NOSTALGI I BJUV Jag växte upp i Bjuv och återkom nyligen för att jag ville kolla upp mina barndomsplatser. Följ med på min promenad i samhället i nostalgins tecken.

- En del fanns kvar men det mesta var förändrat och rivet, och inte alltid till det bättre. Men det är ändå trevligt att det överhuvudtaget fanns något kvar. Jag tror jag får göra en tur till nästa år.

Jag hittade den gamla biografen på Kvarngatan, Järnaffären på Storgatan - numera ett hyreshus. Det gamla badhuset som nu är brottarföreningens loppis. Därintill också hjulet vid Schakt III - den sista gruvan som var i drift i Bjuv.

På Schaktsgatan stannade jag vid Max Bratz hus på hörnet Kolmätargränd - verkligen mina gamla jaktmarker!

Och likaså på Schaktsgatan, bredvid gamla Kronan, fotograferade jag Börje cykelaffär, där nu Bjuvs gymnastikförening har en del av sin verksamhet.

 
 
 
 

 

Börje "Monark" och Thorild "King" i Trädgårdsgatan var de cykelaffärer vi hade på min tid. Börje var bror till Knut som hade Bjuvs Radio & TV-affär på Storgatan. 

I Max Braatz hus i Schaktsgatan bodde min farmor och farfar Hjalmar och Ingeborg Månsson som pensionärer och åsynen av det gamla badhuset blev en riktig nostalgitripp.

Min kompis Klas Jönssons hus har nya grannar på båda sidor. 

Jag flyttade till Helsingborg 1974 och var färdigutbildad sjökapten i Malmö 1982. Numera bor jag i Söderhamn.

Jag var tillbaka i Bjuv på fars begravning 2002 men kunde inte närvara på mors begravning 2003 eftersom jag då var ombord på ett fartyg på väg till Afrika.

Text och Foto: Denny Göran Månsson