DEBATT Miljö är en kärnfråga för Centerpartiet. Därför är det också självklart för oss centerpartister att fira Världsmiljödagen. I år fira jag miljödagen med Centerpartiet i Bjuvs kommun, min födelsekommun som jag flyttade ifrån år 2000 för kärlekens skull som jag hittat i Göteborg.

Ingen i Sverige har kunnat undgå rapporteringen om Findus nedläggning i Bjuv. Ingen har väl heller kunnat undgå att den enda gången den röd-gröna regeringen bryr sig om företag är när de hotar att flytta utomlands. Regeringen gör det dyrare att anställa, föreslår att företagen ska ta större sjuklöneansvar, ökar regelkrånglet och sedan undrar de varför företag flyttar utomlands.

I Västsverige slog fordonskrisen hårt och speciellt Saab Automobile AB:s konkurs 2011. Det fanns då en stor förståelse i övriga regionen att satsningar behövde koncentreras till Trollhättan och nu har staden hämtat sig. Jag hoppas att det finns en lika stor förståelse för Bjuv i resten av Skåne och att det görs en kraftsamling kring hur visionen om ett “Food Valley of Bjuv” kan bli verklighet trots Findus nedläggning.

I Svenskt Näringslivs senaste ranking av företagsklimat kom Bjuv på plats 201. Ett av bottennappen var kommunens service till företagen. Företagarnas åsikt om hur kommunen kan förbättra företagsklimatet är enligt årets enkät främst att öka kommunens attraktionskraft, bättre information till företagen och bättre på att stimulera nyetableringar. Där har Bjuvs kommun en läxa att göra för att locka till sig nya jobbtillfällen.

Vi centerpartister är övertygade om att miljö och ekonomisk tillväxt är varandras förutsättning. Jobb kommer att skapas i den gröna omställningen till ett hållbart samhälle. Det firar jag på Världsmiljödagen med Centerpartiet i Bjuvs kommun.

Karin Östring Bergman

Karin Östring Bergman (C) är Regionfullmäktigeledamot Göteborg och Näringspolitisk talesperson för Centerpartiet i Västra Götaland men bördig från Ekeby.