Uppdaterad DEBATT Skadorna efter översvämningarna är mycket omfattande och många har lidit stora förluster. Vi har fått ett konkret debattinlägg i frågan som vi publicerar här. Kommunalrådet Anders Månsson har fått en kopia och många är de som nu spänt väntar på hans svar.
- Jag börjar med att citera Anders Månsson: "Det är över 200 fastigheter som har blivit mer eller mindre drabbade. Jag lider verkligen med alla som har fått sina hem förstörda och hoppas på att man så snart som möjligt kan komma tillbaka till en normal vardag".

- Nej du, Anders, livet kommer aldrig att kunna gå tillbaka till vad du kallar en normal vardag! Det som kommer att bli vardag för oss drabbade kommer du inte att kunna förstå, att aldrig kunna ha någonting i källaren som man är rädd om, har sparat, har minnen till, osv. Om jag (Gud förbjude) skulle tänka; Det lägger jag i källaren, kan jag lika bra köra det på tippen direkt, man kan ju inte ha ngt där som man är rädd om... Våra källare skall inte användas som kommunens avloppsreservoar, horribelt!

- Vad har du hemma som du inte är rädd om? Soffan, platt-TVn och det andra är ju lätt att ersätta, men resten då? Vi var många som vadade runt i 1,5 meter avloppsvatten och försökte rädda "vårt liv", utan någon framgång.

Regnvatten, sådant händer, men avloppsvatten... det regnar INTE avloppsvatten!

Har Bjuvs kommun följt upp de fastighetsägare som har både dag- och spillvatten på samma rör, det som ni har gått ut med att måste åtgärdas?

Visa empati och erbjud de som får in avloppsvatten en backventil, eller i alla fall subventionera den! Senaste översvämningen var 2007, ingenting är åtgärdat på dessa 9 åren, detta får vi leva med så länge ingen sätter hårt mot hårt. Och när man tittar på de dagvattenbrunnar som kommunen har skyldighet att rensa och hålla i ordning så blir man ju mörkrädd, inte konstigt att det blir översvämning.

Vem man än pratar med, som varit boende i Bjuv i många år, är svaret detsamma:

- Klaga, nä du det hjälper inte, kommunen svarar alltid: Vi skall titta på det...!

Men nu hjälper det inte att titta, nu måste någonting göras!!!! Våra skattepengar måste gå till något annat än gräsklippning...Nu är det som det brukar, ingenting hörs längre, utom alla torkanläggningar som står och flåsar i varje källare.

//Snickaregatan 

OBS! Bilden har inget med debattörerna att göra utan visar bara allmänt hur mycket vatten som samlades under det häftiga skyfallet.

 

Redaktionen har erbjudit Anders Månsson svara på inlägget ovan. Får vi ett svar publicerar vi det omgående. Under tiden kan du här läsa vad kommunalrådet tidigare sagt i frågan.

Här hittar du Moderaternas debattinlägg med krav på åtgärder från kommunen.

 

Hur sköts underhållet?

DEBATT Vi bor sedan 43 år på Sjukhusvägen i Bjuv, på en av de högsta punkterna i tätorten och att få in vatten i källaren fanns inte på kartan. Men 15/6 fick vi erfara att ingenting kan tas för givet.

Vi fick inte in mycket. Upp ur golvbrunnarna kom ca 15 cm, men följden är en total renovering och sanering av källaren och vi lider med dem som drabbats ännu värre.

Regnet 15 juni var exceptionellt men med tanke på klimatförändringen kan det komma lika mycket fortare än vi anar. Det är här vi skattebetalare ska ställa krav på de ansvariga. Ett bra underhåll och kontroll av dag- och spillvattensystem blir ännu viktigare. Så:

Hur ofta kollar man avloppssystemet?

Vad gör man med felkopplade ledningar? Kan vara både slarv och okunskap.

Finns någon plan att bygga ut gamla ledningar som inte är anpassade för dagens och morgondagens invånarantal? Att förebygga är billigare än att betala för skador.

Jag vet att NSVA håller på att gå igenom avloppen och dokumenterar det man får fram. Rimligen bör alla fastighetsägare få denna information så man vet var stammarna ligger och på vilket djup.

Jag håller med tidigare inlägg. På de mest utsatta adresserna borde kommunen ställa upp med gratis backventiler.

Tore Bryb
 

Här svarar kommunalrådet Anders Månsson Platsen-borna.
 

Svar till Anders Månsson:

"Läs det finstilta!

Du skriver att försäkringsbolagen ska ett stort ansvar. Vad jag vet bor du också i eget hus. Ett råd i all välmening: Läs det finstilta om vattenskador.

Tore Bryborn

 

Har du drabbats av översvämningarna? Skriv då till oss och berätta på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.