HÄLSA Under två veckor i oktober kan du lära dig mer om hur mat och miljöpåverkan hänger ihop i föreläsningsserien Mat och Klimat på biblioteket i Bjuv.

Bland föreläsarna finns bland annat Andreas Jakobsson, författaren till boken Svinnlandet, som under tre år levde på så kallad dumpstring – att leta mat i containrar och soprum.

Vad ska man äta för att värna om miljön? Hur mycket mat slängs och vart tar den vägen när du sorterar ut den hemma? Och vad betyder dumpstring?

Inte minst med tanke på att Bjuv ofta hamnar i botten på Folkhälsoinstitutets lista över var i landet människor äter minst hälsosamt och samtidigt röker mest, motionerar minst etc, är detta tillfälle en verklig chans för Bjuvsbor att lära sig mer om hur mat och miljöpåverkan hänger ihop.

Föreläsningar
Tisdag 2 oktober klockan 18-19
Anna Persson från Lunds universitet berättar om bin och deras viktiga roll i ett hållbart samhälle.

Måndag 8 oktober klockan 19-20
Andreas Jakobsson, författaren till boken Svinnlandet, berättar om när han och hans familj levde på mataffärernas sopor genom att dumpstra.

Torsdag 4 oktober klockan 18-19

RISE, ett oberoende, statligt forskningsinstitut, ger oss kunskaper som hjälper oss göra hållbara val när vi handlar i mataffären.

Temalördag

Lördag 6 oktober klockan 10-14

En spännande halvdag med fokus på maten, dess klimatpåverkan och vad som är på gång i Bjuvs kommun. Lyssna på föreläsare, mingla bland utställare och lokala matproducenter och smaka klimatsmart mat!

Hela programmet hittar du på www.bjuv.se/matklimat

MRG