg och borde med rätt politiskt tänk kunna vara lika attraktivt som alla andra byar i krokarna. Om människor med realistiska visioner och idéer tog sig an uppgiften. Idér grundade på kärlek och intresse till och för Bjuv och dess invånare. Invånare som man ville skulle bo kvar.

Hämta Anders i Höganäs, samla ihop de kreativa hjärnor som finns i vår kommun. Låt dem brainstorma tillsammans och vaska fram idéer som kan lyfta våra tätorter till de höjder även de förtjänar.

Oavsett politiskt hemvist
Detta handlar i grunden inte om politiskt tillhörighet. Detta handlar om att hänga med i tiden och vara lyhörd för, och nyfiken på, hur andra gör. För att sedan med sina egna förutsättningar som grund, skapa egna, intressanta koncept.

Det handlar så klart även om marknadsföring. Bjuv ska säljas in. Alla boende ska jobba som ambassadörer för sin bygd.

Men det klarar vi! Bara vi har något bra och intressant att berätta.

Så ni i kommunhuset: Jag vidhåller! Åk till Höganäs och se hur de gjort. Prata med folk där. Ta hit några av dem. Låt er inspireras. Applicera koncepten ni hittar på våra byar. 

Den som kan ta Bjuvs kommun ur det oförtjänta dåliga ryktet om att vara världen värsta byhåla skriver historia. Den som skriver historia genom att omvandla Bjuv - den blir garanterat omskriven!

Och på så sätt får vi igång en uppåtgående, positiv spiral. Nyinflyttning, företag, livskvalitet och glädje.

Så vad väntar ni på? Kavla upp ärmarna, ta i och börja jobba!

Marianne

 

Bjuv kan - och håller på för fullt
av Anders Månsson

 

ANDERS MÅNSSON svarar Rönnberg Galmor

Både som kommuninvånare och kommunstyrelsens ordförande tycker jag det är väldigt bra med engagerade medborgare. Hela vårt demokratiska samhälle bygger på medborgare som har åsikter, driver företag och engagerar sig politiskt, i föreningar och i olika sakfrågor. Därför blev jag glad när jag läste din engagerade krönika Marianne. Du startade en egen tidning, du rapporterar från kommunen, granskar vårt arbete och är med och sätter Bjuvs kommun på kartan. När andra traditionella medier minskar sin bevakning av Bjuv sitter du med vid kommunfullmäktiges sammanträden och rapporterar om och granskar de beslut som vi tar. Du är ett bra exempel på en eldsjäl och en driven medborgare och företagare i vår kommun.

Däremot håller jag inte med dig om flera av påståendena i din krönika. Du skriver att vi ska kavla upp våra ärmar, ta i och börja jobba. Varje dag kavlar jag, andra politiker och tjänstemän upp våra ärmar och arbetar hårt för att utveckla vår kommun. Det sätt vi gör det på har också börjat ge stora resultat.   

Det har nog inte undgått någon vilken fantastisk resa våra skolor har gjort. På fyra år har vi klättrat 240 placeringar i den nationella skolrankningen och är nu sjätte bästa skolkommun i Skåne. Detta har uppmärksammats på nationell nivå och vi har bland annat haft besök från riksdagen och blivit inbjudna att tala på nationella utbildningsmässor.

Vi satsar stort på att skapa mötesplatser i kommunen. Vår skatepark har blivit en succé och från hela Skåne kommer nyfikna människor för att testa den. Skateparken har dessutom bidragit till att minska skadegörelsen i centrala Bjuv. Vi fortsätter nu att utveckla vår utemiljö. Det allra senaste är ett nytt utegym och gunga i Folketshusparken i Bjuv och en ny lekplats på Gröningen i Ekeby.

Precis som du skriver är ett varierat boende en nyckelfråga för att öka vår kommuns attraktivitet. Jag håller med om att vi saknar det i kommunen men jag vill poängtera att vi har flera byggprojekt på gång. Vi planerar för ett trygghetsboende i centrala Bjuv, nya hyresrätter i Ekeby och vi har kontakt med flera privata byggföretag som är intresserade av att bygga här. Våra lediga småhustomter är snart slutsålda och arbetet med att ta fram nya detaljplaner pågår. Tyvärr tar flera av dessa processer tid men vi arbetar dagligen för att fler bostäder ska byggas i kommunen. 

Har Bjuv oförtjänt dåligt rykte? Säger man att vi är kommunen som Gud glömde? Jag håller inte med, tvärtom har jag det senaste året hört att vi är en kommun på gång och som utvecklas. Jag märker det på att vi blir fler invånare, många duktiga medarbetare söker sig hit och inte minst de byggföretag som planerar att bygga här. I höstas bjöd vi in till ett byggforum där flera byggföretag berättade att de har uppmärksammat att Bjuv är på gång och de vill vara med på vår resa. Det är roligt att höra men vi är inte färdiga. Vi fortsätter att utveckla kommunens rykte och att få våra invånare, såna som du och jag Marianne, att berätta om hur det är att bo här och inte bara berätta om olika rykten.

Jag har nu bara nämnt ett fåtal av alla de utvecklingsområden som vi arbetar med i kommunen. Det jag vill föra fram är att jag märker ett stort och ökat intresse för Bjuvs kommun, både att bo, leva och arbeta i. Vår resa har bara börjat och många frågor kvarstår. Hur ska vi få fler och mer varierade bostäder i kommunen?  Hur ska vi utveckla vår offentliga miljö? Hur utvecklar vi vården och omsorgen för våra äldre? Höganäs är en av de kommuner som vi inspireras av och många har börjat prata om att Bjuv är ute på just den resa som Höganäs redan har gjort.

Så varje dag arbetar vi hårt och tar i. Ibland är det enkelt och ibland är utmaningarna stora men vi ger aldrig upp.

Det är bra att både du och jag Marianne, och många med oss, fortsätter att kavla upp våra ärmar och tillsammans utveckla Bjuv som en fantastisk kommun att arbeta, bo och leva i.

Anders Månsson
Kommunstyrelsens ordförande

 

 

Anders Månsson

Kommunstyrelsens ordförande

 

SÖK

GÅNG

Julmarknad i det lilla formatet - Norra …

23-11-2021

Billesholmstraktens Hembygdsförening kallar sin traditionella, återkommande och populära julmarknad en "julmarknad i det lilla formatet". Och ja, stor är den inte men miljön och sällskapet i den gamla, vackra fd...

Läs mer

Riddarspel Billesholms 450:e födelsedag …

18-08-2021

HEMBYGDEN På kulturarvsdagen lördagen den 11 september firas Billesholm 450 år mellan kl 13 och 16. På den gamla prästgården i Norra Vram - där Billesholmstraktens Hembygdsförening huserar. Med en...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Helena Kubicek Boye pratar deckare och v…

24-01-2020

KULTUR Helena Kubicek Boye kommer både att prata om sina deckare och boken om att vinterbada den 28 januari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Vad har en bok om att simma...

Läs mer

Skånetrafiken kommer till Bjuvs bibliote…

06-11-2019

RESA Onsdagen den 13 november kl 15-17  kommer Skånetrafiken till biblioteket i Bjuv och informerar om det nya biljettsystemet och visar hur den nya appen fungerar. Välj vilken tid som passar...

Läs mer

100 årsfest för Gunnar Hellsing

24-09-2019

KRAKEL SPEKTAKEL Lördagen den 28 september uppmärksammar Bjuvs bibliotek att barnboksförfattaren och "pappan" till bla Krakel Spektakel och Kusin Vitamin skulle ha fyllt 100 år i år. Kalaset börjar kl...

Läs mer

Skånsk deckarlördag på Bjuvs bibliotek

24-09-2019

DECKARE Den 12 OKTOBER kl. 12.30 kan du på Bjuvs bibliotek möta deckarparet Olséni & Hansen och författaren Anna Bågstam som skriver deckare i Skånemiljöer. BIbblan bjuder på lite mingelmat innan...

Läs mer

Klippans Konsthall 15 år

14-05-2019

KONST Klippans kommun och Klippans konstförening bjuder in till att fira Klippans Konsthall med en jubileumsutställning under två veckor, 18 maj-2 juni 2019. Utställningen tar en titt på hur det...

Läs mer

Kalas, Alfons Åberg!

29-01-2019

Med Sagofén Isadora. Lördagen 2 februari kl. 11.00. Tid ca 30 min. En föreställning efter Gunilla Bergströms älskade barnboksklassiker Kalas, Alfons Åberg! Gratis biljetter finns att hämta på biblioteken 14 dagar före föreställningen. Ålder 3-5 år.

Läs mer

Hennes farfar försökte mörda Adolf Hitle…

16-11-2018

AKTUELLT - Hur präglas man av en hjältefarfar man aldrig fick träffa? Och hur påverkade hans hjältemod familjens liv? Missade du när Barbara Fellgiebel var på Bjuvs bibliotek och berättade...

Läs mer

Fokus på mat och klimat

26-09-2018

HÄLSA Under två veckor i oktober kan du lära dig mer om hur mat och miljöpåverkan hänger ihop i föreläsningsserien Mat och Klimat på biblioteket i Bjuv. Bland föreläsarna finns bland...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »