BJUV När en dam för några dagar sedan hade för avsikt att sätta blommor på sina föräldrars grav på kyrkorgården i Bjuv, lyckades hon inte ta sig in på kyrkogården. Anledningen var uppenbarligen att hon i kvällsskymningen inte uppfattade att grinden på Almgatan fått en ny stängningsanordning.

Klockan var halv sju på kvällen och det skymde. Damen var sent ute men ville ändå sätta några blommor på föräldragraven, som hon inte besökt på ett tag.

Hon parkerade bilen på parkeringen på Almgatan. Precis som hon gjort sedan först fadern och sedan modern avled på 1950- respektive 1960-talet. Allt var sig likt i omgivningen, vad hon kunde se.

Men när hon kom fram till den stängda järngrinden fick hon för första gången i sitt liv inte upp den. Hon drog och tryckte men inget hände. Grinden förblev stängd.

- Jag uppfattade det som att det plötsligt satt ett lås på grinden, säger damen. Jag blev verkligen konfunderad. Aldrig har det hänt tidigare att jag inte kommit in på kyrkogården.

- Och hur jag än försökte så slutade det med att jag fick lämna med oförrättat ärende. Sätta mig i bilen och köra hem igen. Med blommorna. Som jag alltså inte fick satt på graven.

Kläpp istället för grepp
Ett telefonsamtal efterföljande dag med en kyrkogårdsvaktmästare på Bjuvs kyrkogård löser mysteriet.

- Vi har ändrat stängingsanordningen, säger han. Tidigare har det varit ett vanligt handvred på grinden men en fjäder i det har länge kärvat.

- Därför har vi istället för vredet nu satt en överliggande kläpp på grinden. Som man lyfter upp när man ska in.

Kläppen är vackert dekorerad med järnlöv och funktionen är densamma som på grindarna på exempelvis Norra Vrams kyrkogrindar.

MRG