DEBATT/POLITIK På tisdagen gick ryktet att oppositionen under ledning av Anders Månsson inte kommer att delta på det kommande mötet i Kommunfullmäktige, den 26 april.  Senare på dagen bekräftades ryktet skriftligt via Månsson. KF:s ordförande Pia Trollehjelm säger dock att mötet blir av som planerat. På parkeringen mitt emot Bjuvs kommunalhus.

I ett mejl från Bjuvs samlade politiska opposition – S/KD/C/L samt V – skriver oppositionsrådet Anders Månsson (S), KF:s 2:e vice ordförande Christer Landin (S), samt partiledarna Nils Nilsson (C), Urban Berglund (KD), Krister Bergsten (L) och Vänsterns Leif Johansson: ”Nu får det vara nog”.

” Nu får det bara nog! Nu har vi sedan mer än ett år väntat på en digital lösning för våra kommunfullmäktigemöten. Alla andra kommunala möten fungerar sedan länge via digital media.

Foto: Bild från parkeringen vid skejtparken när det hölls ett KF-möte där för några månader sedan.

Kommande kommunfullmäktige 26 april kl 18:00 ska avhållas utomhus på parkeringen vid kommunhuset efter inställda möten i februari och mars.

Större delen av Sverige har idag sina möten och träffar via digitala system, allt ifrån Sveriges riksdag, Regionfullmäktige, olika företag, till den mindre nämnden i en kommun och detta fungerar.

Men i Bjuvs kommun ser inte fulllmäktiges ordförande Pia Trollehjelm, Sverigedemokraterna och 1:e vice ordförande Patrik Fors, Moderaterna möjligheten att ha ett digitalt kommunfullmäktigemöte innan man införskaffat ett ”säkert” system.

Ett ”säkert” system som dels säkert kostar stora pengar och som troligen har svårt att fungera hela vägen säkerhetsmässigt hem till den enskilde fullmäktigeledamoten. Att på detta sätt ignorera ett digitalt arbetssätt som ett stort antal av Sveriges kommuner använder sig av idag är hårresande.

Vi från oppositionen i Bjuvs kommun kommer inte att närvara på detta utomhusmöte den 26 april utan förutsätter att detta kan ske digitalt.”

”Mötet blir som planerat”
Pia Trollehjelm (SD), ordförande i Bjuvs kommunfullmäktige, besvarar kritiken:

- Dom har kritiserat oss på Facebook för att ställa in, dom kritiserar oss för att vara emot demokrati. Men mer demokratiskt än så här kan det väl inte bli när man sitter mitt bland våra invånare och håller mötet?

Men om de faktiskt inte kommer som de skriver, blir det något möte då? Blir det beslutsfähigt?

- Ja, vi utgår från att vi blir beslutsmässiga såvida ingen blir sjuk, säger Pia Trollehjelm.

Marianne Rönnberg Galmor