Mitt Bjuv-Debatt

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
DEBATT Vad gäller egentligen för att som förening få ekonomiskt bidrag av Bjuvs kommun, kan man undra efter att ha läst denna debatt. Ska Kultur- och Fritidsnämnden följa regelverket och endast ge pengar till dem som uppfyller kraven? Eller är det okej - som man nu gjort - att godkänna ofullständiga bidragsansökningar - i väntan på att nya regler kommit på plats?
Och om det senare gäller - vad tycker de föreningar som inte sökte för att de visste de inte levde upp till kraven? Känner de sig blåsta?

Bilden: Glada Billesholmare i Parken någon gång på 1950-talet. Parken som betytt så mycket för så många sedan starten 1898. Och som dess nuvarande styrelse försöker få att överleva för kommande generationer.

Efter det senaste sammanträdet i Bjuvs kommunfullmäktige i maj inkom Modeaterna i Bjuv med ett debattinlägg där de kritiserade Kultur- och Fritidsnämndens för att de beviljat ekonomiskta bidrag till en rad föreningar trots att dessa inte uppfyller de regler som gäller. Nämndens socialdemokratiska ordförande samt 1:e vice ordförande försvarar besluten med att regelverket är på väg att ändras och att man under tiden inte vill fördärva för föreningar som är viktiga för invånarna.positiva beslut om bidrag till en rad föreningar som enligt M inte uppfyllde de krav som ställs för detta. Bjuvsnytt ställde frågan om det som hänt till nämndens ordförande Bo Hallqvist - som nu inkommit med svar.

Bjuvsmoderaterna skriver:

"Vår fråga till de styrande är när man som förtroendevald i kommunen får bryta mot det regelverk som ligger till grund för beslut?
Den 28/5 behandlade kultur – och fritidsnämnden bidragsansökningar från föreningarna . Bjuvs bowlingklubbars föreningar, Skromberga Ryttarförening och Folketspark i Billesholm. Vid det tillfället bröt en majoritet av nämndens ledamöter ( S och KD) mot nämndens regelverk för föreningsbidrag när de på eget bevåg beslutade att betala ut pengar som föreningarna inte har rätt till enligt regelverket.

Ordförande genomförde beslutet med utslagsröst. Han borde ha hanterat föreningsbidrag 2019 på ett för nämnden korrekt sätt. Nu valde han istället att sätta nämndens ledamöter och föreningar i klistret med det olagliga handlandet. Alla föreningar ska ha samma regelverk att förhålla sig till och om kriterier ska förändras så ska det ske på korrekt sätt innan bidrag beviljas. Detta kunde ordförande ha löst. Ryttarföreningen har ansökt om ett anläggnings-bidrag på 27827 kr. Regelverket säger att föreningar ska ha 40 % av medlemmarna som är mellan 4-20 år och ha minst 200 aktivitetstillfällen för att komma på tal. Det har inte föreningen redovisat utan de har 23 % av medlemmarna i åldrarna 4- 20 år samt har bara 100 deltagartillfällen.

Bowlingklubbarnas förening har en nettokostnad på 172800 kr och av dem kan man enligt regelverket få bidrag för max 60% av nettokostnaderna. Det skulle innebära att ett bidrag på max 103680 kr var möjligt att ge. Billesholms folketspark sökte ett bidrag på 300 000 kr. Det fanns på nämnden inga underlag för föreningen att fatta beslut på så som regelverket föreskriver.Det saknades underlag för såväl verksamhetsberättelse med ekonomi som för de dialogmöten som ska hållas 1 – 2 ggr/år och är obligatoriska för attföreningen skall vara bidragsberättigade.

Det gick alltså inte att fatta beslut på saklig grund. Under en timme diskuterade nämnden dessutom om den som har en andel i förening är jävig eller ej."

 

Mattias Lejon (M) - Ledamot kultur- och fritidsnämnden

Lisbeth Madsen (M) - Ersättare kultur- och fritidsnämnden

 

Nämndens ordförande Bo Hallqvist samt !:e vice ordförande Peter Persson svarar M:

"Den 28 maj behandlade kultur– och fritidsnämnden bidragsansökningar från Bjuvs bowlingklubbar, Skromberga ryttarförening och Folkets park i Billesholm.
När det gäller Skromberga ryttarförening kräver ridsport fler vuxna per deltagande barn för att genomföra aktiviteter på ett kvalitativt och säkert sätt samt att nuvarande regler missgynnar de som gör individuella träningar och inte tränar i grupp. Då siffrorna som redovisas enbart gäller de ”gruppträningar” som genomförs valde majoriteten att godkänna denna ansökan. Detta för att inte slå sönder en väl fungerade verksamhet, innan de nya bidragsreglerna är på plats.

Bjuvs kommun har gjort betydande investeringar i bowlinghallen som drivs av Bjuvs bowlingklubbars förening. Föreningens intäkter består av sponsorer och hyran från arrendatorn som driver kiosken och har hand om bokningarna och öppethållandet. Sedan ett par år tillbaka driver föreningen ett aktivt arbete för att utveckla verksamheten och bowlinghallen på ett sätt som ger mer intäkter och erbjuder en attraktiv del av fritidsutbudet för innevånarna i Bjuvs kommun. Tack vare detta aktiva arbete har tex pensionärs- och ungdomsbowling utvecklats.

För att ta tillvara kommunens investeringar i bowlinghallen samt att inte sätta Bjuvs bowlingklubbars förening i ekonomiska problem valde majoriteten att även godkänna denna ansökan.

När det gäller bidraget till Billesholms Arbetares fastighetsförening u.p.a. kan enligt bidragsreglerna, ”Övriga bidrag till driften utgå för specifik och kostsam drift” som exempel K-märkta folkets park i Billesholm, kan nämnden godkänna bidrag enligt ovanstående då det klart och tydligt på deras ansökan framgick hur mycket detta hade kostat parken.

Nuvarande regelverk för bidrag till föreningar har av både förvaltning och nämnd bedömts vara föråldrat och inte i alla lägen vara i linje med kommunens riktlinjer. Nämnden känner väl till detta och att arbete pågår för att ta fram regler som på ett bättre sätt svara upp mot dessa riktlinjer så att vi inte slår undan fötterna på våra föreningar i kommunen. Det är ju därför viktigt att nämnden i sina beslut tar hänsyn till detta och ser till att våra beslut inte leder till att föreningarna blir lidande. Dom som skulle förlora på det är ju Bjuvs kommuns innevånare som då drabbas av ett sämre fritidsutbud.

Bo Hallqvist (S)                                                                        Peter Persson (S)

Ordförande Kultur-och Fritidsnämnd                                         1:st vice ordförande Kultur-och fritidsnämnd

 

SÖK

GÅNG

Klippans Konsthall 15 år

14-05-2019

KONST Klippans kommun och Klippans konstförening bjuder in till att fira Klippans Konsthall med en jubileumsutställning under två veckor, 18 maj-2 juni 2019. Utställningen tar en titt på hur det...

Läs mer

Kalas, Alfons Åberg!

29-01-2019

Med Sagofén Isadora. Lördagen 2 februari kl. 11.00. Tid ca 30 min. En föreställning efter Gunilla Bergströms älskade barnboksklassiker Kalas, Alfons Åberg! Gratis biljetter finns att hämta på biblioteken 14 dagar före föreställningen. Ålder 3-5 år.

Läs mer

Hennes farfar försökte mörda Adolf Hitle…

16-11-2018

AKTUELLT - Hur präglas man av en hjältefarfar man aldrig fick träffa? Och hur påverkade hans hjältemod familjens liv? Missade du när Barbara Fellgiebel var på Bjuvs bibliotek och berättade...

Läs mer

Fokus på mat och klimat

26-09-2018

HÄLSA Under två veckor i oktober kan du lära dig mer om hur mat och miljöpåverkan hänger ihop i föreläsningsserien Mat och Klimat på biblioteket i Bjuv. Bland föreläsarna finns bland...

Läs mer

Fika i Norra Vram

18-07-2018

FIKDADAGS På söndag den 22 juli är det dags för sommarens andra sommarcafé hos Billesholmstraktens Hembygdsförening i Norra Vrams gamla prästgård. Kaffe med våfflor serveras i trädgården, där det finns...

Läs mer

60-årsfest på Brukshundsklubben i Bjuv

22-04-2018

FEST Den 26 maj firades det rejält i Bjuv och närmare bestämt på Brukshundsklubben, som fyllde hela 60 år!  

Läs mer

"Min farfar försökte mörda Adolf Hi…

15-03-2018

NAZISMEN Torsdag den 22 mars kl. 19 föreläser Barbara Fellgiebel på Bjuvs bibliotek om det idag högaktuella ämnet nazism och närmare bestämt om sin farfar som försökte mörda Adolf Hitler...

Läs mer

Från författardröm till topplista - så k…

28-02-2018

DRÖMMAR Torsdag den 8 mars kl. 18.00 på Bjuvs bibliotek så berättar Helena Kubicek-Boye - psykolog och författare om sina fackböcker. Helena Kubicek-Boye är psykologen och författaren som skrivit fackböcker om bland...

Läs mer

Årsmöte SPF Seniorerna Fyrklövern Bjuv

18-02-2018

MÖTE SPF Seniorerna Fyrklövern Bjuv har haft årsmöte. 90 medlemmar hade hörsammat kallelsen. Mötet ägde rum i Församlingshemmet i Billesholm. Efter mötets öppnande ägde parentation rum, därefter årsmötesförhandlingar som avslutades med...

Läs mer

Brogårda förskola firar 40 år

03-10-2017

BJUV Torsdagen den 5 oktober firas det att Brogårdaskolan fyller 40 år. Kommunen bjuder på en dag fylld av aktiviteter för förskolans barn, syskon, föräldrar och före detta personal och...

Läs mer

Stadens lockelser och faror för våra små…

11-09-2017

KUNSKAP Forskarturnén 2017 på Bjuvs bibliotek fortsätter. I ett föredrag onsdagen den 11 oktober kl 18.00 berättar Caroline Isaksson, docent och universitetslektor i biologi vid Lunds universitet, om Sveriges vanligaste...

Läs mer

Bjuvskalaset 25-26 augusti

24-08-2017

Bjuvskalaset pågår mellan den 25 och 26 augusti kl 15.00 – 23.00.      

Läs mer

Startskottet för nya Brogårdaskolan

07-08-2017

STARTSKOTTET Måndagen den 14 augusti kl 11, tar kommunstyrelsens ordförande Anders Månsson tillsammans med skolans elever, på terminens allra första skoldag - det allra första spadtaget mot en ny Brogårdaskola...

Läs mer

Konsert med Albin Johnsén

15-07-2017

Konsert med Albin Johnsén i Folkets Hus-parken den 11 augusti mellan kl 20 och 23.  

Läs mer

Invigning av multiarenan i Billesholm

13-07-2017

INVIGNING Multiarenan i Billesholm ska vara på plats till skolstarten. Invigningen äger rum måndagen den 14 augusti klockan 10 tillsammans med alla elever på Jens Billeskolan årskurs F-6.  

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »