BJUV En gång när mor var liten fanns det en badplats längs Vegeå på sin sträckning längs Bjuv. Badplatsen kallades Jättegrytan.
Idag är det inte många som vet var badplatsen låg men konstnärinnan Margit Birgersson har avbildat badlivet där på ett vykort som jag nyligen köpte hos Billesholmstraktens hembygdsförening i Norra Vram.
 

På kortet lyser ån klarblå och i vattnet trängs bybor, kvinnor och än, unga och gamla. I bakgrunden tornar en "bonke" upp sig så kanske är målningen gestaltad från Gunnarstorpshållet.

Små blonda flickor har badring. På stranden sitter en gammal man med käpp och en hund håller koll på vad som händer i vattnet. Några dukar upp picknick på sina strandfiltar.

Idag går det inte att finna denna badplats. Och något klarblått åvatten har jag inte sett till. Men jag tänker på hur härligt det skulle vara om man en dag kunde bada i Vegeå igen. Intill vägen mellan Bjuv och Gunnarstorp.

I Rödyngan badade man inte

Intill Vegeå, dvs också på "baksidan" av "bonken", fanns en vattensamling som kallades Rödyngan. Helt enkelt för att dess vatten färgades rött av den scharmott som själva "berget" bestod av.
I Rödyngan badade man inte. Däremot var "sjön" Bjuvs bandylags hemmabana. Bandy var stort i början på förra seklet, i Sverige och även i Bjuv.

Vet du exakt var badplatsen på bilden fanns? Vet du var Jättegrytan och Rödyngan låg? Mejla och berätta för oss i så fall så publicerar vi din berättelse.

Marianne Rönnberg Galmor

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.