Mitt Bjuv-Debatt

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
KYRKAN Billesholms kyrka fyller 100 år. Sedan uppförandet 1919 har diskussioner kring dess vara eller icke vara gått i vågor. Trots ibland dåliga odds konstaterar vi idag dock att kyrkan står kvar.
Billesholms kyrka är bekostad och uppförd av Höganäs-Billesholm AB  under åren 1918-1919 som en brukskyrka. Efter ritningar av arkitekt Martin Cronsiö. Kyrkan invigdes av Gottfrid Billing den 6 juli 1919.

Den 1 januari 1928 skänktes kyrkan till Norra Vrams församling. Idag ingår kyrkan i Bjuvs församling. Midsommardageninvigdes en 1928 invigdes den fristående klockstapeln.

Först av sitt slag
Det är Sveriges första kyrka med församlingslokal i samma byggnad. Vissa uppgifter menar att detta är Sveriges första småkyrka. Byggnaden vilar på en hög sockel av kluven granit. Fasaderna består av tegel och granit. Taken är klädda med rött enkupigt taktegel.

 

 

Själva kyrkan består av ett långhus med ett smalare och lägre kor i öster samt en sakristia som är inhyst i en tresidig absid öster om koret. En absid är en halvrund eller mångkantig avslutning på koret, och där vanligen altarrummet är beläget.Vid långhusets södra sida ansluter de gamla församlingslokalerna. Nya församlingslokaler finns numera i en fristående byggnad norr om kyrkan.

En brandinspektion i augusti 2013 medförde att församlingen var tvungen att byta ut kyrkans heltäckningsmatta, samtidigt som antalet tillåtna besökare, efter mattans borttagning, reducerades från 250 till 100.

 

 

En speciell insida
Men det är egentligen kyrkans insida som är det sevärda och närmare bestämt dess färgstarka nationalromantiska takmålningar. Men vem som gjort dem är jag inte människa att hitta uppgifter om. Men nationalromantiken bygger i alla fall på en romantisk vurm för den genuina, trygga och välkända inhemska byggnadskulturen. I Sverige framhävs den egna hembygden och Gamla stan, Visby och Vasaslotten ses som inspiration, samtidigt som äldre medeltida byggnader och detaljer mäts upp. Stilen inspireras även av tyska, danska och engelska förebilder. Exempel från denna period är Skansens grundande liksom Nationalmuseet i Stockholm. Och den som dekorerade taket på Billesholms kyrka var tydligen i alla fall en person som hängde med sin tid. När du är i Billesholms kyrka – glöm inte att titta i taket!

Stor igenkänningsfaktor
Här har många generationer döpts, konfirmerats, vigts och begravts. Inte minst min egen släkt på min far Maltes– en urbillesholmares – sida.

På min tid hette konfirmationsprästen Alphagen i efternamn. Han hade ett förflutet som boxare så honom bråkade vi inte med. Fast en gång åkte jag ut för att jag pratat under lektionen. Men när jag då satte mig på stentrappan och spelade luffarschack med mig själv – samtidigt som jag visslade på en glad melodi – så ekade det förmodligen så mycket i stenkyrkan så att jag fick komma in igen.

Min far Malte Rönnberg begravdes ganska nyligen i Billesholms kyrka. Begravningsförrättare var fd kyrkoherden i Bjuvs församling – och tillika urbillesholmaren – Sune Karlsson.

Med en sådan bakgrund är det klart att just denna kyrka fyller mig med bitterljuva känslor och minnen. Och det är jag såklart inte ensam om. Säkert kan alla ni som läser denna text också berätta minnen från kyrkan och de verksamheter som ägt rum där.

Tekniska fakta
Altaruppsatsen är gjord 1919 och har ett stort kors av trä. Själva altaret är murat av tegel som har slätputsats. Predikstolen består av en sexsidig korg av trä som vilar på en huggen sandstenskonsol. Kyrkans arkitekt - Martin Cronsiö - har även utformat dopfunten av sandsten.

Den första orgeln daterades år 1918 och byggdes på A. Mårtenssons Orgelfabrik AB i Lund. Det var en orgel med 10 stämmor. Den ersattes 1975 av den nuvarande orgeln som byggdes av Anders Persson Orgelbyggeri iBrunnby och är en mekanisk orgel. Orgeln har två manualer och pedal med sju stämmor.

Den vackra omgivningen på Kyrkbacken
Under första världskriget och fram till 1922 upplevde Billesholm en högkonjunktur p g a ökad efterfrågan på kol. Tillväxten var hög och bebyggelsen på Kyrkbacken och Järnvägsgatan tillkom under denna period. Martin Cronsiö har ritat flera typer av arbetar- och tjänstemannabostäder, alla varianter på samma tema. Arbetarbostäderna, ofta två-familjshus, är grupperade kring öppna trädplanterade platser. Byggnadsmaterialet är tegel som i regel putsades med kalkputs och avfärgades i ljusa kulörer. Även tegelfasader och kombinerade tegel- och putsfasader förekommer. De branta takfallen har ursprungligen varit täckta med rött taktegel. Kyrkbacken representerar, en i kommunen återkommande, välproportionerad bruksarkitektur med tillhörande trädgårdar och vackra gaturum. Bostäderna är ett uttryck för omtanken kring invånarnas hälsa, rekreation och försörjning, av frisk och motiverad arbetskraft.

- Nybyggnation och ombyggnader bör underordna sig den ursprungliga arkitekturen och ta sin utgångspunkt i det formspråk som användes av Cronsiö, heter det i Bjuvs kommuns bevarandeplan för Billesholm.

Programmet för 100-årsjubiléet i Billesholm finns här.

Marianne Rönnberg Galmor

SÖK

GÅNG

Luciatåg i Norra Vrams kyrka

23-11-2021

LUCIA Årets Luciatåg i Norra Vrams kyrka äger rum måndagen den 13 december klockan 18.30.  

Läs mer

Julmarknad i det lilla formatet - Norra …

23-11-2021

Billesholmstraktens Hembygdsförening kallar sin traditionella, återkommande och populära julmarknad en "julmarknad i det lilla formatet". Och ja, stor är den inte men miljön och sällskapet i den gamla, vackra fd...

Läs mer

Riddarspel Billesholms 450:e födelsedag …

18-08-2021

HEMBYGDEN På kulturarvsdagen lördagen den 11 september firas Billesholm 450 år mellan kl 13 och 16. På den gamla prästgården i Norra Vram - där Billesholmstraktens Hembygdsförening huserar. Med en...

Läs mer

Tips- och trimbingo skjuts upp

13-03-2020

FRITID Friluftsfrämjandet Söderåsen skjuter upp starten på tips- och trimbingo p.g.a risken för smitta för deltagarna. Och önskar alla varmt välkomna lite senare i år.

Läs mer

Dags för sportlov i Bjuvs kommun

11-02-2020

LOV Vecka 8 är det sportlov i Bjuvs kommun och då blir det ett blandat sportlovsprogram med flera olika aktiviteter för barn och unga. Men redan den 14 februari -...

Läs mer

"Det är en konst att höras"

11-02-2020

KULTUR " Det är en konst att höras" heter en föreläsning på Bjuvs bibliotek den 5 mars kl. 18.30 av Jessica Hallbäck. Jessica Hallbäck har blivit känd för sina samhällskritiska och...

Läs mer

Mat kultur och språk - Björn Ylipää

24-01-2020

POTATISMAGI Föreläsning med Björn Ylipää tisdagen den 11 februari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Mandelpotatisen rycks ur jorden, den umamifyllda smaken kommer från karaktärsskapande kriterierna som platsen där den växt ger...

Läs mer

Helena Kubicek Boye pratar deckare och v…

24-01-2020

KULTUR Helena Kubicek Boye kommer både att prata om sina deckare och boken om att vinterbada den 28 januari kl. 18.30 på Bjuvs bibliotek. Vad har en bok om att simma...

Läs mer

Skånetrafiken kommer till Bjuvs bibliote…

06-11-2019

RESA Onsdagen den 13 november kl 15-17  kommer Skånetrafiken till biblioteket i Bjuv och informerar om det nya biljettsystemet och visar hur den nya appen fungerar. Välj vilken tid som passar...

Läs mer

100 årsfest för Gunnar Hellsing

24-09-2019

KRAKEL SPEKTAKEL Lördagen den 28 september uppmärksammar Bjuvs bibliotek att barnboksförfattaren och "pappan" till bla Krakel Spektakel och Kusin Vitamin skulle ha fyllt 100 år i år. Kalaset börjar kl...

Läs mer

Skånsk deckarlördag på Bjuvs bibliotek

24-09-2019

DECKARE Den 12 OKTOBER kl. 12.30 kan du på Bjuvs bibliotek möta deckarparet Olséni & Hansen och författaren Anna Bågstam som skriver deckare i Skånemiljöer. BIbblan bjuder på lite mingelmat innan...

Läs mer

Klippans Konsthall 15 år

14-05-2019

KONST Klippans kommun och Klippans konstförening bjuder in till att fira Klippans Konsthall med en jubileumsutställning under två veckor, 18 maj-2 juni 2019. Utställningen tar en titt på hur det...

Läs mer

Kalas, Alfons Åberg!

29-01-2019

Med Sagofén Isadora. Lördagen 2 februari kl. 11.00. Tid ca 30 min. En föreställning efter Gunilla Bergströms älskade barnboksklassiker Kalas, Alfons Åberg! Gratis biljetter finns att hämta på biblioteken 14 dagar före föreställningen. Ålder 3-5 år.

Läs mer

Hennes farfar försökte mörda Adolf Hitle…

16-11-2018

AKTUELLT - Hur präglas man av en hjältefarfar man aldrig fick träffa? Och hur påverkade hans hjältemod familjens liv? Missade du när Barbara Fellgiebel var på Bjuvs bibliotek och berättade...

Läs mer

Tipsa redaktionen

Har du något du något tips som du vill att vi skriver om på denna sida?

Skriv till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Skicka in ditt tips här »

Citera oss gärna men glöm inte ange källan.

För insänt men ej beställt material ansvaras ej.

Om oss

BJUVSNYTT
c/o Galmor
Fotbollsgatan 7
263 32 HÖGANÄS

Ansvarig utgivare för webbtidningen www.bjuvsnytt.se är Marianne Rönnberg Galmor.
Utgivaren är utsedd av Myndigheten för radio och tv.

bjuvsnytt.se är del av det Pressetiska systemet.


E-post. redaktionen på bjuvsnytt

Läs mer om bjuvsnytt.se här

Annonsera på bjuvsnytt.se. Tel: 0705725453 - Joseph Galmor.

Storlek mm - Info här »