DEBATT Håller du med HD:s chefredaktör om att tidningen sköter lokalbevakningen i Bjuv på ett tillfredsställande sätt? Det gör inte Susanne Ohlsson från Billesholm. Hon förvånas istället över chefredaktörens inställning.

När Bjuvsnytt funnits ett tag gick Lars Johansson, dåvarande chefredaktören på Helsingborgs Dagblad, ut i ett tämligen hätskt utspel mot Bjuvsnytt. Där han bl.a. sa att han var innerligt trött på att bli jämförd med ”Bjuvsnytts journalistik”. Som enligt honom bara var underhållning. Medan HD stod för det ”seriösa materialet”. Uppenbarligen är hans efterträdare Jonas Kanje, inne på samma spår. Läs här vad Susanne Ohlsson från Billesholm drar för slutsatser av det.

- När man läser vad chefredaktören på HD skriver i sin blogg (2016-05-26) undrar man om han har drabbats av hybris. Man tappar andan och alla hakorna. Redan när man läst de två första meningarna i hans blogg tar man sig för pannan! Vad menar karlen? Har hans dagliga mantra kommit ut av misstag eller menar han verkligen det han skriver? Ida Ölmedals text i Expressen måste ha gjort Jonas Kanje väldigt ledsen. Därför måste han skriva något som bara han tror på, för man måste ju tro på sig själv.

Sju dagar i veckan publicerar vi på HD och Sydsvenskan nyheter från ungefär 20 kommuner i västra Skåne. Det finns ingen annan aktör i den här delen av landet som tar ett så stort ansvar för lokal nyhetsförmedling. Det finns ärligt talat ingen som är i närheten – och jag är grymt stolt över det arbete vi utför.”

- Nej, Jonas Kanje, det finns ingen annan aktör i den här delen av landet som gör det. Det har du rätt i. De lokala tidningarna har blivit uppköpta av de stora drakarna, för att konkurrens inte skulle uppstå.

Framtiden finns i de olika lokala webbtidningarna. Det är där man vill skriva om vad som händer i de små orterna. Det är där som redaktörerna lär känna orten och dess befolkning. Det är där som ”vanligt folk” kan läsa om ”vanligt folk”. Det är där som de som anser att det är viktigt att föra ut sanningen agerar som nutidens kolportörer genom att ”dela” artiklar med sina vänner på exempelvis Facebook.

Presstödet ska främja mångfald och konkurrens inom dagspressen. Konkurrensen finns inte bland de större tidningarna idag. Oftast ägs de av koncerner som gör att de blir bleka kopior av varandra. Läser man HD idag är det som att läsa en extrabilaga till SDS. Dessutom har Bjuv förvisats till något som heter ”Hitta mer” tillsammans med dödsannonser och sporten.

När inte ens kommunfullmäktiges sammanträden intresserar media, förutom Bjuvsnytt, är det risk att den undermåliga rapporteringen utnyttjas av oseriösa individer med dunkla intressen.

Därför är det viktigt att mångfalden främjas i form av webbtidningar som Bjuvsnytt, Frilagt, Fyren och Burlövs nyheter.

Susanne Ohlsson
Billesholm

Läs också Expressens artikel här om tidningsdöden och vad som kommer efter den. Missa inte professorns inlägg om Bjuvsnytt som modell för framtidens tidningar. Långt ner i artikeln. /Redaktionen