BJUVS KOMMUN Bjuvs kommun ingår i det som kallas Söderåskommunerna som samarbetar med varandra i olika sammanhang. Till exempel vad gäller produktion av närodlat.

Den 6 oktober kunde man på Skäralids campingplats med egna ögon och smaklökar testa vad detta innebär. Olika producenter bjöd på och berättade om sina specialiteter. Kockar lagade mat med råvaror från Söderåsen. Här gavs en verklig chans att kolla vad närproducerade livsmedel egentligen innebär.

 

 

På marknaden mötte vi spettkaksbagare, sylt- och safttillverkare och företag som sålde härliga surdegsbröd mm. En miniodling av ostronskivling i form av en liten pappväska att ha på diskbänken, fick följa med hem. Samt pastej och härligt spickefläsk.

 

Istället för hamburgare
Ett tips plockade vi upp: Helstek en benfri kotlettrad på en kolgrill. Skär köttet i tunna skivor. Lägg hemgjord (helst) coleslaw på ett grovt hamburgerbröd eller valfri brödskiva (varför inte surdeg?). Läss några skivor kött på och voila! Ett härligt alternativ till en vanlig hamburgare. Vi toppade köttet med en klick skånsk, grovmalen senap - vilket inte gjorde anrättningen sämre!

Inga företag från Bjuvs kommun fångade vår uppmärksamhet men vad vi vet är åtminstone en frukt- och grönsaksproducent från våra trakter med i samarbetet.

Lär mer om företagen som ingår i föreningen Söderåsens smaker här.

Text och foto: Marianne Rönnberg Galmor